Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMOJTE GA UZIMATI!

Povlači se poznati lijek protiv bolova, HALMED objavio razlog

Lijekovi protiv bolova
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
14.12.2022.
u 19:31

Trenutačno je u prometu dostupan drugi lijek istog sastava i jačine drugog proizvođača, stoga povlačenje predmetne serije lijeka ne utječe na redovitu opskrbu tržišta", navode iz HALMED-a.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da na njezin zahtjev povlači lijek Deksketoprofen JGL 25 mg filmom obložene tablete. Riječ je o lijeku protiv bolova tvrtke Jadran Galenski laboratorij d.d te da se povlačenje provodi do razine ljekarni.

"Serija lijeka povlači se jer je prilikom ispitivanja u Odjelu službenog laboratorija za provjeru lijekova (OMCL) HALMED-a ustanovljen rezultat izvan specifikacija za parametar oslobađanje djelatne tvari. Predmetna neispravnost potencijalno može utjecati na smanjenu učinkovitost navedene serije lijeka, međutim sigurnost pacijenata nije ugrožena. Trenutačno je u prometu dostupan drugi lijek istog sastava i jačine drugog proizvođača, stoga povlačenje predmetne serije lijeka ne utječe na redovitu opskrbu tržišta", navode iz HALMED-a.

U slučaju ikakvih pitanje u vezi trenutne terapije, bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku.

"Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije", podsjećaju iz HALMED-a.

VIDEO: Ravnatelj sisačke bolnice o smrti bebe: Pokušali smo reanimaciju više puta, uzrok smrti bit će poznat nakon obdukcije

 

 

Ključne riječi

Komentara 7

GO
goran2hr
08:54 15.12.2022.

Ne mislim samo na njih, nego na sve lijekove koji se kupuju bez recepta, zašto se lijekovi na bazi acetilsalicilatne kiseline ne bi mogli kupiti u trgovačkim centrima (?), po nižoj cijeni. Ionako kada kupujem takve lijekove - nikada nisam dobio savjet od ljekarnika. Čak je smiješno kada prodaju dječje sirupe za kašalj, pa ih zapitate je li to sigurno dobar lijek (za koji bi GARANTIRALI da pomaže), a oni se zbune i zašute. Također, nekada, kada bi se lijekovi na bazi acetilsalicilata ubacili u čašu vode, momentalno bi se raspali i rastopili, a danas se slabo tope i potonu na dno čaše. Znači li to da sada kupujemo u tableti više krede, nego aktivne supstance? Također, nekada se kalijev hipermangan, mogao kupiti u apoteci u zrncima, za sitne novce i otapanjem u vodi moglo se dobiti puno tekućeg antiseptika. No, onda su se dosjetili i prodaju ga u malim bočicama otopljenog u vodi (kao da sa ga svatko sam nije u stanju otopiti u prokuhanoj vodi), ali sada je skup. U konačnici kupac dobije manje antiseptika za više novaca.

PO
poluprovokator
23:33 14.12.2022.

I ljekove "razvodnjavaju":-/

Avatar kvasac60
kvasac60
11:55 15.12.2022.

Manje djelatne tvari ,a više punila..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije