Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO JE POČELA PANDEMIJA

Važno otkriće istrage: 'U Wuhanu je u prosincu bilo već desetak sojeva koronavirusa'

People wearing face masks walk on a street market, following an outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Wuhan
ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
16.02.2021.
u 09:46

Otkrili su znakove koji upućuju na to da je izbijanje epidemije u Wuhanu u prosincu 2019. godine, što je kasnije preraslo u globalnu pandemiju, bilo mnogo šire nego što se mislilo

Istražitelji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji istražuju podrijetlo koronavirusa u Kini otkrili su znakove koji upućuju na to da je izbijanje epidemije u Wuhanu u prosincu 2019. godine, što je kasnije preraslo u globalnu pandemiju, bilo mnogo šire nego što se ranije mislilo. Zbog toga su hitno zatražili pristup stotinama tisuća krvnih uzoraka iz grada koje im Kina do sada nije dopustila da ispitaju.

Otkrio je to CNN-u glavni istražitelj misije Peter Ben Embarek, dodajući da je više od desetak sojeva koronavirusa cirkuliralo u Wuhanu već u prosincu. Tim je također imao priliku razgovarati s prvim pacijentom koji je, prema informacijama kineskog dužnosnika, bio zaražen. Radi se o muškarcu u 40-ima, koji je zaposlen u jednom uredu i nema bilješki o povijesti putovanja, a prijavio je da je zaražen 8. prosinca 2019.

Kineski znanstvenici iznijeli su im podatke o 174 zaražene osobe u prosincu, ali broj teških slučajeva koje su liječili kineski liječnici upućuju na to da je moglo biti i više od tisuću slučajeva.

Skupina istraživača od 17 znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije i 17 znanstvenika iz Kine analizom djelomičnih genetskih uzoraka potvrdili su 13 različitih genetskih sekvenci virusa SARS-CoV-2 iz prosinca 2019. To bi moglo pružiti dragocjene podatke o geografiji i trenutku izbijanja epidemije.

“Neki su (virusi) s tržnica ... Neki od njih nisu povezani s tržnicama”, rekao je šef misije za CNN.

Otkriće toliko različitih inačica virusa moglo bi sugerirati da je koronavirus cirkulirao i prije prosinca, kao što su neki virolozi ranije i pretpostavljali. Ovaj genetski materijal vjerojatno je prvi fizički dokaz koji se pojavio na međunarodnoj razini, a koji potvrđuje takvu teoriju.

Kineski znanstvenici omogućili su znanstvenicima WHO-a uvid u slučajeve 92 pacijenta za koje sumnjaju da su možda bili zaraženi u listopadu i studenome jer su bili teško bolesni i imali simptome COVID-19. Njih 67 pristalo je testirati se opet na antitijela kako bi se vidjelo jesu li preboljeli COVID-19, ali testovi su bili negativni. No, stručnjaci napominju da ne znaju mogu li antitijela ostati i nakon godinu dana.

Glavni istražitelj rekao je i kako je iznenađujuće otkriće da ti sumnjivi slučajevi nisu bili grupirani, što je uobičajeno u slučaju izbijanja epidemije, nego su bili raspršeni u malim brojevima tijekom oba mjeseca i po cijeloj pokrajini Hubei. Stoga nisu sigurni jesu li ta 92 slučaja povezana s koronavirusom i što bi mogao značiti izostanak grupiranja.

Tim WHO-a nada se povratku u Wuhan u kasnijim mjesecima kako bi nastavio istragu. Podsjetimo, nedavno su izvijestili da nisu mogli utvrditi podrijetlo pandemije COVID-19, odnosno identificirati s koje je životinje bolest potekla. Također, tvrde da nisu pronašli dokaze koji potvrđuju teoriju o laboratorijskom podrijetlu koronavirusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije