Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mato palić, ustavni stručnjak:

Povjerenstvo treba birati predsjednica, ne ministar

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
13.05.2019.
u 14:32

Kako to da Vlada ne bi depolitizirala i izbor glavnog državnog odvjetnika i sastav DSV-a pita se Mato Palić

Prijedlog novog Zakona o pomilovanju kao i analiza načina izbora predsjednika Vrhovnog suda u zemljama članicama EU otvorili su pitanje ograničavanja ustavnih ovlasti predsjednice RH.

Novi zakon predviđa formiranje povjerenstva, čiji sastav bira ministar pravosuđa, koje bi predsjednici, pojednostavljeno, reklo koga treba pomilovati. Iako to obrazloženo mišljenje povjerenstva, sastavljenog od sedam stručnjaka, ni na koji način ne bi obvezivalo predsjednicu, jer je akt milosrđa isključivo njeno ustavno pravo, ipak bi je dovelo u nezgodnu situaciju ako bi o pomilovanju povjerenstvo zauzelo drugačiji stav nego ona. Mato Palić, profesor ustavnog prava, smatra da bi bilo puno bolje i logičnije da povjerenstvo bira sama predsjednica koja u konačnici i donosi odluku o pomilovanju.

Kada je riječ o izboru predsjednika Vrhovnog suda, Palić napominje kako je to ustavna ovlast predsjednice za koju bi, u slučaju izmjene izbora, bile potrebne ustavne promjene za što je pak potrebna dvotrećinska većina u Saboru. Ako je cilj stvarna depolitizacija tog izbora, nastavio je, onda bi iz procesa izbora predsjednika Vrhovnog suda trebalo isključiti i premijera, s kojim se predsjednica oko tog izbora konzultira, jer on osigurava saborsku većinu za izbor te funkcije.

Dakle, izbor bi trebalo prepustit Državnom sudbenom vijeću, ali i to tijelo bi trebalo skroz depolitizirati, odnosno iz njega maknuti dva saborska zastupnika. Kao treći čin depolitizacije, Palić navodi izbor glavnog državnog odvjetnika kojeg predlaže Vlada i sugerira da bi izbor te funkcije trebalo prepustiti Državnoodvjetničkom vijeću.

- Zanimljivo je da Vlada u Antikorupcijskom planu nije predložila i preispitivanje izbora glavnog državnog odvjetnika kao i depolitizaciju DSV-a nego je parcijalno izvukla samo izbor predsjednika Vrhovnog suda - zaključio je Palić.

Video: Predsjednica o Vatrenima na Poljudu

Komentara 1

VJ
vjaceslav
15:18 13.05.2019.

zakon o pomilovanju?!?! zar pomilovanje nije akt milosrđa neke moćne osobe (kralja, pape, emira, guvernera neke američke savezne države ili predsjednice republike hrvatske) koja za taj čin ne mora nikome odgovarati niti obrazlagati razloge i motive? ili će se pravomoćno osuđenima ponovo suditi po novom zakonu koji će neka kriminalna djela dopustiti kao preporuku za pomilovanje? katolički vjernici će razumjeti o čemu govorim - krist otkupitelj nije došao jer smo to zaslužili svojim djelima, nego jer se bog smilovao na nas, griješnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije