Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK OSTAJE

Krstičević: Ja sam ministar obrane dok me Sabor ne razriješi

Damir Krstičević
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/8
19.07.2017.
u 14:17

Želim još jednom izraziti zahvalnost svim ljudima u Dalmaciji na gašenju požara, vatrogascima, pripadnicima vojske, policije i na solidarnosti pokazanoj u gašenju požara, rekao je Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nije u srijedu jasno odgovorio na pitanje je li dao ostavku, odnosno je li i dalje ministar, kazavši da je ministar dok ga Hrvatski sabor ne razriješi te da će javnost o svemu biti upoznata.

- Ja sam ministar obrane dok me Hrvatski sabor ne razriješi - rekao je Krističević novinarima koji su ga nakon sastanka s talijanskom kolegicom Robertom Pinotti u MORH-u pitali je li i dalje ministar.

Krstičević na tu temu više nije htio govoriti kazavši još samo: 'Mislim da je sve jasno'.

Na dodatno pitanje novinara je li razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem te ostaje li kod svoje ostavke, odgovorio je: 'Premijer i ja razgovaramo, i kroz razgovore između mene i premijera hrvatska javnost će na vrijeme biti upoznata'.

Damir Krstičević
1/25

14.16 – Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svima na gašenju požara u Dalmaciji.

– Želim još jednom izraziti zahvalnost svim ljudima u Dalmaciji na gašenju požara, vatrogascima, pripadnicima vojske, policije i na solidarnosti pokazanoj u gašenju požara – rekao je Krstičević na početku konferencije za medije nakon sastanka s talijanskom kolegicom Robertom Pinotti.

– Vidimo da se situacija stabilizirala. Jasno je da iz svega moramo izvući lekcije tako da budemo bolji i efikasniji. Uvijek ima prostora za napredak – kazao je Krstičević koji nije mogao izbjeći pitanje o ostavci.

– Jasno da je pitanje vrlo zanimljivo. Ja sam ministar obrane dok me Sabor na razriješi. Dopustite mi u ovom trenutku, uvažena kolegice i ministrice obrane, mislim da je sadržaj sastanka vrlo bitan – rekao je Krstičević.

Na pitanje ostaje li kod svoje ostavke, rekao je kako razgovara s premijerom i da će javnost biti obaviještena.

- Premijer i ja razgovaramo, i kroz razgovore između mene i premijera hrvatska javnost će na vrijeme biti upoznata - rekao je Krstičević.

12.55 – Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u srijedu je najavio kako će zbog požara na splitskom području u sljedećih nekoliko dana proglasiti elementarnu nepogodu.

"Elementarnu nepogodu proglasit ćemo odmah nakon što dobijemo izvješće policije, odnosno zapisnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske županije o požaru", rekao je župan Boban.

Prema njegovim riječima, na temelju proglašene elementarne nepogode formirat će se povjerenstvo koje će izaći na teren radi evidentiranja procjene štete, a nakon toga će se sukladno zakonskom propisu obavljati saniranje štete.

"Obnova opožarenog područja trajat će godinama", rekao je župan Boban.

Prema dosadašnjim procjenama vatrogasnih službi, u prošla tri dana u požarima na splitskom području izgorjelo je oko 4.500 hektara borove šume, niskog raslinja, trave, makije i maslinika te nekoliko desetaka automobila.

12.30 – ''Od 19.30 do 22.30 u ponedjeljak imali smo prekoračenje onečišćenja zraka za 50 posto'', i to dok je gorjelo na Karepovcu. Sada je zrak u Splitu dobre kvalitete. Na mjernoj postaji Karepovac vrijednosti sumporovodika H2S su uobičajene te su niže od graničnih vrijednosti, kaže Jasna Ninčević iz NZJZ-a, javlja N1 televizija.

11.58 – Nešto prije 11 sati ponovno se pojavio otvoreni plamen u Žrnovnici. Na terenu je bilo dosta dima, a vatra je planula među kućama, no ugašena je brzom intervencijom vatrogasaca, javljaju 24 sata.

11.00 – U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno gori na tri mjesta na kojima je do sada opožareno oko 300 hektara borove šume, smreke, makije, trave i niskog raslinja, dok je tri požara – na Hvaru, Klisu i u Radošiću, lokalizirano.

Od aktivnih požara najteža je situacija na požarištu Plani Put u Prpuši kod Šestanovca gdje je u utorak planuo novi požar s kojim se bori stotinjak gasitelja iz Imotskog, Zadvarja, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Gata, Kučića, Dugog Rata, Baške Vode, Makarske, Tučepa, Podgore, Gradaca, Drvenika, Kaštela, Žrnovnice, Podstrane, Solina, Marine, Trogira i Slatina, kao i DIP Divulje, informacije su koje je dobila Hina u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita.

Gasiteljima su u utorak oko podneva pokušali pomoći iz zraka, ali zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta protupožarni zrakoplovi nisu uspjeli uzletjeti. Vatra je do sada "progutala" 250 hektara borove šume, smreke i niskog raslinja.

Šest vatrogasaca iz DVD- a Zadvarje i Lovreć trenutačno gase vatru kod vjetroparka na Katunima brdu, gdje je gorjelo i prije nekoliko dana, a do sada je izgorjelo 25 hektara. Kanaderi će tijekom srijede gasiti i požar u Dugobabama u općini Klis, gdje treba ugasiti šumski požar fronte od četiri kilometra koji gasi 50 vatrogasaca.

Požar u Korušci kod Klisa je lokaliziran. Tijekom gašenja vatre u utorak je u na sat vremena – od 14,15 do 15,15 sati, bio isključen 10 kW dalekovod. Izgorjelo je 20 hektara niskog raslinja, a vatru su ''ukrotili'' vatrogasci iz DVD- a Zagora, Klis, Dugopolje, Solin, Sinj i JVP Split, koji su tijekom noći radili na sanaciji požarišta.

Ne gori više ni u Bogomoljama na Hvaru, kao ni u Kevinoj jami u Radošići, gdje je izgorjelo osam hektara makije i raslinja.

10.00 – Nastavni zavod za javno zdravstvo iz Splita objavio da je zrak u Splitu zadovoljavajuće kvalitete i da nema razloga za uznemirenost, reagirajući tako na reakcije građana. 

– Nastavni zavod za javno zdravstvo i nadalje kontinuirano prati satne vrijednosti koncentracija plinova u zraku, sukladno Uredbi i Zakonu o zaštiti zraka na svojim mjernim postajama na Karepovcu, Splitu, Solinu i Kaštelima. U posljednja 24 sata koncentracije praćenih plinova ni u jednom trenutku nisu prelazile dopuštene granične vrijednosti. Razloga za uznemirenost građana nema, stoji u priopćenju Zavoda.

No, iz Zavoda su upozorili da i dalje preporučuju zatvaranje prozora i vrata:

"Sam dim, kao i neugodan miris koji se osjeti u zraku, ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi, ali može izazvati iritaciju dišnih puteva, kao i peckanje u očima, stoga se i nadalje preporučuje građanima da zatvaraju prozore i vrata, klimatiziraju prostore u kojima borave, posebice ako se radi o kroničnim plućnim i srčanim bolesnicima i maloj djeci. U slučaju nužnog izlaska na otvoreni prostor preporučuje se usta i nos prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom, a na oči staviti sunčane naočale", ističu iz Zavoda.

9.45 – Iako su požari u Dalmaciji sada pod kontrolom, još vlada velika neizvjesnost. Vremenske prognoze sugeriraju da će se nastaviti vrućine, a sljedeći tjedan očekuje se novi toplinski val. 

Komentara 107

BO
bojuki1
15:37 19.07.2017.

Trenutni zapovjednik DUZS je Lozančić- Milanovićev sluga, a zapovjednik vatrogasaca Tucaković - istaknuti član SDP-a i sada kriv Krstičević, nevjerojatno! Definitivno netko bi trebao podnijeti ostavku ili biti smijenjen, a činjenice govore tko bi to trebao biti! Čelni čovjek DUZSZS Lozančić na TV-u izjavljuje da on ni sada nije siguran kada je uputio vojsci poziv za pomoć! Pa to je nevjerojatno. Partijski mediji se ne bave ovom dvojicom koji su najodgovorniji u sustavu već predsjednicom Kolindom, nju blate, prozivaju, svađaju je s Plenkovićem, a Krstičević naivno nasjeda na sve te partijske spinove koji se provlače kroz medije kao i premijer kojem izvješća pismenim i usmenim putem dostavljaju SDP-ovci Tucaković i Lozančić. Predsjednica je izjavila da je vojska trebala prije izaći ne teren optužujući Lozančića i Tucakovića koji su sabotirali pozive vojsci upomoć, ali mediji su prodali svoje spinove o odgovornosti Krstičevića na koje je nasjeo i Krstičević koji kad se ohladio i vidio da su ga novinari na terenu obmanjivali, shvatio u čemu je priča. Uglavnom, čovjek iz HEPa je rekao da nije uzrok požara iskra sa dalekovoda, dakle požari su očito podmetnuti, sa svime se kasnilo i sve mi ovo smrdi na dobro isceniran plan koji je trebao proći s nekom velikom tragedijom. Državni vrh uopće nije svjestan kakve ljude ima u sustavu i na što su sve spremni oni koji ih mrze. Predsjednice Kolinda, Plenkoviću, Krstičeviću i Božinoviću, otvorite oči.

HR
Hrvatska
14:25 19.07.2017.

Ministre legendo.

BM
branko.mihalic1
14:57 19.07.2017.

i niko odgovoran vuk pojeo magare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije