Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Janša u Eu parlamentu

'Pred vama stoji zadnji novinar koji je u Sloveniji bio zatvoren'

Presentation of the programme of the activities of the Slovenian Presidency at the European Parliament
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
07.07.2021.
u 15:38

Janša je poslušao savjet predsjednika Pahora da bude manje grub i ne ruši imidž Slovenije

Iako je njegov izraz lica odražavao uobičajeni prijezir i cinizam prema kritikama, slovenski premijer Janez Janša jučer je uglavnom ostao suzdržan i nije uobičajeno brutalno odgovarao zastupnicima Europskog parlamenta koji su ga prozivali zbog nepoštovanja vladavine prava, napada na medije, neimenovanja europskih tužitelja i potpore njegovu političkom prijatelju i savezniku Viktoru Orbánu.

“Niste vjerodostojni”

Slovensko predsjedanje Vijećem EU prije nekoliko dana počelo je skandalom, kada je izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans protestno odbio zajedničko fotografiranje zbog neprihvatljivog Janšina odnosa prema sucima i socijaldemokratskim europarlamentarcima, a Janša je već dulje vrijeme pod povećalom zbog vladavine prava, napada na medije, neimenovanja delegiranih europskih tužitelja, nefinanciranja slovenske tiskovne agencije (STA) i potpore Orbánu, no kontroverzni Janša, čiji su premijerski mandat obilježili brutalni obračuni s političkim neistomišljenicima, tijekom predstavljanja prioriteta slovenskog predsjedanja pred Europskim parlamentom u Strasbourgu ipak je pokazao da se može kontrolirati.

Očito je da je Janša odlučio poslušati savjet predsjednika Boruta Pahora, koji mu je uoči zasjedanja poručio da pred europarlamentarcima bude manje grub i da u Strasbourgu ne kaže sve što misli jer bi to moglo naškoditi Sloveniji. Janša ipak nije propustio priliku da na kritike o pritiscima na medije poruči kako u Sloveniji ne postoji represija nad medijima i da je on zadnji novinar koji je u Sloveniji bio zatvoren.

– Posljednji novinar koji je završio u zatvoru stoji pred vama – podvukao je Janša, kojeg je jugoslavenski vojni sud 1988. osudio u Ljubljani zbog objave tajnog dokumenta i “odavanja vojne tajne” u legendarnoj Mladini.

Za kritike na račun svog odnosa prema medijima kaže da je riječ o pokušaju prenošenja slovenskih unutarnjih problema na europsku razinu. Iako je Janšino predstavljanje u Strasbourgu prošlo relativno mirno i bez otvorenog konflikta s europarlamentarcima, tijekom dvoipolsatne rasprave čulo se puno kritika na račun njegove politike u Sloveniji.

Tako je istaknuta nizozemska liberalna zastupnica i voditeljica parlamentarne skupine za praćenje poštovanja demokracije Sophie in ‘t Veld, s kojom se Janša ranije obračunavao na Twitteru i koju je tijekom virtualne rasprave o medijskim slobodama i vladavini prava u Sloveniji prije nekoliko mjeseci optužio za cenzuru, za listopad najavila dolazak europske misije za utvrđivanje činjenica u Sloveniju.

– Vaše tvrdnje o vladavini prava nisu vjerodostojne – istaknula je nizozemska europarlamentarka izrazivši pritom zabrinutost zbog napada na novinare u Sloveniji i “neprihvatljiva” miješanja u postupak izbora europskih delegiranih tužitelja u Sloveniji, kritizirajući pritom i držanje Europske pučke stranke (EPP), kojoj je zamjerila neiskrenost kada je riječ o vladavini prava.

Čak je i Manfred Weber, šef parlamentarne skupine EPP-a, kojoj pripada i Janšina stranka, pozvao Janšu da ne odgađa postupak imenovanja europskih delegiranih tužitelja, što je jedan od ključnih prigovora na Janšin račun. Weber je naglasio važnost vladavine prava tvrdeći da problemi u pojedinim članicama nisu samo problemi tih članica, nego cijele Unije.

Prema Janši su osobito kritični bili zastupnici iz redova skupine socijalista i demokrata, liberala, Zelenih i ljevice, ali i u EPP-u su suzdržani prema Janšinoj potpori Orbánu, koji je u sporu s Europskom komisijom zbog zakona koji diskriminira pripadnike LGBTQ zajednice, s obzirom na to da je i za EPP Orbánov zakon uglavnom neprihvatljiv, dok je od desnih političkih grupacija konzervativaca i reformista (ECR) i ekstremne desnice (ID) Janša uglavnom čuo pohvale, kao i od HDZ-ova zastupnika Karla Resslera.

Europske vrijednosti

Međutim, Janša je jučer pokazao zbog čega je jedan od najdugovječnijih političara na ovim prostorima. Uvodno je opširno govorio o pandemiji i otpornosti Unije, ali i o geopolitici i strateškoj autonomiji Unije, a kada je riječ o vladavini prava i europskim vrijednostima, zauzeo se za “uravnotežen odnos”.

U odgovorima je bio pomirljiv, a kontroverzna i konfliktna pitanja uglavnom je izbjegao.

VIDEO Najgora noćna mora: Piton iz WC školjke ugrizao muškarca za genitalije!

Komentara 4

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
16:01 07.07.2021.

Boli njih briga za vladavinu prava , njih boli sto je Gorenje prodano Kinezima , a Japanci su izgradili veliku tvornicu za proizvosnju robota , sto se u Sloveniju ne moze uvesti staro povrce i trulo meso iz Nizozemske , to njih boli , inace bi uveli sankcije Kini ili Turskoj , zasto bi u Sloveniji bile vrijednosti legalizacija droga , prostituke u izlogu , ili stranka pedofila , ???

Avatar Viktor999
Viktor999
16:22 07.07.2021.

Bravo za Janšu, političar koji za razliku od briselskih potrčkala u RH (tu mislim na trenutnu vlast i većinu oporbe), štiti interese većine slovenskih građana

JO
jorgen
16:05 07.07.2021.

Oprostite što nisam primjetio da je EU parlamentarce nešto puno dirnulo, niti su tražili sankcije za bivšu članicu Veliku Britaniju, koja dan-danas u zatvoru bez presude i dokazane krivice drži Juliana Assangea. Dakle prije ćete slati u Sloveniju delegacije kako bi nešto iščeprkali ili režirali - nego drznuli se spočitati ilegalan progon Assangea državi s kojom bez problema sklapate nove trgovinske, financijske i sigurnosne ugovore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije