Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova bitka

Povjerenstvom do rezidencije! Vlada: Neće ići

pantovčak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
21.03.2015.
u 10:00

Nakon što je izabrana za predsjednicu, Kolindi Grabar-Kitarović premijer Zoran Milanović nije želio čestitati. Pravdao se govoreći zašto bi čestitao nekom koga nije želio

Nakon što je premijer Zoran Milanović optužio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da se bavi tračevima i cinkarenjem jer je prepričala dijelove razgovora u kojem njemačka kancelarka Angela Merkel kritizira njegovu Vladu, predsjednica ignorira njegove prozivke i prebacuje lopticu na drugi teren. Možda i kako bi amortizirala njegov napad, koji u Uredu predsjednice uopće nisu htjeli komentirati uz obrazloženje da se predsjednica bavi pametnijim stvarima, Kolinda Grabar-Kitarović jučer je donijela odluku o pokretanju postupka za utvrđivanje sjedišta Ureda predsjednice.

Cirkus se nastavlja

No čini se da će upravo ta odluka biti novi razlog sukoba predsjednice i premijera. Vlada je, podsjećamo, 29. siječnja, na prijedlog DUUDI-ja, donijela odluku da predsjednici, sukladno njenim željama iz kampanje, za Ured daje vilu u Visokoj, a Pantovčak ide DUUDI-ju. Štoviše, mediji su proteklih dana, pozivajući se na neslužbene izvore iz Vlade, pisali kako bi predsjednica mogla dobiti svojevrsnu požurnicu jer nemaju više strpljenja čekati hoće li se ona preseliti u Visoku ili neće. Ti su izvori prenosili da je Vlada voljna promijeniti svoju odluku, odnosno vratiti joj Pantovčak, ali da se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović o tome mora izjasniti. Požurnica na Pantovčak nije stigla, ali predsjednica je Vladi odgovorila jučerašnjom odlukom. Njome želi, kako doznajemo, presjeći cirkus odlučivanja preko noći, što je učinila Vlada dodjeljujući joj Visoku.

Sažeto, tom odlukom predsjednica osniva stručno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi smještajne potrebe Ureda, odnosno koje bi, prepričano, procijenilo jesu li Pantovčak ili vila u Visokoj ulici ili neka druga nekretnina u Zagrebu prikladniji za Ured predsjednice.

U tom povjerenstvu, uz ljude iz njena ureda (predstojnika, glavnog tajnika, savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost te šefa protokola), bili bi i vanjski članovi, i to – predstavnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, SOA-e, Glavnog stožera Oružanih snaga, Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zagreba te predstavnike Hrvatske komore inženjera i Komore arhitekata, a izradilo bi stručnu procjenu gdje bi trebao biti Ured predsjednice. Predsjednica odlukom propisuje da će vanjske članove povjerenstva u roku od 30 dana imenovati čelnici tih tijela. Predsjednica želi da se u miru i stručno odluči koje je rješenje najisplativije, a mogućnost je i da se dio Pantovčaka prenamijeni u druge svrhe, a dio ostane za Ured pa se tako smanje troškovi.

Premijer Milanović jučer je iz Bruxellesa poručio da ne želi komentirati odluku predsjednice.

– Radim svoj posao, imamo ozbiljan teret i odgovornost na sebi i ne mogu se baviti takvim trivijalnim stvarima i produžetkom predsjedničke kampanje. To nije moj posao – rekao je Milanović.

Premda premijer ne želi komentirati ni sudjelovati u raspravama o tome na kojoj bi lokaciji predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović najviše odgovarao Ured, iz Vlade smo ipak dobili neslužbeni stav o zadnjoj inicijativi šefice države.

DUUDI neće sudjelovati

– Odluka o pokretanju postupka za utvrđivanje sjedišta Ureda predsjednice Republike potpuno je neustavna. Predsjednica nema apsolutno nikakve ustavne ovlasti koje bi joj davale mogućnost da raspolaže državnom imovinom – kaže naš sugovornik iz Vlade uz napomenu da je Grabar-Kitarović ovime grubo prekoračila svoje ovlasti. Nastavlja kako je logično da u povjerenstvu za čije osnivanje predsjednica nema nikakve ovlasti neće sudjelovati predstavnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Predsjednica pak u svojoj odluci navodi da će nakon odluke povjerenstva provesti konzultacije sa Saborom i Vladom te odlučiti koja je lokacija najpogodnija za sjedište Ureda predsjednice.

U Uredu predsjednice uopće nisu htjeli komentirati da netko iz državnih tijela ne bi htio sudjelovati u radu Povjerenstva koje ona predlaže. MORH je jučer potvrdio da je načelnik Glavnog stožera bio uključen i s njime su se konzultirali u pripremi predsjedničine odluke o povjerenstvu, a i logično je, kažu, da predstavnik GS OSRH bude uključen u rad Povjerenstva kao vanjski član.

>> Ured predsjednika: Kolinda Grabar-Kitarović ne može u Visoku

Komentara 196

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
10:08 21.03.2015.

Premijer se ponaša kao uvrijeđeno dijete od 5 godina, prvo ne želi čestitati i ljudski podnijeti poraz, a onda radi manipulacije s preseljenjem i kao tužibaba se obraća novinarima da ga Kolinda ogovara po Njemačkoj. Da nije tragično bilo bi smiješno!

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
10:08 21.03.2015.

Evidentno je da će proces evaluacije najbolje opcije potrajati bar godinu dana, što će biti sasvim dovoljno da vrsta ljudi koja trenutno obnaša izvršnu vlast bude zamijenjena normalnim ljudima spremnima i sposobnima za komunikaciju sa svojom vrstom. I tu je sva mudrost. Ako postoji mogućnost uštede od par milijuna kuna godišnje, pa i da je pet kuna, onda bi svakom normalnom trebao biti interes takve mogućnosti razmotriti. Naglasak je na normalnom, a ne na luđacima s kojima nitko nije u stanju komunicirati.

JO
Jole1958
10:05 21.03.2015.

Cirkus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije