Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marić o štrajku

'Povećanje plaća od tri posto je fer. Uvijek će neki misliti da su dobili manje od ostalih'

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.11.2018.
u 12:33

Na komentar kako sindikati traže povećanje šest do sedam posto, Marić dodaje kako je od nekih u sabornici čuo čak i prijedloge o povećanju od 10 posto

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se danas u Saboru na najavu Sindikata javnih službi da će 28. studenog u štrajk jer Vladinu ponudu o povećanju osnovice za plaće od tri posto ocjenjuju sramotnom. Ministar Marić objašnjava kako je Vlada ponudila najviše što može, ali i poručuje kako očekuje još razgovora sa sindikatima.

- Mislim da ćemo ovaj tjedan imati još jedan razgovor. Uvijek smo otvoreni za razgovor i u ni jedan razgovor ne idem s figom u džepu nego idemo razgovarati otvoreno i transparentno. Na prijašnjim sastancima jasno smo rekli koliko novca imamo na raspolaganju, odnosno da je moguće povećanje osnovice od 3 posto od 1. siječnja. Predloženi model je nekima bio prihvatljiv, nekima ne. Shvaćamo i prihvaćamo prijedloge s njihove strane da nije dovoljno pregovarati iz godinu za godinu, ali ponukan iskustvima iz prošlosti, nudimo ono što je zaista moguće. Gledajući ukupnu održivost svih javnih financija, nudimo ono što je zaista izvedivo. S naše strane mislim da je sve fer, a naravno, uvijek netko može misliti da je dobio manje od ostalih – kazao je Marić dodavši kako je štrajk legitimno pravo, kao i da će i dalje razgovarati o tome.

Na komentar kako sindikati traže povećanje šest do sedam posto, Marić dodaje kako je od nekih u sabornici čuo čak i prijedloge o povećanju od 10 posto.

- To čujemo od istih onih koji su sindikatima skidali koeficijente, ne osnovice. Nitko sretniji od nas da imamo mogućnosti i da javne financije mogu to pretrpjeti. Mi smo već rekli koliki je ukupni iznos novca koji imamo na raspolaganju. Tih 3 posto je preko 900 milijuna kuna i nešto što je u samom proračunu za 2019. Svaki postotak je 300 milijuna kuna, pa treba računati možemo li povećavati osnovicu. Rekli smo koliko novca imamo - pojašnjava Marić.

Upitan znači li to da će razgovor biti zapravo samo novo pojašnjenje da više nema novca, Marić je odgovorio da ne bi ništa prejudicirao.

- Sjest ćemo, otvoreno i konstruktivno razgovarati. 3 posto je u okviru mogućnosti za 2019. - zaključuje Marić.

>> Pogledajte svađu Mikulića i Marasa u Saboru

 

Komentara 12

Avatar nekakav
nekakav
13:15 19.11.2018.

ne puštaj mariću! al s druge strane ako država digne plaću svojim radnicima, i privatni sektor će morati dizati. kad je država zamrzavala plaće, privatnik je žestoko rezao plaće radnicima, nek sada naprave obratno! mi ne smijemo biti protiv dizanja plaća u jednom sektoru, mi moramo biti za dizanje plaća svima! jer ako činovnik bude imao veću plaću, više će i kupiti od 'privatnika', koji će pak zbog većeg prometa moći dići plaće svojim radnicima, koji će pak više trošiti i uplaćivati poreza državi, i tako se u tom krugu suma novca samo povećava. nije amerika ili njemačka bogata zato jer ima visoke plaće, već zato što taj kotač mažu sa svih strana i ne rasipaju novac na gluposti. dal si nijemac uzme kredit za auto, da mu je rata 35% primanja? ne! al hrvat da, i još mu nije jasno da si on to po njemačkom shvaćanju ne može priuštiti, jer ima daleko potrebnijih stvari od 'auta'!

HR
Hrvatska
13:01 19.11.2018.

Ne daj vise Maricuu!

DD
ddh
18:14 19.11.2018.

Gosp. Maricu odluku o strajku nisu donijeli radnici, nego Ribic. Usprkos tome stvar se da vrlo lako rijesiti. Svi koji krenu u strajk moraju dobiti momeentalni otkaz i biti najureni. Zaustavite cijeli System ako treba i nedajte se ucjenjjivati. Takoo cete se bar vrlo brzo rijesiti SDP-ovih uhljeba i onih koji u cijelom sustavu bezkorisno sjede i koji su tako i tako visak. Tu mislim u prvom redu na administraciju.. Kod ponovnog zaposljavanja treba dati vece place zdrastvenim i socijalnim radnicima, dati vece place policistima, ali nikako uciteljima ili cinovnicima. Ucitelji su s obzirom na to, da efektivno rade samo ca. 8,5 mjeseci u godini i preplaceni. Ako to ne shvacaju, onda su si sami krivi, a cinovnici rade u prosjeku ca. 6 sati na dan, pa im je sadasnja placa vec previsoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije