Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Helsinki

Povjerenstvo pokreće postupak protiv Plenkovića, Božinovića i troje bivših ministara

Plenković, Božinović. Murganić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
05.09.2019.
u 14:54

Postupak nije pokrenut protiv Gordana Jandrokovića i Željka Reinera jer je iz Ureda za zajedničke poslove Vlade i Sabora Povjerenstvu odgovoreno da za njih dvojicu nisu pisali putne naloge

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika pokrenulo je danas postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te bivših ministara Tomislava Tolušića, Nade Murganić i Lovre Kuščevića. Postupak je pokrenut radi utvrđivanja povrede zakonskih odredbi vezanih uz povredu načela djelovanja. Na njegovo pokretanje Povjerenstvo se odlučilo jer od nadležnih ministarstava ni od Vlade nisu dobili dokumentaciju koja bi potvrdila da je široko stranačko izaslanstvo na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenome prošle godine putovalo o HDZ-ovu, a ne o državnom trošku. Podsjetimo, kongres europučana održavao se istodobno kada je u bilateralnom posjetu Finskoj bio i Andrej Plenković, koji je također sudjelovao u skupu EPP-a.

Iz Vlade i mjerodavnih ministarstava Povjerenstvo je dobilo odgovor da su HDZ-ovi dužnosnici u Helsinkiju boravili o trošku stranke te da za to nisu naplatili dnevnice, no ekipa Nataše Novaković tražila je da se ta tvrdnja potkrijepi dokumentima, prije svega putnim nalozima koji bi pokazali tko im je tamo doista platio smještaj.

U Povjerenstvu kažu kako su dobili proturječne informacije o tome je li putne naloge izdao HDZ, postoje naznake da to ipak nije učinila stranka, nego državna tijela, zbog čega su tražili da im naloge dostave ministarstva. Kako se to nije dogodilo, pokrenut je postupak i protiv četvero ministara. Pitanje o putnim nalozima Povjerenstvo je uputilo i HDZ-u, no kako stranke nisu tijela javne vlasti, nisu dužne odgovarati na upite Povjerenstva.

Postupak nije pokrenut protiv predsjednika i potpredsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i Željka Reinera, jer je iz Ureda za zajedničke poslove Vlade i Sabora Povjerenstvu odgovoreno da za njih dvojicu nisu pisali putne naloge.  

Video: Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao brodogradilište 3. Maj

Komentara 21

MI
Mimizo
14:33 05.09.2019.

a kad je muljanović išao vladinim avionom na sastanak sa ljubavnicom na more to je ovom povjerenstvu bilo normalno ili pusička kad nije htjela ići redovnom linijom iz turske nego jenaručila vladin avion i tada su šutjeli zato što su to bili njihovi članovi partije

BB
Bruno_Bear1
16:20 05.09.2019.

UDBA ne miruje, a kada je slučajni koristio vladin zrakoplov za ljubavne sastanke, kada je trebalo zrakoplovom ići po izgubljenu pušićku u Tursku i slične avanture, nitko se nije o tome oglašavao ili vrlo sramežljivo. Najveći problem Plenkovića je što je vitez u rukavicama, umjesto da ožeže bagru na njihov način

SB
sbrekusa
14:28 05.09.2019.

prosla baka s kolacima....bacati prasinu u oci hrvatima....i za to biti preplaceni..to je potka rada tog i takovih povjerenstava....hinjenje demokracije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije