Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Povijesna presuda stiže iz Kine: Bivšoj supruzi mora isplatiti naknadu za kućanske poslove

Pixsell/Reuters/Ilustracija
24.02.2021.
u 10:47

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) procjenjuje da Kineskinje dnevno obavljaju gotovo četiri sata neplaćenog rada, 2,5 puta više od muškaraca i više od prosjeka

Kinez mora platiti svojoj bivšoj supruzi gotovo osam tisuća dolara za godine neplaćene brige o kućanstvu, u povijesnoj brakorazvodnoj parnici koja je izazvala žestoku raspravu u Kini.

Prema novom građanskom zakoniku, koji je stupio na snagu ove godine, bivši supružnici prvi put imaju pravo tražiti naknadu ako su snosili više odgovornosti kod kuće u zajedničkom životu. 

Bivša supruga Wang rekla je pekinškom sudu da je u pet godina braka "brinula o djetetu i obavljala kućanske poslove, dok (njezin tadašnji suprug) Chen nije mario niti je sudjelovao u kućanskim poslovima i jedino je išao na posao". 

Podnijela je zahtjev za dodatnu naknadu za kućanske poslove i brigu o djeci, navodi se u sudskom izvješću od 4. veljače

Sud je presudio da je Wang zaista preuzimala na sebe više kućanskih poslova i da joj se treba isplatiti 50.000 juana (7.700 dolara), dati skrbništvo nad djetetom i 2000 juana alimentacije mjesečno.  Wang je prvotno zatražila 160.000 juana, a nakon napisa lokalnih medija o tom slučaju, pokrenuta je online debata o vrijednosti neplaćenog rada žena u kućanstvima. 

Hešteg "kućanica dobila 50.000 juana naknade za kućanske poslove" imao je do srijede više od 570 milijuna pregleda na Weibu - platformi sličnoj Twitteru. 

"Žene nikada ne bi trebale biti kućanice...kada se razvedete, ostajete bez ičega. 50.000 juana naknade za kućanske poslove je glupost", piše u jednom komentaru. 

"Dadilja na puno radno vrijeme na pola godine mogla bi koštati više nego ovo, zar su mladost i osjećaji žene toliko jeftini", navodi se u drugom. 

Dobiveni iznos odražavao je trajanje braka i "napore koje je Wang uložila u kućanske poslove, Chenove prihode i lokalne troškove života", citirali su lokalni mediji suca.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) procjenjuje da Kineskinje dnevno obavljaju gotovo četiri sata neplaćenog rada, 2,5 puta više od muškaraca i više od prosjeka. 

Povećao se broj razvoda u protekla dva desetljeća u Kini jer su se zakoni liberalizirali i žene su postale financijski neovisnije - na zabrinutost Pekinga koji pokušava povećati natalitet u starećoj populaciji. 

Ključne riječi

Komentara 3

SI
sisavac
12:36 24.02.2021.

za amerima kasne samo 50 godina po ovom pitanju. bez dobrog advokata, ženidba u americi može biti jako opasna. eto, taj mrski i ugnjetivački kineski režim, ženama kućanicama daje lijepa prava na naknadu za obavljanje kućanskih poslova. što reći, preduhitrili su nas. od nekad poznate i omražene 'kineske papuče', kojom je žena bila fizički i psihički podređena muškarcu, vlasniku, do priznavanja prava na naknadu za kućanske poslove, ako ih obavlja u znatno većem opsegu, a muški ne sudjeluje. totalna emancipacija, i to iz kine! možete vjerovati da sad muškarci više neće smjeti reći da u stanu/kući, ima prašine, da posuđe nije oprano, da je hrana zagorjela, ili polusirova, veš nije opran, ispeglan...?! jeste svjesni?!! i da će uskoro i kinez urediti spolne odnose, pa ćete imati pisanu dozvolu za odnos, ovjerenu na sudu... ali što ako se muškarac žali sa kvalitetom rada kućanice?! što ako on nakon par takvih primjedbi dobiva pravo bez naknade raskinuti taj očito loš odnos, zajednicu? tolko se pitanja otvara, da ozbiljno razmišljam da upišem pravni faks. već sam skoro skrenuo među svećenike (to je biznis pravi i dalje!), odmaraš kad drugi rade, a radiš kad drugi odmaraju, razlika u duljini ta dva vremena je jako jako velika...

Avatar Jopa
Jopa
14:04 25.02.2021.

Znači briše se komentar ako napišem da Kina nije demokracija i da se tamo krše ljudska prava?

IN
Istina.nema.cijenu
21:59 24.02.2021.

Bivšoj supruzi mora isplatiti naknadu za kućanske poslove Dragi autoru ovoga teksta, molim te ako nije problem da u clanku napises kakvi su to kucanski poslovi? Zar taj isti par se nije vjencao 2015 a zive odvojen zivot od 2018.g. Od 2018. godine gospodja zivi odvojeno od supruga i uzdrzava dijete. Naknadu je zatrazila jer se ona sama skrbi o djetetu dragi autoru, a definitivno ne zbog kucanskih poslova kako vi navodite. Iako nisam novinar evo uspio sam doci do informacija jako lako, tako da molim Vas kauc/facebook/internet novinare da bar provjerite ista od stvari koje pisete. Svakim danom postajete sve veca sramota sto se tice vasega "izvjestavanja". Dragi autoru ovoga clanka stvarno bih zelio da mi samo napisete te kucanske poslove koje je supruga obavljala da ja ne nastavim zivjeti u nekoj svojoj zabludi. Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije