Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o zdravstvenom osiguranju

Prava iz zdravstvenog osiguranja obuhvatit će i homoseksualne partnere

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.02.2019.
u 19:45

Liječenje će biti odobreno i kod privatnika koji nema ugovor s HZZO-om.

Što donosi novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti (ZOZO), osim dvostruko većeg maksimalnog iznosa participiranja u bolničkom liječenju? U sljedećom tjednima Ministarstvo zdravstva pustit će nacrt tog zakona u e-savjetovanje, najavio je i ministar Kujundžić. Izgledno je da će pacijenti bez dopunskog zdravstvenog osiguranja umjesto najviše 2000 za bolničko liječenje platiti 4000 kuna.

– Time nismo nezadovoljni jer za višekratno skuplje bolničko liječenje, pacijentu koji ne plaća policu dopunskog 4000 kuna nije nerazumno naplatiti. Najvažnije je da ne poskupljuje polica dopunskog, od toga ne odstupamo. Zasad prijedlog nije štetan za pacijente, samo se nadamo da će tako i ostati – kaže Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Ono što je upitno i nije do kraja jasno je lista lijekova, napominje. Naime, dok se u važećem Zakonu koriste termini “osnovna” i “dopunska” lista lijekova, u prijedlogu – koji ne mora biti i konačan – govori se o “listi lijekova”, što navodi na sumnju na neku jedinstvenu listu odnosno nagađanja da bi se svi lijekovi mogli ubuduće doplaćivati.

Veronika Laušin iz HZZO-a bila je kategorična kako se to neće dogoditi – kaže J. Karačić.

Istovremeno se predviđa brisanje članka 21. ZOZO-a, kojim se dopušta osiguraniku da ostvari pravo na liječenje posebno skupim lijekovima na teret bolnice. Izbriše li se taj članak, bolnice više neće morati nabavljati takve posebno skupe lijekove.

Lijekove, pomagala i dentalna pomagala koji nisu na listi ili za koje osigurana osoba ne ispunjava tim listama propisanu medicinsku indikaciju, osiguranicima se neće platiti, navodi se također u prijedlogu.

Dodaje se obaveza za one koji nisu zdravstveno osigurani ni po jednoj osnovi, da se moraju osigurati na obvezno zdravstveno osiguranje i plaćati doprinose.

U slučajevima kad se pacijentu ne može pružiti uspješno liječenje u javnim zdravstvenim ustanovama, a to je moguće u privatnim ordinacijama koje nemaju ugovor s HZZO-om, pacijentu će se odobriti liječenje kod tog privatnika, umjesto da ga se šalje na liječenje u inozemstvo. Time će se smanjiti trošak prekograničnog liječenja.

Novost je i način obračuna putnih troškova za liječenje izvan mjesta stanovanja, koji se ubuduće neće više obračunavati prema cijeni karte javnog prijevoza. Plaćat će se 0,018% od proračunske osnovice po kilometru za najkraću relaciju cestovnog prometa između mjesta stanovanja i mjesta liječenja.

Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju uvodi životne partnere i neformalne životne partnere kao kategoriju koju dosad nije obuhvaćao.

Tako će i životni partneri i neformalni životni partneri stjecati (i zadržavati nakon rastave ili smrti partnera) status osiguranika jednako kao i drugi članovi obitelji, sukladno zakonu kojim se uređuje životno partnerstvo osoba istog spola. U tom su dijelu obuhvaćena i djeca iz partnerske skrbi, uz djecu iz braka, posvojenu, pastorčad i drugu djecu bez roditelja.

Jovanović o aktualnim temama u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 11

ZA
zagi101
20:41 14.02.2019.

a šta je sa ilegalnim imigrantima ? imaju veća prava od hrvata

SA
sabian
03:59 15.02.2019.

VLADA je danas opet donijela odluku o uplati 40 milijuna kuna za pomoć zdravstvenom sustavu BiH. Isti iznos uplatila je i lani. Istovremeno, naše zdravstvo grca u dugovima, a teško bolesna djeca ne mogu dobiti lijek. Kujundžić, nakon odluke o uplati 40 milijuna kuna za zdravstvo u susjednoj BiH, rekao je da "i u hrvatskom zdravstvu imamo problema, ali – ako okrenemo glavu od njegovog naroda – mislim da je to nehumano i dugoročno nije održivo ako želimo gledati interes hrvatskog naroda ". .................. Ministre, znači li to da je humano okretanje glave od smrtno bolesne šestogodišnje djevojčice, čiji roditelji plaćaju porez u Hrvatskoj?

GO
GorenjeHiSense
07:33 15.02.2019.

Nisu krivi migranti da smo tako slabo stojeca drzava, ali su dobar izgovor "domoljubima". Svi migranti skupa nisu bspravili ni priblizno toliko troskova i stete koliko par demokratskih politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije