Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnik INA-ina sindikata Nova solidarnost

Predrag Sekulić: Ne znam zbog čega se od nas i javnosti skriva prezentacija projekta biorafinerije u Sisku

Predrag Sekulić
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
11.03.2016.
u 11:39

Čelnici sindikata okupili su se danas pred zgradom Županije gdje je INA održavala prezentaciju projekta "Biorafinerija za proizvodnju biogoriva druge generacije" načelnicima i gradonačelnicima s područja Sisačko-moslavačke županije.

- Ne znam zbog čega se od nas i javnosti skriva prezentacija projekta biorafinerije u Sisku – rekao je danas medijima Predrag Sekulić, čelnik INA-ina sindikata Nova solidarnost. Čelnici sindikata okupili su se danas pred zgradom Županije gdje je INA održavala prezentaciju projekta "Biorafinerija za proizvodnju biogoriva druge generacije" načelnicima i gradonačelnicima s područja Sisačko-moslavačke županije.

- U INA-i se ništa ne govori o biorafineriji, radnicima se ništa nije govorilo. Biorafinerija bi u Sisku mogla proizvoditi nekih 50.000 tona godišnje uz stotinjak zaposlenih što je samo daljnje uništavanje Rafinerije. Želi li MOL Sisak uništiti, zabiti ovako zadnji čavao u lijes? Mi želimo sisačku rafineriju s primarnom preradom, a onda se uz to može graditi biorafinerija, a ne da zamjeni sadašnju primarnupreradu, a da domaću naftu MOL izvozi – rekao je Sekulić.

Sekulić se osvrnuo i na nedavno probno ukrcavanje sirove domaće nafte u željezničke cisterne u Ivaničkom Graberju.

- INA je to probala i ugrozila živote svih koji su sudjelovali u tome. Uvjeravam vas da cilj nije prijevoz nafte u Rijeku, nego njen izvoz u neke druge rafinerije. Nitko ne govori da su rafinerije lani ostavrile ogromne dobitke zbog niske cijene nafte i visokih marži. Brod je u velikom plusu, MOL-ove su iskazale rekordnu dobit. I hrvatske su ostvarile dobit, ali ni približno onoliku koju su mogli. Sisak je lani sa samo četiri mjeseca rada, koliko je prerađivao naftu, ostvario dobit od 20 milijuna dolara. Kome je bilo u interesu da rafinerije i INA ne ostvare dobit koju su svi ostali ostvarili? Kome je u interesu bilo da se lani u Hrvatsku uveze 300.000-400.000 tona dizela? - rekao je Sekulić.

Sindikaliste je iznenadio dosta afirmativni poziv upućen ispred Županije, dok sindikati i radnici Rafinerije o tome nisu bili obaviješteni.

- Stožer za obranu Rafinerije je Županijska skupština jednoglasno podržala, župan je najavio da će s nama, ako treba, u prvim redovima braniti Rafineriju. I sada Županija nešto tako odrađuje za INA-u - rekao je Sekulić.

Iz Sisačko-moslavačke županije su rekli kako nije bilo nikakve zle namjere u njihovu domaćinstvu ove prezentacije. Sindikati su, iako nepozvani, u konačnici pušteni na prezentaciju.

Iz poziva je vidljivo kako je INA željela okupiti predstavnike lokalne vlasti kako bi im prezentirala mogućnosti suradnje s ratarima na području Županije, a oko otkupa biomase za potrebe buduće biorafinerije. No, za samu biorafineriju nema još nikakve dokumentacije niti dozvola.

>> U 50 dana vlasti Panenić nije dogovorio sastanak s Inom 

>> Sindikati: Hrvatska nafta ne smije biti prodana u izvoz

Komentara 9

BI
bijeliptic
12:08 11.03.2016.

mladiću pomozite mi da shvatim vas sekuliće - dali ste vi rođak ili što drugo - žarki sekulić alias marini lovrić .

KS
krao_sam
12:17 11.03.2016.

Ajd ti meni bijeli pticu iz bosne reci tko je glasao da Marina Lovric nakon svega udje u sabor i radi u istom? Nema odgovora? Tako sam i mislio.

DU
Deleted user
13:37 11.03.2016.

Ma daj Pređo, hapali su na pretakanju derivata i sada im je vrag kriv. Pored toga "di si bija dok je grmilo" dok su radnici Željezare, Herbosa, Graditelja i mnogi mnogi drugi ostajali na cesti. Haha, pretakali su derivate pa nisu imali vremena. Daj si pogledaj koga zastupaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije