Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Ekološka" stranka

Pravi su pobjednici bavarskih izbora – Zeleni

Angela Merkel
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
16.10.2018.
u 08:34

Stranka je osvojila gotovo 18 posto glasova i završila je druga, s dvostruko većim brojem glasova od socijaldemokrata

Rezultati nedjeljnih izbora u Bavarskoj pokazali su da se može zaustaviti ekstremna desnica. Alternativa za Njemačku (AfD) ušla je prvi put u bavarski parlament, ali nije pobjednik nedjeljnih izbora. Prava pobjednica je Katharina Schulze, čelnica Zelenih u Bavarskoj, zajedno s Ludwigom Hartmannom (40). Oni su udvostručili svoje glasove i sa 17,8 posto glasova postali su drugom strankom u toj najbogatijoj pokrajini Njemačke.

Schulze je milenijalka i sa svoje 33 godine ne bi mogla biti ni bavarska premijerka, jer je potrebno imati najmanje 40 godina da bi se obnašalo tu funkciju, ali privukla je birače svojim otvorenim pristupom koji je bio istaknut i na majici koju je nosila: “Moja domovina je i tvoja domovina”. Nosi i bavarsku nošnju, ali nudi drugima da se u njezinoj kući osjećaju dobro bez obzira na to što pripadaju drugoj kulturi. Smatra da je najvažnije ne širiti mržnju.

Zeleni odbacili ideologiju

Schulze ponavlja kako želi “spasiti svijet pragmatizmom”. Zeleni su u Njemačkoj ponovno iskrsnuli jer su odbacili ideologiju. Zauzimaju se za očuvanje okoliša, čistu energiju i sve ono što ih je dovelo i u njemačku vladu dok ih je vodio Joschka Fischer, koji je bio vicekancelar od 1998. do 2005. dok je kancelar bio socijaldemokrat Gerhard Schröder, ali sada su otvoreni prema svima, osim prema AfD-u, a posebno su odbacili lijevi radikalizam u ekonomiji.

U saveznoj pokrajini Hessen izbori će se održati 28. listopada te bi i tu Zeleni trebali dostići oko 18 posto glasova, dok bi demokršćani, ovdje CDU, mogli izgubiti glasove kao što su bavarski demokršćani CSU sa 47,7 posto pali na 37,3 posto. Ako se i tu potvrdi rast Zelenih, moglo bi se kazati da je nađen lijek protiv vala suverenista koji je zapljusnuo Europu.

Do izbora u Hessenu neće biti većih teškoća za njemačku kancelarku Angelu Merkel. Zapravo su izbori u Bavarskoj bili ipak u njezinu korist jer i bavarski čelnik Markus Söder, kao i njegov prethodnik i sadašnji ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, kritizirali su njezinu otvorenost prema imigrantima. Söder i Seehofer su gubitnici premda bi u nekim državama svaka stranka slavila s toliko dobivenih glasova.

Širenje mržnje i netrpeljivosti ipak nije isplativo na dulji rok. Osim toga, i prava propast socijaldemokrata (SPD) pokazuje da i oni moraju nešto promijeniti u svom pristupu društvu i promjenama. Ako se u Hessenu bude ponovio rezultat iz Bavarske, Merkel će ipak vedrije moći dočekati kongres CDU-a 7. i 8. prosinca u Hamburgu.

Katastrofičari na desnici

Zeleni nisu protiv imigranata, još manje protiv EU, a kad je riječ o ekonomiji, odbacili su ideje radikalne ljevice.
– Mi smo za okretanje naše automobilske industrije prema proizvodnji električnih automobila, za digitalizaciju društva, ravnopravnost žena i muškaraca, za ukidanje razlike u plaćama između žena i muškaraca, za uvjereni europeizam.

Za nas je Bavarska dio Njemačke koja je dio Europe – objašnjava Schulze i naglašava kako Europska unija treba biti sve ujedinjenija, a države u njoj sve snažnije. Jedino se tako može suočiti s Kinom, Rusijom i SAD-om.

CSU i AfD govore da je Bavarska, najbogatija regija Europe, pred kolapsom, što nije istina. Svijet se može poboljšati ako se prestane kukati i počne raditi kako bismo stvorili ono što nam se sviđa. Potrebno je ulagati u obrazovanje, istraživanje, razvoj…

Ključne riječi

Komentara 1

PA
pavel1001
14:49 16.10.2018.

csu i fw (freie wähler) idu zajedno u koaliciju pa ti vidi tko je pobjednik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije