Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska kriza

Odgovor na poteze Rusije: Europska komisija predložila redukciju plina za 15 posto

Ilustracija za poskupljenje Plina
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
20.07.2022.
u 12:22

U slučaju značajnog rizika od ozbiljnih nestašica plina ili iznimno visoke potražnje za plinom, Europska komisija mogla bi proglasiti uzbunu za čitavu Uniju, što bi redukcije plina učinilo obvezujućima, a ne više dobrovoljnima za sve države članice

Europska komisija predložila je danas novu uredbu koja bi, ako prijedlog prihvate države članice, za 15 posto smanjila ukupnu potrošnju plina u svakoj članici Unije, i to već od 1. kolovoza do 31. ožujka sljedeće godine.

Nacionalne vlade trebat će izmijeniti svoje planove za izvanredne situacije u slučaju energetske krize i u tim izmjenama trebaju pokazati kako će ispuniti cilj od 15 posto redukcije u potrošnji. Očekuje se da će se smanjenje potrošnje odnositi i na poslovne potrošače i na kućanstva, ne samo na javne ustanove. Ali iz Europske komisije naglašavaju da neće oni određivati detaljne mjere smanjenja za svaku državu članicu. Taj posao bolje će obaviti nacionalne vlasti. U Komisiji također naglašavaju da kućanstva u EU spadaju u kategoriju zaštićenih potrošača i da za njih ne bi trebalo biti rizika od isključenja grijanja. 

Sve to znači da je taj prvi korak redukcije relativno dobrovoljan za države članice, ali postoji i drugi korak koji bi bio propisan novom uredbom, koja bi dala ovlasti Europskoj komisiji da, nakon konzultiranja država članica, proglasi “Union Alert”, uzbunu za čitavu Uniju. U tom slučaju redukcije plina bile bi obvezujuće za sve države članice.

Uzbuna bi se mogla proglasiti u slučaju značajnog rizika od ozbiljnih nestašica plina ili u slučaju iznimno visoke potražnje za plinom, priopćila je danas Europska komisija, predstavljajući prijedlog javnosti. Proglašenje uzbune može pokrenuti sama Komisija ili na zahtjev najmanje triju država članica.

Takva izvanredna mjera rezultat je toga što je Kremlj odlučio izvoz ruskog plina pretvoriti u oružje, priopćila je Komisija, prezentirajući podatke prema kojima je dotok ruskog plina u EU u lipnju bio na manje od 30 posto prosjeka u posljednjih pet godina. Predsjednica EK Ursula von der Leyen izjavila je da mogućnost potpune obustave isporuke ruskog plina u EU i dalje ostaje lako moguć, vjerojatan scenarij. Europska bi unija s 15-postotnom redukcijom u potrošnji i koordiniranom politikom, za razliku od fragmentirane, mogla prebroditi takav crni scenarij.

Ministri energetike trebali bi o prijedlogu raspravljati već sljedećeg tjedna, 26. srpnja, na sastanku Vijeća EU u Bruxellesu.

Video: Inflacija i u lipnju nastavila ubrzavati! Premašila 12 posto na godišnjoj razini

Ključne riječi

Komentara 49

Avatar Nlnja
Nlnja
13:24 20.07.2022.

Možda bi bolji odgovor bio smjena nesposobnih EU birokrata...

OT
otrovnijezik
13:51 20.07.2022.

Zašto bih ja imao redukciju i štedio zbog nečije politike.

NA
najposebniji
13:04 20.07.2022.

Sjeti li se netko ugasiti grijanje u gradskim upravama kadanoko podneva odu kući?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije