Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Pomorac (29) bacio opuške cigareta i izazvao veliki požar

Požar
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
20.10.2017.
u 11:08

Dvadesetdevetogodišnjak optužen je za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je pred Općinskim sudom podiglo optužnicu protiv 29-godišnjeg pomorca iz Krila Jesenica zbog izazivanja velikog šumskog požara prošli mjesec na području Krila Jesenice, u kojem je izgorjelo stotinjak hektara maslinika, vinograda, voćnjaka i neobrađenog zemljišta, a materijalna šteta iznosi oko 600 tisuća kuna, doznaje se u petak u splitskom Državnom odvjetništvu.

Dvadesetdevetogodišnjak optužen je za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

U optužnici ga se tereti da je 7. rujna ove godine nešto poslije 20 sati u Krilu Jesenicama u borovoj šumi neposredno iznad svoje kuće, tijekom razgovora putem mobilnog telefona sa svojom djevojkom, svjestan da u uvjetima dugotrajne suše, visoke temperature zraka i snažnog jugoistočnog vjetra može izazvati požar, na suhu gustu travu bacio dva neugašena opuška cigareta.

Žar cigareta zahvatio je travu i zapalio vatru koja se nošena jakim vjetrom nekontrolirano proširila u smjeru sjevera i sjeverozapada.

Vatra je zahvatila oko 100 hektara maslinika, vinograda i voćnjaka, kao i neobrađenih poljoprivrednih površina i zemljišta, dijelom u privatnom vlasništvu pojedinih osoba, a dijelom u vlasništvu Hrvatskih šuma d.o.o., koji su potpuno ili djelomično izgorjeli.

Širenje vatre, koja je došla u neposrednu blizinu kuća i gospodarskih objekata, zaustavljeno je pravodobnom intervencijom zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe Split. U gašenju požara sudjelovalo je 18 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa šireg područja Dalmacije, stotinjak pripadnika Hrvatske vojske i mještana koji su 8. rujna u 9,20 sati lokalizirali požar. Vlasnicima je prouzročena za sada točno neutvrđena materijalna šteta veća od 600 tisuća kuna, stoji u optužnici.

Predloženo je i da se protiv optuženoga 29-godišnjeg muškarca produlji istražni zatvor jer, kako se navodi, "postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenik ponoviti kazneno djelo".

Komentara 5

ZA
zarac
12:11 20.10.2017.

Srbin? Ili samo čita Novosti na brodu?

GU
Gustirna
23:03 20.10.2017.

Interesting...po svemu sudeci ovaj nije srbin pa je zato prvi optuzenik koji nije pogrejavao pasuljcinu...inaca hrvatski helsinski odbor istrazuje slucaj hrvatice koja je navodno palila srpske kuce iz mrznje...navodno joj je milivija pakirala ...iz mrznje...

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
12:19 20.10.2017.

Vjerovatno se vodi kao pripadnik Hrvata, najvjernijeg katoličkog naroda, ali ima remetilačke gene, koji ga navode da čini štetu Lijepoj našoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije