Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradi kuću uz subvenciju

Povjerenstvo poručuje Petrovu: Razjasni situaciju o broju članova domaćinstva

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
15.12.2016.
u 12:25

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako nema zakonske prepreke da predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov koristi subvencionirani kredit Agencije za promet nekretninama (APN) za gradnju kuće u Metkoviću

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako nema zakonske prepreke da predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov koristi subvencionirani kredit Agencije za promet nekretninama (APN) za gradnju kuće u Metkoviću, ali i pozvalo Petrova da razjasni situaciju oko broja članova domaćinstva za koje se traži odobrenje kredita. 

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek izjavio je novinarima da je Povjerenstvo na sjednici održanoj 25. listopada na zahtjev samoga Petrova utvrdilo da nema zakonske prepreke, sukladno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, da Petrov kao građanin bude kandidat za korištenje subvencioniranog kredita APN-a za gradnju i rekonstrukciju obiteljskih kuća. Međutim, prilikom razmatranja dokumentacije, Povjerenstvo je utvrdilo da kao uvjet za dobivanje maksimalnog iznosa kredita stoji utvrđen broj članova domaćinstva. Iz priložene dokumentacije vidi se da svih sedam članova domaćinstva, za koje se traži odobrenje kredita, nemaju prijavljeno isto prebivalište.

Treba razjasniti situaciju prije nego uzme kredit

Jedna osoba nikad nije imala prijavljeno isto prebivalište kao ostali članovi domaćinstva, a sam Petrov je šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva prijavio prebivalište na drugoj adresi u Metkoviću. Sukladno tome, kaže Ivanjek, Povjerenstvo je Petrovu ukazalo da radi zaštite vlastitog integriteta i vjerodostojnosti razjasni tu situaciju prije nego što uzme kredit. Za sada Povjerenstvo nema saznanja da je u tom slučaju došlo do kršenja nekih pravila, no ako se utvrdi da je ipak došlo do nepravilnosti Povjerenstvo kao mjeru može odrediti pokretanje postupka, a postoji mogućnost da i druga nadležna tijela razmotre situaciju i poduzmu mjere, kaže Ivanjek.

Upitan je li Povjerenstvu sporan visoki iznos kredita, budući da se radi o više od 900.000 kuna, od čega 316.000 kuna kreditira APN, Ivanjek je odgovorio kako je iznos kredita odobren sukladno broju članova domaćinstva, njih sedam, što je određeno pravilnikom. No, svih sedam formalno nije prijavljeno na istoj adresi, a pravilnik kao uvjet za odobrenje kredita traži potvrde o prebivalištu članova zajedničkog domaćinstva. Sada je težište na APN-u, smatraju u Povjerenstvu, koji je pogriješio jer je prihvatio izjavu Petrova koja nije bila dokumentirana potvrdama o prebivalištu.

>>Petrov: Baš mi je drago da ispadam maneken za neke popuste koje imaju svi građani Hrvatske

>>Petrov: Reakcija Srbije potpuno je neprimjerena, postavio bih im ja pitanje...

Komentara 16

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:14 15.12.2016.

Nadao sam se boljem od osobe koja uglas svima govori kako je katolik. A od vjere, na kraju, bit će izgleda kuća. Pored milijuna Hrvata on jer jedini ispunio uvjete u ovoj godini da mu država dade u bescjenje "kredit" na račun poreznih obveznika. Jedini, ponavljam, jedini građanin Hrvatske! I to tako da je osobu koja nije nikada bila prijavljena na njegovoj adresi prijavio da živi s njime. A osobu je proglasio prijateljicom i s njom prema prijavi živi i živjet će u zajedničkom kućanstvu i tako si povećao količinu "kredita" kojeg niti jedan Hrvat nije mogao dobiti u ovoj 2016. godini, sve dok ga Božo Petrov nije dobio. Jer mu očito nije bilo dovoljno, nije mogao više "čekati". A ima izgleda simpatičnu suprugu. Koju također na ovaj javni način sramoti za svjetovna blaga. Kuću. Hvalili su ga. I pacijenti i nastavnici i mentori. Ali politika ga je uzela pod svoje. Nije prvi koje je javno govorio o moralu a svjedočio svojim životom drugačije. Puno sam očekivao od njega. Jako, stvarno mi je jako žao Bože Petrova, za kuću bi još shvatio ali ovo s prijateljicom mi je malo puno previše. Neću ga više komentirati, otišao je svojim putem. Nadao sam se. A sad šteta čovjeka i liječnika. I njegove obitelji.

DU
Deleted user
12:59 15.12.2016.

Drugima dijeli moralne lekcije a sam postupa na isti, nemoralan način. Sve dok nije imao prigodu bio je "moralan" ali sada su okolnosti drugačije. Osim primitivizma u Sabor je unio neizmjernu količinu licemjerstva.

OS
osica
13:24 15.12.2016.

"Sada je težište na APN u ....... koji je pogriješio " . Kod običnih smrtnika nikad nitko ne griješi , zlatno pravilo. Provjeri, traži nemoguće. I na koncu jednostavno pitanje : Da li je ikome priznato kao obitelj , šira obitelj , šira obitelj koja će se doseliti i prijaviti, npr. brat s zaručnicom, tetka s .... ? E nije. Ali ima nas " jednakih i jednakijih." Što se može " tamo su naj mo ra....., naj pošte ...ji . Martica uvijek ista "spremljena čeka u arhivi, dok nismo u prilici aktivirati je" . Blago nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije