Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBACILI CRVENE

Britanci se pohvalili novim putovnicama nakon Brexita, ali zanimljivo je tko ih je napravio

Priti Patel
Foto: Twitter
1/3
24.02.2020.
u 11:07

Putovnice umjesto Britanaca proizvoditi francusko-nizozemska tvrtka s proizvodnjom u Poljskoj

Britanska je vlada predstavila nove plave putovnice koje će zamijeniti dosad korištene bordo putovnice, uobičajene za države članice Europske unije.

Prve plave putovnice izdavat će se od početka ožujka, objavila je Priti Patel, britanska političarka. Dodala je kako je uzbuđena jer će "britanske putovnice ponovno biti povezane s nacionalnim identitetom", prenosi CNN.

Premijer Boris Johnson izjavio je kako je promjena boja "prekrasna stvar" te kako je 1988. godine, kada su plave putovnice ukinute, osjećao "osobni gubitak i bijes".

Suprotnog je mišljenja Edward McMillan-Scott, bivši zastupnik u Europskom parlamentu, koji smatra da ih putovnice još više izoliraju od ostatka Europe. 

Iako su 31. siječnja napustili EU, možda se ipak nisu toliko izolirali kao što su planirali i željeli. 

Ponosni su na odvajanje od EU i svoje nove putovnice, ali druge su im europske države i članice EU ipak potrebne.

Godine 2018. biralo se tko će proizvoditi nove putovnice, a odluka ipak nije pala na domaću tvrtku De La Rue. Odlučeno je da će putovnice umjesto njih proizvoditi francusko-nizozemska tvrtka Gemalto čija je proizvodnja smještena u Poljskoj

De La Rue, britanska tvrtka, proizvodila je crvene putovnice, no izgubila je ugovor kada je došao red da se ponovno počnu proizvoditi "tradicionalne" britanske plave putovnice. 

Velika Britanije sada će biti 82. država koja koristi plavu putovnicu. 

Ključne riječi

Komentara 3

HR
hr76
11:52 24.02.2020.

Britanci uopće nisu morali mijenjati boju putovnice, boja je samo preporuka pa je tako Hrvatska odlučila zadržati plavu putovnicu, a članica je EU. Što je najbolje, plava sa zlatnim su boje Europske unije, i zato bi bilo logičnije da druge EU članice "burgundy" boju zamijene plavom.

ŠA
Šašnik
16:56 24.02.2020.

Oni koji su zaraženi još ne znaju da su zaraženi i šire virus na svakoga u svojoj blizini a naročito preko rukohvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije