Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pravobraniteljica reagirala na Bandićevu izjavu o 'mamama iz Mesničke'

- U današnje vrijeme vrlo je važno naglašavati i promicati ravnopravnu raspodjelu obiteljskih, roditeljskih, kućanskih, poslovnih i društvenih obveza i odgovornosti žena i muškaraca - ističe se u priopćenju pravobraniteljice
22. listopada 2014. u 13:13 15 komentara 2104 prikaza
Milan Bandić u Mesničkoj ulici
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Skupina građanki uputila je pritužbe pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić zbog izjave gradonačelnika Milana Bandića u kojoj "mamama iz Mesničke poručuje da čuvaju svoju djecu dok on završi posao".

U podnesku pravobraniteljici navode kako Bandićevu reakciju smatraju izrazito diskriminirajućom po rodnoj osnovi. - Uvidom u sve dostupne informacije, Pravobraniteljica je utvrdila da je prosvjed stanarki i stanara Mesničke ulice najavljen kao prosvjed građana pri čemu se ni po čemu posebno ne izdvajaju majke. Međutim, u svojoj izjavi medijima, gradonačelnik Zagreba radi distinkciju između mama i Zagrepčana te posebno apostrofira majke koje trebaju čuvati svoju djecu i raditi nekakav drugi koristan posao umjesto prosvjedovati. Izjavom u kojoj se radi jasna distinkcija između mama i Zagrepčana, kod konzumenta informacije potiče interpretaciju da su žene te koje su primarno odgovorne za sigurnost svoje djece u prometu, dok se muškarcima ne pripisuje ista uloga roditelja kao jednako odgovornog. Govoreći o ženi u ulozi majke, te istovremeno ne stavljajući muškarca u isti kontekst pripisujući mu ulogu oca već općenitu ulogu građanina (Zagrepčana), perpetuira se tradicionalni stereotip o ženi kao njegovateljici, odgajateljici i kućanici, tj. onoj koja je odgovorna za sigurnost svoje djece - stoji u priopćenju pravobraniteljice Ljubičić.

- U današnje vrijeme vrlo je važno naglašavati i promicati ravnopravnu raspodjelu obiteljskih, roditeljskih, kućanskih, poslovnih i društvenih obveza i odgovornosti žena i muškaraca. U ovom slučaju to se odnosi na odstupanje od tradicionalnog idealiziranja majčinstva i istovremene „nevidljivosti“ očinstva koje je u patrijarhalnom smislu označavalo visoki ugled, no uz izostanak obveza i odgovornosti. Prema načelu ravnopravnosti spolova, izjednačavanje navedenih obveza i odgovornosti je dužnost hrvatskog društva, pa tako i promicanje jednake važnosti uloge oca i majke - nastavlja se u priopćenju. Pravobraniteljica Ljubičić istaknula je kako javne osobe koje u svom djelovanju koriste rodne stereotipe na taj način odašilju negativnu poruku javnosti pa su dužni voditi računa o posljedicama svojih izjava.

>> Stanari ipak prosvjeduju, Bandić mamama poručio da si radije čuvaju djecu

MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
  • neboiznadzagreba:

    Junački od pravobraniteljice , reagirati šasti dan nakon što je izjava data , i treći dan Bandićeva uhićenja , zaista hrabra žena ...

  • olrajt:

    .....ne razumijem????.....pa nije rekao mamama da-ne čuvaju djecu!!!!

  • javornov:

    Ovo bi se moglo nazvati pravobraniteljski luft, jer je braneći spolove pravobraniteljica nasjela na neistinu. Istina je da su pri otvaranju Mesničke bile najglasnije žene. Sutradan i narednih dana majke su se organizirale kao majke iz Mesničke (računajući da će ... prikaži još! tako najbolje senzibilizirati javnost) i same su navodile da se boje sa svojom djecom izaći iz zgrada jer nema zaštite za njih i njihovu djecu. Sada, kad ih se nazvalo majkama i povezalo s čuvanjem djece našle su se silno pogođene. Neš ti verbalnoga od problema.