Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevremeni izbori

Vlahušić i Franković idu u drugi krug. Pogledajte ostale rezultate!

kolaž2
Foto: Pixsell
1/13
09.03.2015.
u 00:25

Ovi izbori nisu test za parlamentarne jer su izvanredni, isprovocirani time što gradovi i općine nisu mogli donijeti proračun. Ovdje ipak treba prvenstveno gledati na interese građana u njihovim lokalnim sredinama

Građanima su izbori važni i nisu ih se zasitili, sudeći po prilično velikoj izlaznosti kada je riječ o prijevremenim lokalnim izborima koji su se održavali u 9 hrvatskih gradova i 8 općina. Premda su građani izražavali svoju ljutitost zbog neplaniranog trošenja novca te su zbog toga okrivljavali lokalne vlasti, stranke i političare, do 16.30 sati u nedjelju na birališta je izašlo 41,57 posto birača, što je znatno više no u svibnju 2013., kada je na lokalne izbore do 16 sati izašlo 33 posto birača.

Bitka za Dubrovnik

Od 9 gradova 4 su dobili gradonačelnike u prvom krugu (Sveti ivan Zelina, Zlatar, Rab i Omiš), a u bitku za drugi krug (za dva tjedna) ulaze dvoje najboljih u Dubrovniku, Novom Marofu, Pagu, Hvaru i Korčuli. Tek u dvije općine, Kukljici i Lumbardi, izabrani su načelnici u prvom krugu, dok u Rugvici, Čaglinu, Gundincima, Petlovcu, Milni i Strahoninecu slijedi drugi krug izbora za prvog čovjeka općine.

Najzanimljivija se bitka odvija, naravno, za najveći grad čiji su građani bili primorani, zbog nemogućnosti donošenja proračuna izaći na prijevremene izbore, a to je Dubrovnik. Za mnoge je iznenađenje što su birači, u znatnom postotku dali povjerenje dosadašnjem gradonačelniku, Andri Vlahušiću, čija je lista (HNS-SDP-HSU) osvojila 38,9 % glasova. Ona, široke desnocentrističke koalicije, koju je predvodio HDZ-ov Mato Franković dobila je 28,85 %. Značajan je to zaostatak, koji, pak popravlja činjenica da je Vlahušićeva lista dobila 10 vijećnika u gradskom vijeću, a Frankovićeva 8 vijećnika, pa će se u Dubrovniku, vjerojatno opet osjetiti čari postizbornog koaliranja, jer su svi drugi osvojili još 7 vijećničkih mjesta. Andro Vlahušić nije krio zadovoljstvo, posebno zbog rezultata liste, kaže da je HDZ ostao na istom broju mandata, “a mi smo narasli”. Franković, pak tvrdi da “sastav Gradskog vijeća jasno govori. Vlahušić ne može sastaviti Vijeće”.

Sljedeća je zanimljivost neočekivana i potpuna pobjeda Ivana Kovačića, dosadašnjeg gradonačelnika Omiša, koji je osvojio gotovo 60 % glasova i većinskih, 9 mjesta u gradskom vijeću. To je uspjeh koji daje nadu i krila svim pobornicima nezavisnih lista, odnosno onima koji bi rado vidjeli pobjede tzv. trećeg puta. Iznenađenje, nadalje predstavlja i potpuni uspjeh u izboru gradonačelnika Raba. Tamo je HDZ-ov Nikola Grgurić pobijedio SDP-ovu gradonačelnicu Rosandu Krstinić-Guščić. Rab je do sada bio utvrda SDP-a u više mandata, a nekoliko dana prije izbora na otoku su se istog dana u predizbornoj kampanji našli premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko.

Karakteristika predstojeće borbe u drugom krugu potvrđuje da je Hrvatska i dalje, premoćno polarizirana na dva velika stranačka bloka, okupljena oko HDZ-a i SDP-a. Gotovo svugdje će se pobjednici odlučivati između ove dvije koalicije ili kandidata za gradonačelnike i načelnike koje koalicije podržavaju. Jedino će se u N.Marofu “potući” Hadezeov i kandidat Čačićevih Reformista.

Zadovoljni SDP i HDZ

I izjave koje stižu iz SDP-a i HDZ-a pokazuju njihovo relativno zadovoljstvo rezultatima. Gordan Jandroković, član predsjedništva HDZ-a tako izražava nadu da će u Dubrovniku uspjeti u drugom krugu napraviti preokret, jer Vlahušić ipak nosi teret pravomoćne presude o zloporabi službenog položaja. Kako je, prije izbora u 17 mjesta HDZ imao čelnu osobu samo u Korčuli, računaju da su već ostvarili bolje. No, sudjelovali su u vlasti u 6 od tih 9 gradova, pa valja pričekati. Igor Dragovan, glavni tajnik kaže da je SDP zadovoljan rezultatima izbora.

- Sada je pred nama četrnaest dana za kampanje - komentira. S obzirom na to da se dosta pričalo da će ovi izbori biti svojevrsni test i pokazatelj za organizaciju, čak i tajming parlamentarnih izbora, Dragovan sada demantira takve teze i sve vraća u “lokalni okvir”. Vrijedi istaknuti još i pobjede dosadašnjih čelnih ljudi Hrvoja Košćeca (HNS) u Sv. Ivanu Zelini i Stanka Majdaka (SDP) u Zlataru, koje su građani ponovno izabrali već u prvom krugu.

>>Ovdje pogledajte sve rezultate DIP-a.

>>Najviše glasača u Pagu i Omišu, najmanji odaziv birača u Zlataru 
i Dubrovniku 

>> Franković: Spremni smo preuzeti odgovornost za duplo bolji grad. Vlahušić: Vodimo dosta uvjerljivo

Komentara 112

AN
anticenzura
22:56 08.03.2015.

Kriminalci su nam okupirali drzavu, od vrha do dna, vise se uopce i ne kriju.

DU
Deleted user
20:58 08.03.2015.

Koja smo mi banana država vidi se iz podatka da su u jednoj od općina koalirali HNS i Reformisti. Ludnica.

AN
anticenzura
22:54 08.03.2015.

Decki iz Zivog zida javljaju da su u Dubrovniku najvise glasova dobila dva kandidata osudjena za kriminal. ahahahah.... i onda se netko cudi sto nam mladi masovno bjeze iz zemlje. Vjerujem da za 10 godina nece biti uopce mladih u Hrvatskoj. Ili bjeg spasiti glavu ili krepati od depresije sa ovim krimosima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije