Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povijesna hodnja Puma od Našica do Varaždina

U čast poginulih hrvatskih branitelja, pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume krenuli su pješke na put od 184 km prema vojarni u Varaždinu
12. prosinca 2018. u 15:53 9 komentara 1227 prikaza
Povijesna hodnja Puma od Našica do Varaždina
Foto: OSRH
Pogledajte galeriju 1/8

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u srijedu, 12. prosinca 2018., krenuli su iz vojarne 132. brigade Hrvatske vojske u Našicama na hodnju do vojarne 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu.

Dalmatinski antifašisti 'U Domovinskom ratu branitelji su se borili protiv modernog fašizma'

Hodnja u dužini od 184 kilometra simbolizira povratak Puma u Varaždin nakon deset godina i odvijat će se u sedam etapa: - Našice – Kutovi, Kutovi – Slatina, Slatina – Virovitica, Virovitica – Đurđevac, Đurđevac – Koprivnica, Koprivnica – Ludbreg i Ludbreg – Varaždin.  

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume danas će prehodati prvu etapu hodnje od Našica do Kutova u duljini od 25 kilometara, a završetak hodnje predviđen je u utorak, 18. prosinca u vojarni 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu. Na putu prema vojarni, pripadnici Puma proći će kraj Spomen obilježja Puma u Varaždinu gdje će položiti crvenu ružu za sve poginule pripadnike 7. gardijske brigade Pume.

Povijesna hodnja Puma od Našica do Varaždina
1 / 8
Povijesna hodnja Puma od Našica do Varaždina

Na ispraćaju pripadnika Gombr-e na hodnju u vojarni 132. brigade Hrvatske vojske u Našicama nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gombr-e brigadir Mijo Validžić i gradonačelnik grada Našica Josip Miletić.

Zapovjednik HKoV-a general Jurković je u ime Ministarstva obrane RH, Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske zahvalio svim pripadnicima Gombr-e koji su se odlučili na simboličnu hodnju povodom povratka Puma u Varaždin istaknuvši: "Hrvatskom vojniku nije ništa teško i budite ponosni na sebe“. 

Zapovjednik Gombr-e brigadir Validžić je u svom obraćanju rekao: "Ovom hodnjom pokazat ćemo hrvatskom narodu da je hrvatski vojnik uvijek spreman na sve zadaće pa tako i na ovu, neka nam sve ove dane u mislima budu poginuli hrvatski vitezovi poginuli u Domovinskom ratu, hodajmo njima u čast“.

Konvoj 'Bijeli put' 'Bijeli put' Patnju Hrvata iz Srednje Bosne prekinula je naredba iz Zagreba: 'Neka konvoj krene!'

Prisutnima se obratio i zapovjednik 2. mehanizirane bojne Pume bojnik Zlatko Iživkić koji je u ime bojne i brigade zahvalio gradu Našicama na gostoprimstvu.

Vojni kapelan Gombr-e fra Mato Vincetić blagoslovio je sve sudionike hodnje prije puta.

ministar Krstičević u Kabulu Ministar u Afganistanu Krstičević u Kabulu, NATO hvali hrvatske vojnike: 'Sjajno rade, veoma su cijenjeni'

Gradonačelnik grada Našica Josip Miletić izrazio je zadovoljstvo suradnjom Oružanih snaga Republike Hrvatske s Gradom Našice, koja se očitovala u nizu zajedničkih aktivnosti. "Hvala vam na svoj suradnji koja je bila izvrsna, drago nam je da ste u našem gradu boravili deset godina. Sretan je onaj grad u kojem se nalaze hrvatski vojnici i u Našicama ćete uvijek biti dragi gosti“.

Svečano otvaranje i imenovanje vojarne 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu održat će se u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine.

>> Pogledajte kako je izgledala herojska bitka Hrvatske vojske za Tordince

Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva