Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Vecernji.hr, Hina
nestalo i struje

Veliki požar kod Omiša: Zatvorena magistrala, jak vjetar rasplamsao požar tijekom noći

Veliki požar kod Omiša: Zatvorena magistrala, jak vjetar rasplamsao požar tijekom noći
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
07.09.2017. u 23:31

Ključni događaji:

- Požar ide put Gornje Podstrane, oglasile su se sirene u Općini - javila nam je čitateljica. Podstranom odzvanjaju zvuci motornih pila, ruše se stabla u višim predjelima Šćadina, dijelu Svetog Martina, piše Slobodna. - Gušimo se u dimu. Plameni jezici nadviju se na spojnom brdu prema Bajnicama... - kažu čitatelji. - Kuće u Krilu Jesenicama više nisu ugrožene, vatru smo uspjeli staviti pod kontrolu, no požar se nošen udarima juga proširio prema Gornjoj Podstrani i tamo stanje trenutačno nije baš najbolje - rekao je Pave Tomić, zapovjednik DVD-a Dugi Rat, za Slobodnu. Vatrogasci su potvrdili kako vatrena stihija još uvijek nije poražena te da su mogući razni scenariji.  Kompletne vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije večeras su na terenu u Krilu Jesenicama gdje je nakon 21 sat buknuo veliki šumski požar, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split. Vatra je buknula u 20.10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom na to da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima. Vatra se približava Podstrani, a požar se vidi čak i iz Podgore, javlja Slobodna. Zapovjednik Županijskih vatrogasnih snaga Dražen Glavina rekao je na televiziji RTL da su kuće bile ugrožene, ali sada, koliko zna, nisu. Mještani Krila kažu za Slobodnu Dalmaciju da se situacija smiruje i da vatra ide prema brdu. - I moja je kuća bila ugrožena, ali srećom vatrogasci su obranili kuće i sada koliko vidim vatra ide dalje - rekao je jedan mještanin. - Čitam na nekim portalima da je vatra blizu obale, ali evo mi smo uz obalu i vatra nam nije ni blizu - kaže uposlenica jednog hotela navodeći da je vatrena fronta velika, ali da je trenutno "u brdu". - Imamo struje, čini mi se da se situacija smiruje - rekao je još jedan mještanin. Zapovjednik Županijskih vatrogasnih snaga Dražen Glavina rekao je za Slobodnu Dalmaciju da je stanje dramatično. Kako kaže, na terenu su sve raspoložive snage od Makarske do Trogira, a požar se nošem vjetrom širi prema Bjanicama i Podstrani. - Očekuje nas teška noć - kaže Glavina. - Gori u Krilu, vatra je ogromna i prijeti kućama - rekao je jedan očevidac koji se nalazi na mjestu požara.   U mjestu Krilo Jesenice kod Omiša buknuo je veliki požar, a jugo koje jako puše rasplamsava vatru i otežava posao vatrogascima. Vatra je došla na svega par desetaka metara od prvih kuća.  - Stanje je dramatično, vatra je među kućama, a nestalo je i struje, rekao je Višeslav Pešić, zapovjednik Omiških vatrogasaca, prenose 24 sata. 
Samo ključni događaji
7.00

Požar koji je u četvrtak navečer buknuo na području Krila Jesenice, istočno od Splita, tijekom noći se nošen jakim vjetrom rasplamsao u smjeru Gornje Podstrane te se do jutarnjih sati očekuje dolazak i 100 vojnika koji će pomoći u gašenju, doznaje se u noći s četvrtka na petak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Također su iz šibensko-kninske i dubrovačko-neretvanske županije u noći  s četvrka na petak upućene vatrogasne snage kao pomoć gasiteljima na požarištu između Krila Jesenice i Gornje Podstrane.

Vatra potpomognuta jakim jugom nešto poslije 22 sata stigla je do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, gdje nema stambenih objekata. Kuće u Krilu Jesenice nisu ugrožene.

Glavni županijski splitsko-dalmatinski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina izvijestio je da se vatrogasne snage raspoređuju u smjeru Gornje Podstrane kako bi formirale liniju obrane i spriječile daljnje širenje vatrene stihije.

"Pokušat ćemo do jutra ovaj požar staviti pod kontrolu, a ako ne uspijemo onda ćemo u petak ujutro tražiti pomoć kanadera," rekao je Glavina.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, zbog ovog je požara zatvorena Jadranska magistrala (DC8) od Strožanca do Omiša. Obilazak je županijskom cestom ŽC6142 i državnom cestom DC70 Strožanac - Žrnovnica -Tugare - Omiš i obratno.

23.50

- Požar ide put Gornje Podstrane, oglasile su se sirene u Općini - javila nam je čitateljica.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

23.30

Podstranom odzvanjaju zvuci motornih pila, ruše se stabla u višim predjelima Šćadina, dijelu Svetog Martina, piše Slobodna.

- Gušimo se u dimu. Plameni jezici nadviju se na spojnom brdu prema Bajnicama... - kažu čitatelji.

23.05

- Kuće u Krilu Jesenicama više nisu ugrožene, vatru smo uspjeli staviti pod kontrolu, no požar se nošen udarima juga proširio prema Gornjoj Podstrani i tamo stanje trenutačno nije baš najbolje - rekao je Pave Tomić, zapovjednik DVD-a Dugi Rat, za Slobodnu. Vatrogasci su potvrdili kako vatrena stihija još uvijek nije poražena te da su mogući razni scenariji. 

22:57

Na teren su poslane sve raspoložive vatrogasne snage, odnosno svi DVD-ovi sa šireg splitskog područja, te Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita.
Vatra potpomognuta jakim jugom nešto poslije 22 sata stigla je do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, te opasno ugrozila stambene i poslovne objekte koje brane brojni vatrogasci pred kojima je teška i besana noć.

22.50

Kompletne vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije večeras su na terenu u Krilu Jesenicama gdje je nakon 21 sat buknuo veliki šumski požar, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Vatra je buknula u 20.10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom na to da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

22.45

Vatra se približava Podstrani, a požar se vidi čak i iz Podgore, javlja Slobodna.

22.35
22.24

Zapovjednik Županijskih vatrogasnih snaga Dražen Glavina rekao je na televiziji RTL da su kuće bile ugrožene, ali sada, koliko zna, nisu.

22.20

Mještani Krila kažu za Slobodnu Dalmaciju da se situacija smiruje i da vatra ide prema brdu.

- I moja je kuća bila ugrožena, ali srećom vatrogasci su obranili kuće i sada koliko vidim vatra ide dalje - rekao je jedan mještanin.

- Čitam na nekim portalima da je vatra blizu obale, ali evo mi smo uz obalu i vatra nam nije ni blizu - kaže uposlenica jednog hotela navodeći da je vatrena fronta velika, ali da je trenutno "u brdu".

- Imamo struje, čini mi se da se situacija smiruje - rekao je još jedan mještanin.

22:00

Zapovjednik Županijskih vatrogasnih snaga Dražen Glavina rekao je za Slobodnu Dalmaciju da je stanje dramatično.

Kako kaže, na terenu su sve raspoložive snage od Makarske do Trogira, a požar se nošem vjetrom širi prema Bjanicama i Podstrani. - Očekuje nas teška noć - kaže Glavina.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

21:50

Zapovjednik DVD-a Dugi Rat Pave Tomić rekao je za Dalmaciju danas da je požar izbio iznad kuća u Krilu, a gore borova šuma i nisko raslinje. Požar je krenuo svega nekoliko desetaka metara iznad magistrale.

 

– Požar se brzo širi uslijed jakih udara juga. Jugo vatru diže u brdo, gdje je nepristupačan teren, i to nam ne ide na ruku – rekao je Tomić.

21:35

- Gori u Krilu, vatra je ogromna i prijeti kućama - rekao je jedan očevidac koji se nalazi na mjestu požara.
 

21:20

U mjestu Krilo Jesenice kod Omiša buknuo je veliki požar, a jugo koje jako puše rasplamsava vatru i otežava posao vatrogascima. Vatra je došla na svega par desetaka metara od prvih kuća. 

- Stanje je dramatično, vatra je među kućama, a nestalo je i struje, rekao je Višeslav Pešić, zapovjednik Omiških vatrogasaca, prenose 24 sata. 

Komentara 45

PR
prajdali100
21:52 07.09.2017.

Božinovicu,Narodu se mora dati cjelovita informacija o podmetnutim požarima.Tko je 2017 godine spalio Dalmaciju !?

PR
prajdali100
21:49 07.09.2017.

Odkud sad ovo !? Odjednom toliki požar !!!! P.S.Policija je na koncu nešto i pohvatala ovih terorista ali što je uradilo naše čuveno pravosuđe ? Zašto javnost ne zna tko pali Hrvatsku?Na koliko su osuđeni uhiceni teroristi? Imamo pravo znati !!!

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
21:38 07.09.2017.

Božinoviću, nema Srba kod Omiša, pa sad ne možeš podvaliti neku djevojku s posebnim potrebama koja odmah "priznaje" da je podmetnula požar jer mrzi Srbe. Što ćeš sad izmisliti kako bi spasio i opravdao svoju četničku braću? Iskrenje vlaka? Iskrenje aviona? Iskrenje dalekovoda? Iskrenje vodovoda? Iskrenje konzerve koju je ludi Stevica slučajno otvorio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije