Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U pregovore s Londonom Bruxelles unosi skulpture s Akropole

Dugogodišnji spor između Velike Britanije i Grčke oko drevnih umjetnina s Akropole našao se u nacrtu nacrtu pregovaračkih pozicija Europske Unije u koji je uvršten zahtjev za povrat ukradenih artefakata.
18. veljače 2020. u 22:58 3 komentara 244 prikaza
Ilustracija
Foto: Arno Burgi/DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Britanski muzej u Londonu odbio je vratiti 2500 godina stare mramorne skulpture s Partenona koje je britanski diplomat lord Elgin odnio iz Atene početkom 19. stoljeća kada je Grčka bila dijelom Osmanskog cartsva.

Irski premijer Leo Varadkar IZVANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI Izbori pokazali da Irce ne zabrinjava Brexit, već socijalna pitanja

U nacrtu pregovaračkih pozicija EU-a o budućim odnosima s Britanijom, a koji je Reuters dobio na uvid, traži se "povrat ili odšteta zemlji porijekla za nezakonito uklonjena umjetnička djela".

U dokumentu se ne navode konkretne umjetnine, no europski diplomat rekao je da je taj zahtjev uvršten na traženje Grčke i uz potporu Italije.

Grčki ministar kulture rekao je u siječnju da će Atena pojačati kampanju za povrat partenonskih skulptura i očekuje da će je u tome podržati europski saveznici.

Brexit Kako bi trebao izgledati EU Jutro poslije Brexita kad je Union Jack završio u Muzeju europske povijesti

Zasad nema komentara iz ureda britanskog premijera Borisa Johnsona koje je vodio britanski izlazak iz Unije 31. siječnja, više od tri godine nakon što su Britanci na referendumu glasali za 'razvod' s EU-om.

Retorika između Londona i Bruxellesa o uvjetima budućih odnosa zaoštrila se ovaj mjesec uoči pregovora koji trebaju početi početkom ožujka.

Britanski muzej kaže da su skulpture, gotovo polovina od 160 metara dugačkog friza koji je ukrašavao hram Partenon iz 5. stoljeća, Elgin nabavio legalno, ugovorom s Osmanskim carstvom.

Gdje će odvesti britance? Premijer Boris Johnson najavio je novi početak za Ujedinjeno Kraljevstvo nakon napuštanja EU Kreće zaoštravanje pregovora Boris Johnson je za kanadski model trgovinskih odnosa s EU

Atena tvrdi da su skulpture ukradene jer je ugovor bio sklopljen s tadašnjim okupatorom Grčke. 

Izvor iz EU-a, koji je je želio ostali anoniman, rekao je da je dio o povratu umjetnina umetnut u nacrt prošlog tjedna.

Dodao je da tu inicijativu podupiru Cipar i Španjolska te da su povrh partenonskih skulptura članice Unije zabrinute i zbog nezakonite trgovine umjetninama putem londonskih aukcijskih kuća.

Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • neboiznadzagreba:

    Traže otuđene umjetnine od Engleza, da bi ih uzeli Nijemci na ime duga.

  • Avatar kozorog1
    kozorog1:

    sirotinja mora shvatiti pojam, značenje, 'imperijalni muzej'. sirotinja mora shvatiti da su je bogataši opljačkali i da im nikad neće vratiti oteto niti nadoknaditi uništeno... sirotinja mora shvatiti da zapadni muzeji su puni njihove kulture, njihovog rada, i da su ... prikaži još! im to bogati oteli, nikad im neće ni vratiti ni platiti.