Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivreda

"Pravom seljaku sada su najvažniji urod i sjetva, a ne prosvjedi"

\'19.10.2010., Ured Predsjednika, Pantovcak 241, Zagreb - Predsjednik Republike Ivo Josipovic primio je izaslanstvo Koordinacije seljackih udruga na celu sa Tomislavom Pokrovcem predsjednikom vukovars
Goran Stanzl/Pixsell
19.10.2010.
u 19:05

Krenuli poticaji za lanjsku jesensku sjetvu – 40 % u novcu i 60 % u vaučerima, no T. Pokrovac tvrdi da tako nije dogovoreno.

U srijedu istječe novi rok Vladi i Ministarstvu poljoprivrede za isplatu zaostalih potraživanja seljaka, inače će ponovno u traktorske blokade prometnica. Iz koordinacije udruga pet slavonskih županija tvrde da država seljacima duguje više od 900 milijuna kuna, a o tome su izvijestili i predsjednika Ivu Josipovića.

– Vlada nas je ponovno prevarila. Ne isplati li nam se ono što nam je ministar Čobanković ljetos obećao, u najmasovnije ćemo prosvjede do sada – tvrdi Tomo Pokrovac iz HSS-a Vukovarsko-srijemske županije.

Iz resornog ministarstva kažu kako je još prije nekoliko dana počela isplata 40 % novca ili 150 mil. kuna na ime dugova seljacima za prošlu jesensku sjetvu. Ostatak, 60 % od predviđenih 2250 kuna po hektaru, od jučer se pak isplaćuje u vaučerima za repromaterijal koje će, ne iskoriste li ih, u 2011. moći unovčiti.

Pokrovac tvrdi da to nije dovoljno. Dogovor je bio 60 % u novcu, a nisu još dobili ni 300 mil. kuna zbog štete od poplava. No Mladen Pavić, glasnogovornik ministarstva, kaže kako taj novac seljacima do kraja godine treba isplatiti Ministarstvo financija, a i isplata kapitalnih potpora ide ubrzano, 340 mil. kuna u ovoj godini.

– Na prosvjede pozivaju samo oni koji nemaju veze s poljoprivredom ni s mjerama koje poduzimamo. Tko se dosad u njih nije uklopio, neka se i ne bavi poljoprivredom – poručuje Pavić.

Da bi se "masovni" prosvjedi ipak mogli izjaloviti, potvrđuje Mato Brlošić iz udruge Brazda.

– Sada nije vrijeme za prosvjede. Svakom pravom seljaku, koji živi od njive, trenutačno je najvažnija berba uroda i jesenska sjetva – tvrdi on.

Antun Laslo, predsjednik ZUSSB-a, dodaje kako "nije samo seljacima loše, cijelo je gospodarstvo u teškoćama".

Komentara 6

Avatar crnapantera
crnapantera
20:18 19.10.2010.

Pravi seljaci bi trebali biti jedan od temelja ovog društva i trebali bi se boriti za bolje sutra i jedne normalnije i realnije odnose na selu koji bi garantirali opstanag i razvoj sela. Bojim se da PRAVI SELJACI ne mogu doći do izražaja od \"pravih seljačina\" koji se bore samo da pokupe što više novaca od države, i koji se ne libe ucjenjivati državu, svojim ogromnim traktorima koje im je ta ista država kupila izdašnim poticajima prošlih godina. Istina, država je kriva, odnosno ova i vlade prije nje koje su im davale te silne poticaje bez prave kontrole što sa njima rade. Bilo bi bolje da su te novce potrošili u razvoj \"Poljoprivredne infrastrukture\", ili kao poticaje za razvoj prerađivačke industrije poljoprivrednih proizvoda ( bolje reći za modernizaciju već postojeće!) čime bi sačuvali puno radnih mjesta i poljoprivrednicima osigurali plasman njihovih proizvoda. Mežutim, trgovački lobi je, u sprezi s vladom, začepio i oči i uši seljacima s poticajima, i sistematski uništavao domaću prerađivačku industriju kako bi sebi oslobodio tržište. Iziđite seljaci na ceste, ali ne zbog poticaja, već zbog krive politike, za boljitak svih nas, i sigurno će te imati podršku svih nas!

KR
krka
20:19 19.10.2010.

Ljudi dragi , sve cirkus do cirkusa! Vrlo kratko i jasno pak \'ko zameri nek zmeri! Kaj da velim, pitam kolko ih je u sustavu PDV-a, kolko poticaje ulaže u stvarnu proizvodnju, jesu li svjesni da im ostali građani plačaju razliku u cijeni goriva, koliko im država \'\'šenka\'\' love pri kupnji mehanizacije i dali je svakom gospodarstvu potrebno na dvorištu svi mogući priključci, 3 ili 5 traktora, 2 ili 3 kombajna, luksuzni merđo ili BMW....Radnik iz tvornice sa plačom 2500 ili gle čuda sa 3000 netto svaki mjesec uplačuje u proračun da bi se lova davala takvim tipovima. Sad se još samo treba javiti drugi kronični kamen oko radničkoga vrata, brodogradnja i eto radničkih gaća na štapu. Ludi zahtjevi kak i izjava Jace da se penzija sa 65 godina da i onima kaj nikad nisu šljakali!? Sve luđak do luđaka, jer nitko nezna kak onima koji još šljakaju uzeti lovu da se umiri grlate galamđije i parazite.Ako netko ide u posel, mora i snositi rizik neuspjeha i propadanja posla i pojedinca. Dok to svi mi ne shvatimo, biti će loše i još gore. Molim dobro pročitajte tekst prije nego počnete pljuvanje, mislim da slovo ima smisla...

OB
-obrisani-
23:18 19.10.2010.

Zašto poljoprivrednici za svog predstavnika ne izaberu nekog pravog poljoprivrednika, a ne Pokrovca koji je bravar, i radi na zemlji svog tasta-( njegove riječi). Zato jer ono malo pravih poljoprivrednika, koji se bave poljoprivredom kao obiteljskom djelatnosti, nemaju vremena za prosvjede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije