Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Povećanje plaća od tri posto je fer. Uvijek će neki misliti da su dobili manje od ostalih'

Na komentar kako sindikati traže povećanje šest do sedam posto, Marić dodaje kako je od nekih u sabornici čuo čak i prijedloge o povećanju od 10 posto
19. studenoga 2018. u 12:33 12 komentara 1939 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se danas u Saboru na najavu Sindikata javnih službi da će 28. studenog u štrajk jer Vladinu ponudu o povećanju osnovice za plaće od tri posto ocjenjuju sramotnom. Ministar Marić objašnjava kako je Vlada ponudila najviše što može, ali i poručuje kako očekuje još razgovora sa sindikatima.

Vilim Ribić Sindikati odbili povišicu Vilim Ribić: Porast plaća za 3% u javnim službama je premalen, zaslužujemo više

- Mislim da ćemo ovaj tjedan imati još jedan razgovor. Uvijek smo otvoreni za razgovor i u ni jedan razgovor ne idem s figom u džepu nego idemo razgovarati otvoreno i transparentno. Na prijašnjim sastancima jasno smo rekli koliko novca imamo na raspolaganju, odnosno da je moguće povećanje osnovice od 3 posto od 1. siječnja. Predloženi model je nekima bio prihvatljiv, nekima ne. Shvaćamo i prihvaćamo prijedloge s njihove strane da nije dovoljno pregovarati iz godinu za godinu, ali ponukan iskustvima iz prošlosti, nudimo ono što je zaista moguće. Gledajući ukupnu održivost svih javnih financija, nudimo ono što je zaista izvedivo. S naše strane mislim da je sve fer, a naravno, uvijek netko može misliti da je dobio manje od ostalih – kazao je Marić dodavši kako je štrajk legitimno pravo, kao i da će i dalje razgovarati o tome.

Božo Petrov Porezna reforma Petrov: Promjene će osjetiti 1% onih koji imaju visoke plaće. Čarobno!

Na komentar kako sindikati traže povećanje šest do sedam posto, Marić dodaje kako je od nekih u sabornici čuo čak i prijedloge o povećanju od 10 posto.

- To čujemo od istih onih koji su sindikatima skidali koeficijente, ne osnovice. Nitko sretniji od nas da imamo mogućnosti i da javne financije mogu to pretrpjeti. Mi smo već rekli koliki je ukupni iznos novca koji imamo na raspolaganju. Tih 3 posto je preko 900 milijuna kuna i nešto što je u samom proračunu za 2019. Svaki postotak je 300 milijuna kuna, pa treba računati možemo li povećavati osnovicu. Rekli smo koliko novca imamo - pojašnjava Marić.

Božić NEOPOREZIVIH 7500 KUNA Bit će po 1000 kn kao prije, 13. plaća čeka bolje dane

Upitan znači li to da će razgovor biti zapravo samo novo pojašnjenje da više nema novca, Marić je odgovorio da ne bi ništa prejudicirao.

- Sjest ćemo, otvoreno i konstruktivno razgovarati. 3 posto je u okviru mogućnosti za 2019. - zaključuje Marić.

>> Pogledajte svađu Mikulića i Marasa u Saboru

 

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  ne puštaj mariću! al s druge strane ako država digne plaću svojim radnicima, i privatni sektor će morati dizati. kad je država zamrzavala plaće, privatnik je žestoko rezao plaće radnicima, nek sada naprave obratno! mi ne smijemo biti protiv dizanja ... prikaži još! plaća u jednom sektoru, mi moramo biti za dizanje plaća svima! jer ako činovnik bude imao veću plaću, više će i kupiti od 'privatnika', koji će pak zbog većeg prometa moći dići plaće svojim radnicima, koji će pak više trošiti i uplaćivati poreza državi, i tako se u tom krugu suma novca samo povećava. nije amerika ili njemačka bogata zato jer ima visoke plaće, već zato što taj kotač mažu sa svih strana i ne rasipaju novac na gluposti. dal si nijemac uzme kredit za auto, da mu je rata 35% primanja? ne! al hrvat da, i još mu nije jasno da si on to po njemačkom shvaćanju ne može priuštiti, jer ima daleko potrebnijih stvari od 'auta'!

 • Hrvatska:

  Ne daj vise Maricuu!

 • ddh:

  Gosp. Maricu odluku o strajku nisu donijeli radnici, nego Ribic. Usprkos tome stvar se da vrlo lako rijesiti. Svi koji krenu u strajk moraju dobiti momeentalni otkaz i biti najureni. Zaustavite cijeli System ako treba i nedajte se ucjenjjivati. Tako ... prikaži još!o cete se bar vrlo brzo rijesiti SDP-ovih uhljeba i onih koji u cijelom sustavu bezkorisno sjede i koji su tako i tako visak. Tu mislim u prvom redu na administraciju.. Kod ponovnog zaposljavanja treba dati vece place zdrastvenim i socijalnim radnicima, dati vece place policistima, ali nikako uciteljima ili cinovnicima. Ucitelji su s obzirom na to, da efektivno rade samo ca. 8,5 mjeseci u godini i preplaceni. Ako to ne shvacaju, onda su si sami krivi, a cinovnici rade u prosjeku ca. 6 sati na dan, pa im je sadasnja placa vec previsoka.