Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sveti hubert

Požeško – slavonski lovci proslavili blagdan svoga zaštitnika

misa,požega (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/5
04.11.2012.
u 14:06

U pozdravu biskup je lovcima čestitao blagdan sv. Huberta i kazao kako je vrijedno što ovim svetim slavljem žele svoje djelovanje staviti u povezanost s Bogom

Lovci Požeško – slavonske županije na blagdan sv. Huberta, zaštitnika lovaca okupili su se u požeškoj katedrali na svečanom misnom slavlju koje je predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević. 

U pozdravu biskup je lovcima čestitao blagdan sv. Huberta i kazao kako je vrijedno što ovim svetim slavljem žele svoje djelovanje staviti u povezanost s Bogom i da na taj način nasljeduju svoga svetog zaštitnika. Pozvao ih je da povjere svoje naume i djela Isusu Kristu te da mu preporuče i preminule lovce. Na početku homilije biskup je zapitao, ima li Isus Krist kakve veze s lovcima? Spomenuo je da je Isus volio društvo i kako ga u današnjem evanđelju susrećemo na jednoj večeri s farizejima, koju koristi kao prigodu da ih pouči pravilu pravog ponašanja, pozivajući ih da biraju posljednja a ne prva mjesta na svečanostima uz tvrdnju da će svaki koji se ponizuje biti uzvišen a koji se uzvisuje biti ponižen. 

Ove Isusove riječi nisu samo pravila lijepog ponašanja, naglasio je biskup i dodao kako one imaju duboku egzistencijalnu važnost. Naime, kazao je, kad čovjek svoj život okrene prema drugome, odrekne se svoje sebičnosti, služi drugima u požrtvovnosti, nastaje dinamizam ljubavi, rađa se istinsko zajedništvo koje čovjeka izgrađuje. Kazao je kako je to važno u obitelji, ali i za njihovo lovačko zajedništvo. Protumačio je lovcima, da kad pristupaju prirodi s polazišta vjere, nastupaju prema njoj kao prema Božjem stvorenju, s divljenjem, poštovanjem i ljubavlju. 

Na kraju misnoga slavlja biskup je zahvalio lovcima što nastoje njegovati međuljudsku povezanost i zajedništvo, te za dobro koje čine napose prema voćinskim hodočasnicima pješacima koje svakog 21. kolovoza dočekaju na putu s okrjepom.

>>Požeški biskup Antun Škvorčević krstio petero djece

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije