Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a našao tijelo

Pratesov brat umalo optužen za lažno svjedočenje jer se 'ničeg ne sjeća'

perković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
17.11.2014.
u 17:20

Hrvoje Prates (55) sjeća se da su dan prije išli po autodijelove i gdje su išli, samo se ne sjeća da je vidio tijelo u velikoj lokvi krvi

Sedmog dana njemačkog procesa Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču svjedočio je Hrvoje Prates, 55-godišnji brat Krunoslava Pratesa osuđenog na doživotni zatvor za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. godine. Zanimljivo je da se brat, koji je zajedno s Krunislavom Pratesom bio, odnosno otkrio mrtvo tijelo Đurekovića u garaži kraj Münchena, uopće toga ne sjeća.

Dakle, on se sjeća da su dan prije išli po autodijelove i gdje su išli, samo se ne sjeća da je vidio tijelo u velikoj lokvi krvi. Sudac Manfred Dauster i tužitelj Weiss upozoravali su svjedoka da i ovakav način svjedočenja mogu tretirati kao lažno svjedočenje za što se može biti kažnjen novčano i zatvorom. Zbog toga je suđenje više puta prekidano, kako bi se Hrvoje Prates konzultirao sa svojim odvjetnikom, ali i u nastavku sudskog dana bratovo sjećanje nije se popravilo.

Čak i na pitanja primjerice: ''Jeste li bili na licu mjesta? Jeste li vidjeli žrtvu u lokvi krvi?'', rekao je:''Ja se ne sjećam''. Natezanje sa svjedokom trajalo je cijeli dan, no čini se da se svjedok ipak izvukao bez kazne. Stalno je ponavljao: ''Ne sjećam se. Ne znam o čemu pričate''. Samo je na kraju rekao da se sjeća kako je sjedio na zidiću kraj garaže, iako su mu pokazali i fotografije ubijenog Đurekovića. Ponovo je utvrdio isto iako su fotografije, kazao je, ''stravične''. U doba ubojstva svjedok je imao 24 godine.

Suđenje se nastavlja sutra iskazom Keti Prates, supruge Krunoslava Pratesa, a poslijepodne će u sudnicu ući i suđeni Krunoslav Prates.

>>Suđenje Perkoviću i Mustaču: Prates mi je odmah rekao da je to Udbino ubojstvo

>>'Đureković se najviše bojao da će ga Udba oteti'

Komentara 14

CA
caricazg
17:44 17.11.2014.

jer ovo neka zajebancija....

Avatar Lepko_Janez
Lepko_Janez
17:37 17.11.2014.

Nakon mog tretmana sigurno bi mu se vratilo pamćenje!

MS
mare_split
19:04 17.11.2014.

Prijetnja hrvatske UDB-e? Jasno! Kukavica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije