Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povjerenstvo za sukob interesa Vladu će prijaviti međunarodnim institucijama

Povjerenstvo je u više navrata od Vlade, nekoliko ministarstava i HDZ-a tražilo da im se dostave putni nalozi za dužnosnike koji su na skup u Helsinkiju putovali vladinim zrakoplovom, u pratnji predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića koji je, uz sudjelovanje na summitu EPP-a, tada imao i bilateralne obveze u Finskoj
17. rujna 2019. u 08:51 76 komentara 9804 prikaza
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika reagiralo je jučer priopćenjem na posljednje izjave kojima su visoki HDZ-ovih i državni dužnosnici tom tijelu spočitnuli nezakonito postupanje vezano uz prošlogodišnji odlazak HDZ-ove delegacije na summit Europske pučke stranke u Helsinkiju.

Nataša Novaković 'NIJE NAM SVE DOSTAVLJENO' Novaković komentirala izjavu premijera: 'Ovo je napad na Povjerenstvo'

"Na osnovu više medijskih nastupa u kojima se ukazuje na nezakonitost postupanja Povjerenstva vezano za traženje dokumentacije u predmetu koji se odnosi na predsjednika i dio članova Vlade Republike Hrvatske, u svrhu zaštite integriteta i neovisnosti tijela, potrebno je istaknuti kako je Povjerenstvo postupalo isključivo na temelju ovlasti propisane člankom 39. stavkom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa da uz zaprimljena očitovanja traži i relevantnu dokumentaciju", tvrdi Povjerenstvo u priopćenju. Zakonska odredba na koju se Povjerenstvo poziva propisuje da "Povjerenstvo ima pravo pribaviti činjenice i dokaze djelovanjem drugih tijela javne vlasti", a "nadležna tijela dužna su bez odgode, na njegov zahtjev, dostaviti zatražene obavijesti i dokaze".

Pritom ponovo upozoravaju kako tijela javne vlasti imaju zakonsku obvezu Povjerenstvu na zahtjev dostaviti tražena očitovanja i dokaze. "Ovakvi medijski istupi stoga su pravno neutemeljeni te Povjerenstvo smatra da ne doprinose borbi protiv korupcije, o čemu će se konzultirati s relevantnim međunarodnim institucijama", stoji u priopćenju Povjerenstva.

Plenković, Božinović. Murganić Slučaj Helsinki Povjerenstvo pokreće postupak protiv Plenkovića, Božinovića i troje bivših ministara

Podsjetimo, Povjerenstvo je u više navrata od Vlade, nekoliko ministarstava i HDZ-a tražilo da im se dostave putni nalozi za dužnosnike koji su na skup u Helsinkiju putovali vladinim zrakoplovom, u pratnji predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića koji je, uz sudjelovanje na summitu EPP-a, tada imao i bilateralne obveze u Finskoj. Tražene dokumente, međutim, nisu dobili, a iz HDZ-a im je stigao tek ukupan iznos troškova smještaja u Helsinkiju, bez posebne specifikacije. Povjerenstvo ipak nije odustalo i prošlog je tjedna otvorilo postupak protiv Plenkovića, potpredsjednika Vlade Davora Božinovića i troje bivših ministara Tomislava Tolušića, Lovre Kuščevića i Nade Murganić.

No Plenković, a potom i predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u međuvremenu su ponovili kako nemaju namjeru dodatno odgovarati Povjerenstvu, koje je premijer optužio čak da mu zlouporabom zakonskih ovlasti žele nanijeti političku štetu.

Andrej Plenkovic izuzeće Novaković Plenković: Ne bojim se odluke Povjerenstva. Konstatirali su da nema sukoba interesa

Povjerenstvo zato sada poručuje da će se obratiti mjerodavnim međunarodnim institucijama, a iako ne navode koje su to institucije, prva adresa će im vjerojatno biti GRECO, antikorupcijski odbor Vijeća Europe, koji je u svome prošlom izvješću za Hrvatsku upozorio da prati situaciju oko donošenja novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa. 

Video: Plenković o Šuici, Milanoviću, Pupovcu, putu u Helsinki...

Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • magdalenakristo:

    Ovo je smjesno! Kad je milanovic isao s ljubavnicom na more ili kad je pusicka iz turske narucila vladin avion, onda je to bilo normalno povjerenstvu?

  • zubalo_ankica:

    Lakrdija od povjerenstva! Za korištenje aviona u privatne svrhe nekih prošlih premijera, niti riječi nije bilo, a sada je sporan službeni put u helsinki

  • šljiva:

    Povjerenstvom se trebaju pozabaviti pravni strucnjaci , ustavni sud ili tko god, ovo je polako svima vidljiva, prozirna i nepotrebna komedija.