Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pravi razlozi odlazaka liječnika iz Hrvatske: 'Nije riječ samo o plaći'

Kirurg Boris Zrnić iz KBC-a Rijeka na rubu je odlaska u inozemstvo.
12. rujna 2018. u 12:00 5 komentara 3469 prikaza
Sisak: Uobičajene gužve u čekaonicama pred ordinacijama liječnika opće medicine
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Bolji uvjeti rada i kvalitetnija organiziranost sustava glavni su razlozi zašto liječnici napuštaju Hrvatsku. Iako bi neki pomislili da je primarni razlog veća plaća, ona je tek na trećem mjestu.

Ilustracija Ljubica Gatarić Domovi zdravlja profitabilni, a liječnici odlaze

Krešimir Luetić, odnedavni vršitelj dužnosti predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK), istaknuo je kako su enormni prekovremeni sati problem koji je raširen do te mjere da ih on godišnje ima dvostruko nego što je to zakonski dopušteno.

Ada Barić-Grgurević, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), kaže kako nacionalni zdravstveni sustav počiva upravo na prekovremenim radnim satima koji u većini slučajeva prelaze dopušteni limit.

– Nekad se ta satnica nakupi i kroz dva-tri mjeseca, pa je rad u većini slučajeva i protuzakonit jer nedostaje liječnika. Hrvatski liječnici rade u sustavu koji zasad ne priznaje vrlo specifične, da ne kažem jedinstvene uvjete rada koje ne dijeli nijedna druga struka, a koji se u većini zemalja EU priznaju i prepoznaju – kazala je predsjednica HUBOL-a za Deutsche Welle.

Škola nastavlja se trend Posljedice loše demografske politike dolaze na naplatu, oko 100 škola ostalo bez prvašića

Kirurg Boris Zrnić iz KBC-a Rijeka na rubu je odlaska u inozemstvo.

– Svakome bi bilo bolje da ima veću plaću, ali nije riječ o tome. Glupo bi bilo reći da liječnici u Hrvatskoj imaju egzistencijalnih problema te vrste. No istinski problemi tiču se ostalih uvjeta, već i u međuljudskim odnosima, tj. u sustavu koji omogućuje razne nepodnošljive anomalije u odnosima. Osobno sam se uvjerio u to na najgori način: šef me mobingirao, ja sam dobio sudski proces u vezi s tim, ali se nije promijenilo ništa bitno – kazao je Zrnić.

Vikica Krolo Organizacija tijekom ljeta Doktor na godišnjem, a zamjena udaljena 36 km

Kazao je kako mu je bolnica isplatila 120 tisuća kuna odštete i da nije jedini slučaj. Kaže kako se javnim novcem plaća prekoračenje ovlasti šefova i da oni ostaju na pozicijama unatoč tome, piše Deutsche Welle.

Pogledajte i video: Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

[video: 22600 / Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati]

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Joco Udmanić
  Joco Udmanić:

  Novinaru,napiši jednostavno i kratko VLADA NE RAZUMIJE SVOJ POSAO,jednostavno:nesposobni su za posao za koji su plačeni.

 • serđo12:

  Ma nije plaća razlog sto mladi odlaze van!Može i manja plaća nego tu,ali glavno da nisi uhljeb!

 • lg2:

  Radi se o novcu, a plaća je 90% razlog a ostali razlog je da nema novaca pa su bolnice neuredne. Nego o čemu se radi ako se ne radi o novcu i plaći. Sad će poslat malo čistaćice, nekog da ... prikaži još! napravi novi raspred i neće odlaziti. Zdrastvo u HR treba privatizirati da svako plaća sam sebi i gotovo.