Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice Trumpove odluke

Nakon napada novi rat sve izvjesniji

Hamas
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.12.2017.
u 08:07

U najnovijem napadu izraelskog zrakoplovstva na ciljeve u Pojasu Gaze poginulo je šest, a ranjeno je više od 1500 Palestinaca

Nastavljaju se žestoki sukobi između palestinskih prosvjednika i izraelskih snaga diljem Zapadne obale. U Pojasu Gaze došlo je i do oružanih sukoba između pripadnika Hamasa i izraelske vojske za koje analitičari strahuju da bi se mogli pretvoriti u opći rat. Palestinci u Jeruzalemu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze bili su pozvani na “Dan gnjeva”, čemu su se tisuće ljudi i odazvale i sukobile se s izraelskim vojnicima i policajcima. Iz palestinske enklave Gaze u petak je bila ispaljena raketa prema izraelskom gradu Sderotu. To je treća raketa ispaljena prema Izraelu u petak kada su na palestinskim područjima buknuli prosvjedi protiv Trumpove odluke. Prema izraelskim izvorima, jedan je projektil pao na parkiralište u gradu Sderotu i prouzročio veliku materijalnu štetu na više od desetak automobila. Na raketiranje s palestinskih područja izraelski borbeni zrakoplovi odgovorili su napadom na poligon za vojnu obuku i uništili skladište oružja. U tom napadu četvero Palestinaca je ubijeno a deseci su ozlijeđeni. Za sada, prema izvješću palestinskog Crvenog polumjeseca, poginulo je šest Palestinaca, a više od 1500 ih je ozlijeđeno.

Palestinski novinar Dib Hourani, koji se nalazi na Zapadnoj obali, kazao je za Večernji list da trenutačna situacija na tom području podsjeća na prve dvije intifade i nitko ne zna i ne može predvidjeti u kojem će se smjeru razvijati ti sukobi.

Židovska naselja naoružana

– Palestinci su odlučni u nastavku prosvjeda sve dok američki predsjednik Donald Trump ne promijeni svoju odluku. Zabrinjava što je izraelska vojska naoružala gotovo sve stanovništvo izraelskih naselja na Zapadnoj obali i vrlo lako bi mogli izbiti oružani sukobi koji bi zasigurno odnijeli brojne živote. Novinarima je izuzetno teško raditi. Već ih je nekoliko stradalo u sukobima – kazao je Hourani.

Ujedinjeni narodi zabrinuti su zbog kaotične situacije i opasnosti od eskalacije nasilja, kazao je koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov Vijeću sigurnosti, koje je sazvalo poseban sastanak zbog Jeruzalema na kojem su europski predstavnici donijeli izjavu da američka odluka nije u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Da američki predsjednik Donald Trump ni sam ne zna što želi postići dokazuju i njegove izjave koje se svakodnevno mijenjaju. Sada poziva „na smirenost i umjerenost“ , kao da živi u paralelnom svijetu. Također, njegov glasnogovornik Raj Shah tvrdi da je Trump bio upozoren da bi njegova odluka mogla izazvati nasilje i da je predsjednik “potpuno bio svjestan potencijalnih posljedica”. Trump i dalje tvrdi da ostaje “privržen postizanju trajnog mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca” kao da je njegov potez bio poticaj na mir, a ne na nasilje.

Predstavnici Velike Britanije, Francuske, Švedske, Italije i Njemačke u UN-u odbacili su odluku Washingtona o Jeruzalemu nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, poručujući da je Jeruzalem zajednička prijestolnica Izraela i Palestine.

Kršenje međunarodnog prava

Nekoliko država smatra da Amerika tom odlukom krši UN-ove rezolucije. Radi se o kršenju međunarodnih zakona, naglasio je egipatski veleposlanik Amr Abulata i spomenuo “okupirani grad”. Njegov švedski kolega Olof Skoog spomenuo je rezoluciju 2334. usvojenu 23. prosinca 2016. koja naglašava da Vijeće sigurnosti neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. lipnja 1967. uključujući i status Jeruzalema, osim onih koje su strane dogovorile u pregovorima. Tu rezoluciju potvrdilo je 14 zemalja, a Sjedinjene Države bile su suzdržane.     

Hamas
1/8

Komentara 60

BE
beitsche
08:29 10.12.2017.

Potpuna podrska izraelu.arapi su poput Izedbegovicevih poturica.kad ih spasis i nahranis oni ti zabiju noz u leda

DU
Deleted user
08:21 10.12.2017.

Gdje je problem ? Čovjek je to obećao u predizbornoj kampanji i ispunio obećanje

IL
ilijan
09:17 10.12.2017.

Jeruzalem je glavni grad svih židova ma gdje bili. palestinci nemaju što tražiti u Jeruzalemu kao ni Turci u Carigradu. Okupirani gradovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije