Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nasilni kockari na liječenju po godinu dana

Ako sud nije odredio trajanje obveznog liječenja od ovisnosti, određuje ga doktor medicine specijalist, odnosno terapijski tim
09. ožujka 2018. u 11:12 2 komentara 402 prikaza
Kockanje
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Obiteljskog nasilnika kojem je sudskom presudom određena i mjera obveznog liječenja od ovisnosti pod čijim je djelovanjem počinio obiteljsko nasilje liječnici će moći zadržati i do godinu dana na bolničkom liječenju. Vijest je to koju donosi Pravilnik o načinu provedbe zaštitne mjere obveznog liječenja od ovisnosti Ministarstva zdravstva, u kojem se, uz ovisnosti o alkoholu i drogama, navodi da su pod njegovom ingerencijom i ponašajne ovisnosti poput kockanja. Prema predloženim pravilima osuđeni obiteljski nasilnik svoju će ovisnost morati liječiti u najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Šprica, drogiranje najstariji ima 84 godine Pada broj heroinskih ovisnika u Hrvatskoj, a najviše ih je u Istarskoj županiji

Liječnik se mora javiti sudu

To ne mora nužno biti bolnica, nego i Zavod za javno zdravstvo, specijalne bolnice, kliničke bolnice sa psihijatrijom, neovisno o tomu gdje se počinitelj obiteljskog nasilja ima obvezu liječiti i javiti u nadležnu zdravstvenu ustanovu. S druge strane bolnice, odnosno zdravstvene ustanove koje će se prihvatiti tog liječenja moraju osigurati što raniji početak i izraditi individualnu terapiju zajedno s počiniteljem nasilja u obitelji. To liječenje, neovisno o tome je li odlučeno da je nužno biti u bolnici ili je liječenje moguće u izvanbolničkim uvjetima, ne može trajati dulje od godinu dana prema odredbama pravilnika.

– Provođenje zaštitne mjere obveznog liječenja od ovisnosti traje sukladno odluci suda. Ako sud u odluci nije odredio trajanje zaštitne mjere obveznog liječenja od ovisnosti, trajanje zaštitne mjere određuje doktor medicine specijalist, odnosno terapijski tim u trajanju koje ne može biti dulje od jedne godine – stoji u pravilniku koji definira i obveze liječnika po ovom pitanju pa tako liječnik mora obavijestiti sud kada se počinitelj nasilja u obitelji javio na liječenju, kada je i gdje liječenje započeto, mora javiti ako počinitelj ne dolazi na liječenje prema definiranom planu.

Jedan prijave – 10 ne prijave

O svemu tome bolnice i sve druge zdravstvene ustanove u kojima je moguće provoditi ovakvo liječenje morat će voditi formalnu evidenciju. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova od 2013. do 2016. broj slučajeva obiteljskog nasilja kreće se od 11 do gotovo 17 tisuća, a najčešće su žrtve žene i smatra se da na jedan prijavljen slučaj dolazi njih deset neprijavljenih. Također, lanjskog rujna usvojena je posljednja, četvrta Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji do 2022. s nizom mjera, pa tako i zakonodavnima. Ovaj pravilnik koji je donijelo Ministarstvo zdravstva zapravo je provedbeni dokument Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i trenutačno je u fazi javne rasprave što znači da tek slijede primjedbe, sugestije i komentari, a potom i njegova finalna verzija. Njegov je cilj svakako socijalna rehabilitacija i reintegracija osuđenog za obiteljsko nasilje.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

Kockanje
1 / 11
Bol u prsima ili "na lijevoj strani" najčešći je simptom koji većina povezuje s problemima sa srcem. 
Karlovac: Damir Matan osuđen na 31 godinu zatvora zbog ubojstva supruge 31 godinu zatvora Nisu mu pomogle ni suze: 'Kajem se što sam ubio suprugu, bila je dobra žena' bjelovar Šok u Bjelovaru: Došao posjetiti dijete, a otac ga upucao. Imao je zabranu pristupa sjekira Strava kod Koprivnice Sjekirom razvalio vrata, benzinom polio bračni par pa zapalio kuću

Pojedini prihvate liječenje, kod drugih je to teže

– Kod ovisnika o kockanju više je riječ o egzistencijalnom i ostalom zanemarivanju, obiteljsko nasilje kao fizičko zlostavljanje kod njih nije često – objašnjava dr. Davor Bodor iz Psihijatrijske bolnice “Sv. Ivan”. Psihijatar iz bolnice smještene na zagrebačkom Jankomiru iz svoje prakse sjeća se tek jednog osuđenog obiteljskog nasilnika kockara. Mjere obaveznog liječenja učestalije su kod drugih ovisnosti, primjerice kad je riječ o alkoholizmu. Prema iskustvu doktora Bodora, neki pacijenti prihvate problem i liječenje, dok je to kod nekih puno teže. Pojedini, dodaje, nastave dolaziti na kontrole i terapije i po isteku obvezne mjere.

– Kod ovisnika o kockanju više je riječ o egzistencijalnom i ostalom zanemarivanju, obiteljsko nasilje kao fizičko zlostavljanje kod njih nije često – objašnjava dr. Davor Bodor iz Psihijatrijske bolnice “Sv. Ivan” | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • darkofu:

    A gdje ce se smještati nasilne žene?Nijh muškarci ne prijavljuju jer ih je smam i institucije im ne vjeruju,pa tako da svaka 50.ta bude prijavljena..

  • rightside:

    naravno,,)))) vi cete trosit novce na ovakve "slucajeve" i nastavit sa praksom da za lijecenje jako bolesne djece treba organizirat dobrotvorne koncerte,,dno dna!