Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Butkovića, Baldasara, Jakovine, Ćosića i Lucića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je donijelo odluku o pokretanju postupka
06. srpnja 2018. u 15:08 3 komentara 368 prikaza
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

 Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je donijelo odluku o pokretanju postupka protiv ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, saborskih zastupnika Pere Ćosića i Franje Lucića, splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine te direktora trgovačkog društva Croatia Airlines d.d. Jasmina Bajića.

Nataša Novaković Lex Agrokor Povjerenstvo za sukob interesa zaprimilo prijavu o prepisci Martine Dalić

Butković je prijavljen da je 2016. donio odluku o razrješenju imenovanja uprava trgovačkih društava - HŽ infrastrukturi, Hrvatskima cestama i Hrvatskima autocestama, Odašiljači i veze, Hrvatska pošta, bez da je Vlada prethodno skupštinama predložila članove uprava tih društava.

U očitovanju ministra povodom te prijave navedeno je kako odluku o tome nije donio ministar, već skupštine društava, ali Oleg Butković ujedno je i predstavnik i zastupnik osnivača u skupštini. Povjerenstvo je tražilo i očitovanje od Vlade, a oni su odgovorili kako nisu primili izjave o stavljanju mandata na raspolaganje iz tih trgovačkih društava, te da Vlada o tome nije donosila odluku.

Sabor će opet raspravljati o slučaju Nataše Novaković nataša novaković Šefica Povjerenstva za sukob interesa objavila što posjeduje i kolika joj je plaća

'Prema zakonu, Vlada predlaže skupštini koga će imenovati u upravu i nadzorne odbore. U svih pet trgovačkih društava nema prijedloga Vlade, a bivša uprava nije dala mandat na raspolaganje, što je bila dužna po zakonu, te se nije proveo natječaj. Unatoč tome što je hitno bilo ovlaštenje koje su dali ministru, smatram da ovlaštenje koje je Vlada dala Butkoviću da zastupa njene interese ne zamjenuje prijedlog Vlade koji je trebao biti za imenovanje članova uprave, odnosno nadzornih odbora i stoga je moj prijedlog pokretanje postupka', kazala je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Predrag Štromar Predrag Štromar Važan nam je drugi mirovinski stup jer on je privatno vlasništvo

Povjerenstvo je donijelo odluku o nepokretanju postupka u slučaju ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, protiv koje su podnesene dvije prijave, a odlukom Povjerenstva spojene su u jedan slučaj.

Povjerenstvo je dobilo odgovor iz Vlade u kojem je istaknuto kako Obuljen-Koržinek nije sudjelovala u točki sjednice na kojoj se odlučivalo o imenovanju njezinog brata Tonka Obuljena na čelno mjesto u Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za što je prijavljena za sukob interesa.

'U odnosu na prvi predmet, prijava koja se odnosi na dužnosnicu prije nego što je postala ministrica, utvrđujem da nema elemenata iz kojih bi proizlazilo da bi tim postupanjima ona kao dužnosnica kršila zakon, pa zbog toga predlažem da se u odnosu na taj dio taj postupak ne pokrene. U odnosu na drugu prijavu, također predlažem nepokretanje postupka jer ministrica nije sudjelovala u raspravi i glasovanju o postavljanju predsjednika HAKOM-a', kazao je izvjestitelj Davorin Ivanjek.

Oleg Butković POČETAK GRADNJE Butković: Kreću radovi na Pelješkom mostu

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv saborskih zastupnika Pere Ćosića i Franje Lucića koji su prijavljeni da su bili na utakmicama na račun HNS-a  2016. u Francuskoj i 2017. u Grčkoj.

Od HNS-a su tražili podatke i dobili su za oba zastupnika, iz kojih su potvrdili da Ćosić nije obnašao neku od funkcija u HNS-u, ali je putovao u aranžmanu na Euro 2016. godine te na utakmice 2017. godine. Franjo Lucić također nije bio ni na kakvoj funkciji u HNS-u, nije primao naknadu, a ranije je bio član komisije HNS-a, koji mu je kao gostu platio put i smještaj 2017. na utakmici u Ateni.

'Smještaj i troškovi putovanja i prisustvovanja utakmicama vrijednosti su više od 500 kn, pa saborskim zastupnicima plaćanje tih troškova može predstavljati nedopušteni dar zato što sudjeluju u donošenju zakona kojima se može regulirati i status i prava HNS-a', kazala je članica Povjerenstva Tatjana Vučetić, predloživši pokretanje postupka.

Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor Vlada zatečena Predsjednica bez znanja Vlade obznanila prioritete hrvatskog predsjedanja EU

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, uz napomenu da se ovdje ne radi o sukobu interesa.

Jakovina je prijavljen zbog sumnje da je podnašanjem protuprijedloga o opozivu izbora članova nadzornog odbora Regionalne veletržnice Split d.d, trgovačkog društva u kojem Hrvatska ima dionice, povrijedio odredbe članka kojim se propisuje da članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima Hrvatska ima dionice ili udjele u vlasništvu, odnosno kapital društva predlaže glavnoj skupštini Vlade. 

Baldasar je prijavljen da je bez ovlasti Gradskog vijeća Grada Splita podnio protuprijedlog o opozivu i izboru članova nadzornog odbora Regionalne veletržnice Split d.d. u kojem Split ima dionice.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a IVAN VRDOLJAK HNS-ova zadaća je obrana moderne i proeuropske Hrvatske

Iako je članica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković predložila da se ne pokrene postupak, jer je na temelju posebnih zakona, koji su stupili na snagu nakon Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisana drugačija procedura i nije tražen prijedlog niti Vlade niti predstavničkog tijela jedinica lokalne i područne samouprave, Povjerenstvo je ipak donijelo odluku da se pokrene postupak, uz napomenu da se ovdje ne radi o sukobu interesa.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv direktora trgovačkog društva Croatia Airlines d.d. Jasmina Bajića zbog toga što je na račun proizvođača motora CFM sudjelovao na stručnom savjetovanju u francuskom luksuznom skijalištu.

Danijel Subašić POZNATE KAZNE Fifa žestoko kaznila HNS, a evo zbog čega su zaprijetili Subašiću

'Plaćanje troškova hotelskog smještaja i transfera od zračne luke do hotela može se smatrati pružanjem usluga te su pružene od strane privatnog poslovnog subjekta bez naknade i u vrijednosti su većoj od 500 kuna. S obzirom na to da poslovni odnos između trgovačkog društva u kojem Bajić obnaša dužnost direktora i društva iz grupacije u vlasništvu organizatora konferencija koja je platila predmetne troškova, tumačim da bi plaćanje takvih troškova u ovom slučaju moglo predstavljati nedopušten dar', kazala je članica Povjerenstva Tatjana Vučetić.

Protiv Bajića je pokrenut postupak zbog toga što je na račun tvrtke kupio 58 knjiga u vrijednosti od 16.500 kuna kojima je koautor.

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar Peterančan
  Peterančan:

  To je grupica poštenjaka koji bi upravljali Hrvatskom?

 • Mijat vrdoljak:

  Draga gospodo, Ivo Baldazar je bivši gradonačelnik Splita, Kao Jakovina bivši ministar!

 • ObrenM:

  Hoce li ih povjerenstvo kazniti sa zatvorom ili sa par stotina kuna ?Komu treba povjerenstvo,koje utjece na pravdu kao Plenkovic na dobrobit Hrvata.