Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj jage stojak

Lora Vidović: Pravo na priziv savjesti spada u ljudska prava

lora vidovic,portal
Anto Magzan/PIXSELL
24.08.2013.
u 20:32

Uz pobačaj i eutanaziju, to se pravo često koristi u postupcima potpomognutog suicida, medicinske oplodnje i sterilizacije

Da je pravo na priziv savjesti, o kojem se vodila rasprava zbog slučaja Jage Stojak, ljudsko pravo, smatra i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Većina demokratskih zemalja, ističe, daje pojedincu pravo na priziv savjesti, no nužno je da sloboda savjesti jedne osobe ne ugrožava prava drugih. Uz pobačaj i eutanaziju, to se pravo često koristi u postupcima potpomognutog suicida, medicinske oplodnje i sterilizacije. No, liječnik se ne može pozivati na priziv savjesti ako će time pacijentu trajno oštetiti zdravlje ili ugroziti život.

Vidović ističe da je pravo na priziv savjesti primaljama priznato Etičkim kodeksom, ali ga je važno i zakonski regulirati.

>>Priziv savjesti: Tko sve ima pravo odbiti posao iz određenih razloga

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije