Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Grčka traži od Njemačke 376 milijardi eura!

Naši nalazi i iznos koji smo utvrdili nisu temeljeni na špekulacijama i procjenama, nego na službenoj dokumentaciji, kažu Grci
11. listopada 2018. u 06:30 19 komentara 2136 prikaza
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL

Njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera danas će u Ateni dočekati zanimljiva čestitka – ček na 376 milijardi eura.

Konferencija "Pravda nakon Haaga" Pravda nakon Haaga Hrvatska će dobiti internetski Portal ratnih zločina?

Objavio je to jučer njemački Bild, pozivajući se na grčku studiju prema kojoj Njemačka za odštetu u Drugom svjetskom ratu duguje ni manje ni više nego 376 milijardi eura. Očekuje se da će za današnjeg posjeta saveznog predsjednika Frank-Waltera Steinemeiera reparacije postati službenom temom. Studiju je izradila reparacijska komisija grčkog parlamenta čiji je predsjednik Triantafyllos Mitafides, koji ima 70 godina. On je rekao kako predsjednik Prokopis Pavlopoulos poteže pitanje reparacije u svakoj prigodi.

Žrtve nacizma

– Nažalost, do sada se to događalo samo za memorijalnih službi u selima koja su podnosila velike žrtve nacističkih zločina. Mislim da je predsjednički posjet dobra prilika da se pitanje razjasni na osobnoj razini, ne samo protokolarnim javnim istupima, pogotovo kada je riječ o razini dvaju predsjednika. Naši nalazi i iznos koji smo utvrdili nisu temeljeni na špekulacijama i procjenama, nego na službenoj dokumentaciji. Za nas ne postoji vremenska zapreka za traženje reparacije. Ratni zločin ne zastarijeva – rekao je Mitafides.

Serge Brammertz NEMAR DUŽNOSNIKA Brammertz: susrećemo se s konstantnim negiranjem zločina

Grci su gotovo neočekivano marni u svojem zahtjevu. Dakle, 171,4 milijarde eura obračunali su do završetka 2014. godine na temelju tražbine nadoknade za devastaciju infrastrukture tijekom rata. Još 10,3 milijarde eura za posudbe novca koje je Njemačka uzela za okupacije Grčke. Daljnjih 33,8 milijardi eura za gubitke u državnim resursima od 1940. do 1944., za vrijeme okupacije. I još 53,8 milijardi za kompenzaciju u gubicima industrije za okupacije.

Pariška konferencija

Ali, prvi put izvještaj se odnosi i na individualne zahtjeve, i to u dvije varijante. Jedna je za 120.000 Grka koji su ubijeni ili pogubljeni u logorima, a druga se odnosi na sve civile koji su umrli ili bili ranjeni za okupacije. Prva iznosi 15,1 milijardu eura, a druga čak 107,2 milijarde eura, u iznosu od 700 eura mjesečno, tijekom 15 godina za mrtve i pet godina za ranjene. Za tu drugu varijantu temelj su prihvaćeni nalazi Pariške konferencije iz 1946. godine prema kojima je tijekom rata preminulo 558.000 Grka, a 880.000 je ozlijeđeno.

Susret Andreja Plenkovića i Angele Merkel

Angela Merkel
1 / 8
Andrej Plenković i Angela Merkel
Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Koliko li će tek Srbija platit Hrvatskoj da samo posječene balvane računamo ?

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  hm, grci preuzuimju mercedes i bmw, pola wv-a, cijeli DT, pola thyssen grupe..

 • Avatar kokodrilo
  kokodrilo:

  "....Steinmeiera danas će u Ateni dočekati zanimljiva čestitka – ček na 376 milijardi eura". Vi niste normalni. Cek se izdaje kad se nesto placa a ne kad se potrazuje. Pismenost, hebem li te....