Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PELJEŠAC JOŠ ČEKA

Još se ne zna kad će i koliku odštetu građani dobiti za imovinu oštećenu u požarima

Zgarište u okolici Splita nakon katastrofalnog požara
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
27.07.2017.
u 13:14

Prema riječima ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, štete od požara iznose oko 42 milijuna kuna, pri čemu taj iznos ne obuhvaća štetu na opožarenim šumama.

Vrlo brzo nakon što su ugašeni veliki požari oko Splita vlasti su objavile prve procjene nastale štete.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, štete od požara iznose oko 42 milijuna kuna, pri čemu taj iznos ne obuhvaća štetu na opožarenim šumama.

No, državne vlasti još nisu točno rekle kada će oštećeni građani dobiti odštetu za svoju uništenu imovinu i koliko će zapravo biti obeštećeni.

Naime, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tek je najavio novi Pravilnik za mjeru 5. iz programa ruralnog razvoja, a na temelju kojega se dodjeljuju potpore za obnovu poljoprivrednog dobra izgorjelog u požarima. Za te potrebe osigurano je 20 milijuna eura, ali tek treba raspisati i provesti natječaj. Prema ministrovim najavama, natječaj će biti raspisan početkom kolovoza, dok isplatu novca za štete od požara građani mogu očekivati u proljeće iduće godine.

Iako ministar kaže da će država sanirati štetu u stopostotnom iznosu i uz minimalnu proceduru, dosadašnja iskustva pokazuju da su isplate šteta u sličnim slučajevima iznosile najviše do dvadeset posto vrijednosti uništene imovine. A mnogi vlasnici vinograda i maslinika s Pelješca koji su izgorjeli u požaru 2015. ni do danas nisu dobili nikakvo obeštećenje zbog „ograničenih sredstava“. Već i sama činjenica da se isplata štete sada najavljuje za proljeće iduće godine pokazuje da je oslanjanje na državu u ovakvim situacijama kao igranje na sreću.   

Na splitskom području izgorjelo je oko 200 hektara maslinika i 40 hektara voćnjaka i vinograda, a gorjele su i kuće, automobili. Imaju li vlasnici te imovine alternativu čekanju državne pomoći? Veliki je problem u Hrvatskoj, čini se, što mali broj ljudi osigurava svoju imovinu. Prema podacima iz stručne publikacije Svijet osiguranja, u Hrvatskoj je osigurano jedva 20 posto ukupne imovine. Mnogi će objašnjenje pronaći u cijeni osiguranja, pa će reći da je osiguranje imovine skupo i nepotrebno. Činjenica je, međutim, da je osiguranje od požara na primjer puno jeftinije od autoosiguranja.

Osim toga, brzo obeštećenje nakon ovog požara dobiti će samo vlasnici osigurane imovine, a upravo je brza naknada štete u ovakvim situacijama ključna. Iz najvećeg domaćeg osiguravatelja, Croatia osiguranja, tvrde kako će sve manje štete biti isplaćene jedan dan nakon obračuna, dok će u slučajevima velike štete vlasnicima osigurane imovine biti isplaćena akontacija za sanaciju izgorjele imovine i prije konačne procjene štete, a ukupan iznos štete bit će isplaćen nakon konačnog obračuna. 

- Ovo su teške situacije u kojima postaje jasna važnost i vrijednost osigurane imovine. O osiguranju imovine na žalost uglavnom razmišljamo kad se nesreća dogodi i kad je nema tko nadoknaditi, kaže Predrag Krstanović, direktor Sektora za upravljanje naknadama šteta u CO. Osiguranja od požara i općenito elementarnih šteta relativno je malo u ukupnoj premiji osiguratelja. Tijekom 2014. godine zabilježen je najznačajniji pad ukupne premije takvih osiguranja, ali tijekom 2016. ta osiguranja ipak opet bilježe rast.

Veliki požari poharali su Pelješac i Korčulu 2015. godine i tada je prijavljena šteta
procijenjena na 30 milijuna kuna. Iako su predstavnici vlasti tada, kao što i sada čine,
obećali svima obeštećenje, mnogi građani ostali su kratkih rukava jer im imovina nije bila
osigurana, a od države nisu dobili obećano. Gotovo nevjerojatno zvuči da su se zahtjevi za
naknadu štete povlačili po državnim povjerenstvima sve do početka ove godine. Državno

povjerenstvo je tako 17. veljače 2017. odlučilo kako se, zbog ograničenih sredstava, odbijaju
svi neriješeni zahtjevi za naknadu štete iz 2015. i 2016. godine.

Komentara 5

Avatar tituš
tituš
13:42 27.07.2017.

bože mili, pa dolje se još dimi, kamoli da ne bi čekali na odštetu. Prije toga biti će im poslan račun za neodgovorno održavanje parcela, šuma i drugog ..

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
18:18 27.07.2017.

Država im moze nesto malo pomoci ali svakako ne u punom iznosu stete, sto orjunaska bagra ocekuje. Da osiguranje vozila nije obavezno siguran sam da ni to nebi placali. Bahati dalmosi se trebaju otrijezniti - drzava muzara je crkla prije 25 godina.

Avatar mrTrobec
mrTrobec
23:39 27.07.2017.

Biti će onih koji će za štalu dobiti po milijun kuna,samo treba biti u pravoj stranci,zna se,hdz zna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije