Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.03.2015. u 08:12

Ozbiljna organizacija razvila je mrežu po cijeloj Hrvatskoj

Prvi neslužbeni rezultati prijevremenih izbora u 17 gradova i općina nisu pokazali nikakve trendove u raspoloženju birača iz kojih bi se moglo izvesti ikakav ozbiljniji zaključak o tome tko ima više šansi za osvajanje vlasti na parlamentarnim izborima. Naravno da će sve stranke tjerati vodu na svoj mlin i tumačiti drukčije. Uostalom, HDZ se i prije nego su se otvorila birališta proglasio izbornim pobjednikom dobije li većinu makar u jednom mjestu u kojem do sada nisu vladali. Ali ništa od te računice. Prvo, ovo su prijevremeni lokalni izbori i građani su izašli na birališta s potpuno drugačijim očekivanjima nego što će ih imati od izbora zastupnika. Drugo, broj i raspored gradova i općina u kojima su se ponavljali izbori nije takav da bi se iz njega dalo nazrijeti raspoloženje birača u državi. Treće, pokazalo se da nema toliko bitnih promjena u odnosu na prijašnju raspodjelu vlasti.

Ovi izbori upućuju, međutim, na nešto drugo. A to je da se Živi zid vrlo ozbiljno uključio u politički život Hrvatske te da je postao nezaobilazan politički faktor.

Pokret na koji se još prije godinu dana gledalo kao na skupinu čudaka ili entuzijasta koji se bore s policijom i nastoje sprečavati deložacije vrlo je uspješno iskoristio predsjedničke izbore za promociju svog frontmana Ivana Vilibora Sinčića. Ovi izbori pokazuju da Živi zid i njegov rejting nisu projekcija trenutnog dojma, već je to ozbiljna organizacija s vrlo dobrom infrastrukturom koja je razvila mrežu po cijeloj Hrvatskoj. Od devet gradova u kojima su se održavali prijevremeni izbori, Živi zid je u čak njih šest istaknuo svoje kandidate za gradska vijeća. OraH Mirele Holy koji je zastupljen u Saboru i Europskom parlamentu kandidata je imao samo u Dubrovniku.

Ispada da od svih novih političkih stranaka funkcionira jedino ona koja se zalaže za anarhiju i rasturanje pravnog poretka. 

>> Vlahušić i Franković idu u drugi krug. Pogledajte ostale rezultate! 

>> Najviše glasača u Pagu i Omišu, najmanji odaziv birača u Zlataru i Dubrovniku

Komentara 55

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:39 09.03.2015.

Zivi zid ima najacu pilitiku, kazu da ce naveliko tiskati novce i djeliti sirotinji.. to je njihov izlaz za krizu

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
08:34 09.03.2015.

ma o čemu autorica ovog teskstića piše... dajte podastrite podatke koliko su mandata dobili u gradskim vijećima, koliko postotaka?... nigdje više od 5% ... u većini 1-2%... o kojoj to snazi govorimo? ... ovo je stvarno neozbiljno novinarstvo

Avatar kravata
kravata
08:23 09.03.2015.

Politika Živog zida pravedno nije neizvediva zbog nemogućeg pravednog kontroliranja dužnika. U jednoj emisiji se žalila jedna prosvjetna radnica b(bračni par) u penziji ponavljam u penziji da nema od kuda plaćat kredit. Odgovor je postavi jedan zastupnik "a gdje ste vi bili 40 godina da se niste stambeno osigurali" odgovora nije bilo jer je već dva stana osigurala djeci a trći bi trebala zadržat uz pomoć živog zida.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije