Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Poznate cipele kojima je novinar napao Busha uništene

18.12.2008.
u 17:26

Cipele kojima je irački novinar Muntazar Al-Zaidi gađao američkog predsjednika Georgea Busha uništene su – izjavio je jučer istražni sudac za agenciju AFP, zaustavivši tako vjerojatno aukciju u kojoj su se za obične cipele proizvedene i kupljene u Iraku nudile milijarde dolara. Irački agenti zaduženi za sigurnost cipele su uništili pregledavajući ima li u njima eksploziva, a potom su ih odbacili.

Irački novinar cipelama gađao Busha

Atentat
– Volio bih imati te cipele kao ključan dokaz, ali slučaj može opstati i bez tog dokaza s obzirom na to da je Muntazar Al-Zaidi priznao djelo te da postoje snimke događaja – kazao je sudac koji vodi postupak. Kazao je također da je odbijen zahtjev za puštanje Al-Zaidija uz jamčevinu jer to, istaknuo je, ne bi bilo dobro ni za postupak ni za njegovu osobnu sigurnost. Ovisno o tome što će mu se naposljetku staviti na teret – a navode se odredbe koje se odnose na uvredu, ali i odredbe koje se odnose na atentat na stranog državnika i na iračkog premijera – Al-Zaidi može dobiti od dvije do 15 godina zatvora.

Poziv u Venezuelu
Za oslobađanje od kaznenog progona i puštanje novog heroja arapskog svijeta na slobodu založile su se i Organizacija za medijske slobode, Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Reporteri bez granica. Glavni tajnik IFJ-a Aidan White navodi kako se akcije poput one koju je Al-Zaidi izveo ne mogu tolerirati.

– No nakon godina zastrašivanja, lošeg postupanja i neriješenih ubojstava koje su počinili američki vojnici, ne iznenađuje ljutnja i ogorčenje među novinarima – navodi White. Pritvorenom i pretučenom Al-Zaidiju i dalje stižu poruke iz cijelog svijeta, od Huga Cháveza, koji ga je pozvao da se preseli u Venezuelu, potom ponude Halila Dulaimija, bivšeg Sadamova odvjetnika, da preuzme njegovu obranu, do poziva egipatskog poslovnog čovjeka da uzme ruku njegove kćeri. Udruga Gadafijeve kćeri Ajše dodijelila mu je medalju za hrabrost, a zbog svađanja oko njegova čina u iračkom parlamentu ostavku je dao predsjednik parlamenta Mahmud Al-Mashhadani.


Ured iračkog premijera kaže da se novinar ispričao

Irački novinar koji je američkog predsjednika Georgea Busha gađao cipelama ispričao se iračkom premijeru Nuriu al-Malikiu što ga je osramotio pred cijelim svijetom, objavio je u četvrtak ured iračkog premijera.
- Zaidi je napisao da nema opravdanja za njegov gnjusni čin - rekao je Malikiev savjetnik za medije. Po njegovim riječima, Zaidi je u pismu dodao: "Sjećam se ljeta 2005. godine kada sam vas intervjuirao i kada ste mi rekli "Uđite, ovo je vaš dom". Molim vas za očinski oprost".


Policajci planirali udar

Oko 35 zaposlenika iračkog ministarstva unutarnjih poslova uhićeno je posljednjih dana pod sumnjom da su planirali vojni udar. Uhićenja su izveli pripadnici jedinice koja je odgovorna izravno premijeru Malikiju, a policajce se tereti za veze s Al-Awdom, grupom optuženom za pokušaj obnove Baatha.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije