Naslovnica Vijesti Parlamentarni izbori 2011

Pravašice: U nas nema muškaraca, našu listu nosi 14 pametnih žena

Na HSP-ovoj listi u VII. jedinici 
je i Marija Đapić, kći počasnog predsjednika stranke Ante Đapića.
11. studenoga 2011. u 12:00 33 komentara 2228 prikaza
'halapa1_nnn_unu_101111'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/14

Prvi put u hrvatskoj povijesti jedna je politička stranka sastavila izbornu listu sastavljenu isključivo od žena. Hrvatska stranka prava za VII. je izbornu jedinicu složila listu od 14 žena, a sve su žene i u stožeru.

Nositeljica te povijesne liste za VII. izbornu jedinicu je i članica predsjedništva stranke Bernardica Topolnjak-Halapa, koja se aktivno politikom bavi od 1996. godine u svojoj Lasinji.

– Stranka je prepoznala pravu vrijednost žena u svim aspektima života. Kada me predsjedništvo predložilo za nositeljicu liste, moj je uvjet bio da to bude lista žena. Taj je prijedlog jednoglasno prihvaćen – kaže Topolnjak-Halapa. Smeta joj nametanje zakonskog okvira da 40% žena mora biti na listama.

Dobra ekipa

– Postajemo kao nekakva kvota, to mi je nekako ponižavajuće. Žena nije ukras, mora biti negdje zato što je to zaslužila pameću i radom. Moja je lista odgovor na te njihove kvote i nadam se da ćemo svojim radom privući biračko tijelo – objašnjava Bernardica Topolnjak-Halapa, inače pročelnica ureda župana Karlovačke županije.

Njezin rad potaknuo je i njezinu sugrađanku Katarinu Britvec da se učlani u stranku.

– Trenutačno ne radim nigdje, a prije sam radila kao administrativna tajnica. Posljednje dvije godine studiram ekonomiju – kaže nam Britvec, koja će, tvrdi, dati sve od sebe da dobro obavi svoj posao.

Studentica pete godine prava Marija Đapić kći je počasnog predsjednika stranke Ante Đapića, zahvaljujući kojem je od malih nogu zavoljela politiku.

– Vjerojatno bih završila u politici i da mi Ante nije otac, jer me oduvijek privlačila. Mislim da ćemo sa ženskom listom pokazati što žene znače našoj stranci – rekla nam je Marija Đapić.

Katica Poljak iz Drešnika u stranci je četiri godine, a inače radi kao nadzornica u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

– Nisam ni sanjala da ću biti na listi, nisam profesionalna političarka, ali napravit ću sve da obavim posao najbolje što mogu – tvrdi Poljak koja je u slobodno vrijeme reli-sutkinja.

Andrea Vrbanek je u stranci četiri godine, a zaposlena je u gradskoj upravi u Karlovcu. Majka je dvoje djece i diplomirana inženjerka agronomije. Trenutačno je i na poslijediplomskom studiju menadžmenta u javnoj upravi.

Učlanila se zbog pokojnog brata

– Iako naša ženska lista nije promidžbeni trik, zasigurno će nam to malo i pomoći. Mislim da su izabrali dobar tim žena i da ćemo biti uspješne – rekla je Vrbanek.

Još od 1991. u HSP-u je i Lidija Suntešić koja se u stranku učlanila zbog svog pokojnog brata, branitelja koji se do prošle godine vodio nestalim.

– Vjerujem da je ženska lista odlična stvar, posebice za stranku koju većina ljudi doživljava muškom. Velika mi je čast što sam na listi HSP-a, stranke u čijem sam duhu odgojena – priča ta majka dvije kćeri i baka, koja uz posao u Zagrebačkim cestama radi i u gradskoj četvrti Podsused-Vrapče.

Devet godina u stranci je Mandica Radoš iz Viškova, majka dvoje djece i baka dva unuka.

– Mislim da žene mogu biti sposobnije nego muškarci i svim biračima želim poručiti da vjeruju ženama jer su puno čvršće u politici – ustvrdila je Radoš.

Učiteljica razredne nastave Matija Radić iz Jastrebarskog u HSP-u je od 2005., kada je u tom gradu otvorena podružnica stranke.

– Do tada u mom gradu nije bilo stranke koja ima tako dobar program kao HSP, i iako imam dvoje djece, želim promjene pa se aktivno bavim politikom - tvrdi Radić koja je i članica gradskog odbora za financije.

Kao rizničarka stranke u Bakru, Marija Bilajac jedva je dočekala takav potez - žensku listu.

– Žene su uvijek neka treća lica, iako radimo, čuvamo kuću, odgajamo djecu... radimo, a nastojimo se i društveno aktivirati – tvrdi ta majka 18-godišnjeg sina, inače frizerka.

Uvijek aktivna Danica Malkoč je nakon rada u nekoliko udruga odlučila aktivno ući i u politiku.

– Trenutačno sam nezaposlena, radila sam kao novinarka, a pišem poeziju i radim na romanu – kaže kolumnistica Malkoč. Da žene ne smiju biti samo ukrasi smatra Adela Vukušić, savjetnica u Zavodu za zapošljavanje iz Svete Nedelje.

Borit će se za prava žena

Samohrana majka sina apsolventa dvije je godine u stranci, jer želi, kaže, aktivno sudjelovati u politici. Jednako je mislila i majka dvije kćeri Suzana Kobaš kada se učlanila u HSP.

– Borit ćemo se za prava žena, da žene s obitelji ne rade nedjeljom i za manji staž za mirovinu – poručuje biračima Kobaš.

Najstarija na mladoj listi je 56-godišnja Mira Antić koja je u HSP ušla kada je SDP bio na vlasti. Pravnica u mirovinskom osiguranju i vijećnica u četvrti Trešnjevka jug aktivirala se u politici kada je njezino četvero djece odraslo, a ponosi se, kaže, ženskom listom. Sanitarna inženjerka u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo i majka dvoje djece ušla je u HSP jer on, tvrdi, jedini može zaštititi hrvatske nacionalne interese.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas