Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proizvodnja energije

Požeški Spin Valis kreće u projekt vrijedan 6 milijuna eura

'Pozega-25.01.2011. Detalj iz pogona drvne industrije Spin Valis Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL'
Duško Mirković/Pixsell
28.02.2013.
u 09:16

Izgradit će kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije

Požeška tvornica namještaja Spin Valis ove godine kreće u izgradnju kogeneracijskog postrojenja na drvnu bio masu koje će moći proizvoditi 1,4 MW električne energije i oko 8 MW toplinske energije. Zbog toga su osnovali i posebnu tvrtku Spin Valis International koja će se uglavnom baviti proizvodnjom električne i toplinske energije.

- Ovo je važna investicija, ne samo za Spin Valis nego i za cijelu županiju jer ćemo postati ozbiljniji proizvođač električne energije kao i toplinske s kojom ćemo sto posto zadovoljiti vlastite potrebe te omogućiti proširenje sušarskih kapaciteta. Osim toga moći s toplinskom energijom opskrbljivati i potencijalne vanjske korisnike. U planu je da se njome griju i budući zatvoreni požeški bazeni za čiju izgradnju je dobivena građevinska dozvola te još neki vanjski potrošači kao što su škole, vojarna, bolnica, Kazneni zavod te neke tvrtke – kaže Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Spin Valisa, tvrtke koja je druga po potrošnji električne energije u Požeško – slavonskoj županiji.

Sama tvrtka sada ima zakupljenu snagu električne energije od 2 MW, a njezino kogeneracijsko postrojenje moći će proizvoditi energiju za najmanje 2.000 kućanstava. Sredstva za ovaj projekt vrijednosti od 5,5 do 6 milijuna eura najvećim dijelom, oko 75 posto, osigurat će se kroz kredit, a ostali dio uložit će tvrtka.

>>Spin Valis dogovara posao i s bivšim Putinovim generalom

Komentara 1

Avatar maximus69
maximus69
23:29 28.02.2013.

75% kredit, a 25% svojih sredstava? A fondovi EU im izgleda ne trebaju. Fondove će zato koristi IKEA kad dođe, jer strancima se to isplati...Šta Šveđani znaju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije