Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU progress projekt

Pravobraniteljica u borbi za više žena na upravljačkim pozicijama

Višnja Ljubičić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
23.01.2014.
u 18:17

Projekt je Europska komisija ocijenila najboljim u EU među čak 50 prijavljenih.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić danas je u Saboru predstavila EU progress projekt "Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj".

Projekt je Europska komisija ocijenila najboljim u EU među čak 50 prijavljenih iz svih europskih zemalja, a vrijednost projekta je 250 tisuća eura. Glavni ciljevi ovog projekta jesu unaprijediti socijalne i političke prilike žena u tržišnoj utakmici, podići svijest o nedovoljnoj zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama tvrtki, pružiti podršku osposobljavanju poslovnih žena za karijeru na upravljačkim pozicijama te predložiti modele pozitivnih mjera radi ostvarivanja uravnotežene zastupljenosti na pozicijama ekonomskog odlučivanja na hrvatskom tržištu rada.

Sada poziciju predsjednica uprava u RH obnaša svega 9 posto žena, dok ih je čak 38 posto na mjestu zamjenica predsjednika uprava. Tako je i svega 11 posto žena na čelu nadzornih odbora, dok ih je 23 posto na mjestu zamjenica predsjednika NO-a.

– Činjenica da se Europska komisija odlučila na ovaj natječaj dokaz je da tradicionalne mjere jačanja ravnopravnosti nisu dovoljne – rekla je Ljubičić te primijetila kako i na Svjetskom ekonomskom forumu koji se treba uskoro održati, među više od 2500 sudionika iz svjetske elite ima samo 15 posto žena. Tako je i u Hrvatskoj, dodala je, iako žene čine gotovo 60 posto visokoobrazovanih u Hrvatskoj, što znači da se društvo olako odriče najuspješnijih.

Projekt je započeo 10. listopada prošle godine i trajat će do 10 listopada 2015. godine, a pravobraniteljica projekt provodi uz podršku partnera – Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Instituta za razvoj tržišta rada te DiM-a - Udruge za građansko obrazovanje i društveni razvoj.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić naglasio je da je kriza pokazala da su tvrtke koje imaju uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama brže i lakše prebrodile krizu.

– To dokazuje empirija i to ćemo pokušati pokazati i drugima – dodao je Majetić te kazao kako je HUP, koji ima puno uspješnih menadžerica i predsjednica uprava, spreman ponuditi edukacije te prenijeti svoja iskustva svim zainteresiranima uključenima u ovaj projekt.

Predstavljen je i videospot koji će se vrtjeti na nacionalnim i lokalnim televizijama, a predstavlja uspješnu, no podcijenjenu ženu koja unatoč svojim kvalitetama i sposobnostima odgovara muškom šefu. Tu poslovnu ženu glumi Linda Begonja, film je režirao Goran Rukavina, a producirala Anita Juka.

Komentara 3

Avatar tituš
tituš
21:40 23.01.2014.

Zar je ova još na funkciji!??? Toliko se izblamirala uoči i prilikom referenduma o braku, da je to gadljivo, a njeno poznavanje prava i zakonodavstva graniči sa glupošću, što bi svakako trebalo stručno provjeriti. Jadan onaj koga ova brani i zastupa!

TE
teoodd
22:12 23.01.2014.

Prodaja magle za 250 000 eura...to je moglo u komunizmu gdje drzava postavlja kadrove a sad je privatno vlasnistvo I samo sposobni ostaju a spolovi koga to briga...ona bi danas da ima vise zena,sutra homosexualaca,prekosutra da su sve nacije I rase zastupljene a uspjeh je najmanje vazan a toga vise nema.

MJ
markezic.joso
08:34 24.01.2014.

jednakost čudna stvar a da se bori da što više žena bude zidar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije