Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA

Štromar u Düsseldorfu: Vi ste most preko kojeg u Hrvatsku idu stotine milijuna eura

Ministar Predrag Štromar i dr. Miro Kovač na skupu hrvatskih gospodarstvenika u Düsseldorfu
Foto: Stipe Puđa
1/11
14.12.2017.
u 22:26

U svom obraćanju ministar Predrag Štromar je pozdravio najveći skup hrvatskih poduzetnika u graditeljstvu, brodogradnji i ostalim tehničkim strukama izvan Hrvatske

Tradicionalni godišnji sastanak hrvatskih gospodarstvenika iz Njemačke u Düsseldorfu, kojem je danas nazočio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i dr. Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, prošao je u znaku rasprave o problemima izaslanih radnika i prijedlozima mjera za zadržavanje radne snaga u hrvatskim tvrtkama u Njemačkoj.

Konferenciju je održano u organizaciji Gospodarsko interesnog udruženja Ingra - DET, čiji direktor Zoran Andročec je na početku skupa pozdravio sve nazočne među kojima su bili još veleposlanik RH u Berlinu dr. Gordan Grlić Radman, generalni konzuli dr. Ivan Bulić i Vladimir Duvnjak, predsjednica HUP-a Gordana Deranja, dr. Vladimir Andročec predsjednik Hrvatske akademije tehničkih znanosti, čelnik Ingre Igor Oppenheim te brojni čelnici hrvatskih i nekoliko bosanskohercegovačkih tvrtki okupljenih u to najveće hrvatsko poslovno udruženje.

U svom obraćanju ministar Predrag Štromar je pozdravio najveći skup hrvatskih poduzetnika u graditeljstvu, brodogradnji i ostalim tehničkim strukama izvan Hrvatske te priznao kako se u Hrvatskoj premalo govori o značenju njihova rada u inozemstvu. Vi ste most preko kojeg ne idu samo stotine milijuna eura u Hrvatsku nego i transferi metodologije i organizacije rada od kojih profitira i ukupno hrvatsko gospodarstvo, kazao je Štromar ističući kako hrvatska Vlada pokušava pomoći u intenzivirati određene aktivnosti oko problema izaslanih radnika.

Ministar Predrag Štromar i dr. Miro Kovač na skupu hrvatskih gospodarstvenika u Düsseldorfu
1/11

Odmah na početku skupa poznati hrvatski demograf dr. Stjepan Šterc upozorio je da je demografska problematika u Hrvatskoj toliko negativna da se svi moramo ozbiljno zabrinuti, rekao je Šterc ističući kako godišnje iz Hrvatske iseljava 80 tisuća godišnje.

- Ako se taj trend nastavi u sljedećih 5 do 10 godina između 10 i 15 godina ugroženi će biti svi sustavi, mirovinski, zdravstveni, obrazovni, sustav radne snage, i financijski sustav države.

To mora biti ozbiljan problem za svaku vladu pa tako i ovu, naglasio je Šterc. Što se tiče nedostatka radne snage u hrvatskim firmama u Njemačkoj i cijeloj Europi, dr. Šterc smatra da bi taj problem trebalo posložiti po jednom postupno drugačijem modelu i da bi Hrvatski zavod za zapošljavanje između ostalog trebao usmjeravati nezaposlene u Hrvatskoj i prema tim firmama i to bi trebalo biti u obliku poticaja koji bi bio vezan za oslobađanje od nekih poreza itd. tako da njihov odlazak ne bi bio trajna migracija jer ti ljudi ostavljaju obitelji doma i šalju doznake u Hrvatsku.

Komentara 1

MA
Malenkost
07:35 15.12.2017.

Kuda ce biti jos u Njemackoj? jedva cekam da mi budu blizu, joj sto imam da im kazem!!! Ovo su propali tipovi koji ponovno zele namamiti naivne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije