Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povećanje participacije prije poskupljenja dopunskog

Nisam najavio poskupljenje dopunskog osiguranja, samo sam odgovarao na pitanja novinara koji su ga spomenuli, brani se ministar
14. lipnja 2017. u 18:03 4 komentara 498 prikaza

Dubioze u zdravstvu vise nam nad glavom poput mača jer prijete da uruše sustav. Održavamo ga sve većim zaduživanjem, ukupni dug je osam milijardi kuna, i svako spominjanje rezova ili poskupljenja izaziva pozornost. Tako i izjava ministra Milana Kujundžića od prekjučer. Po tko zna koji put kazao je da je poskupljenje dopunskog osiguranja jedna od otvorenih opcija.

stetoskop Fiktivni stanovnici Sustav puca, a zdravstvo plaćamo i za 150 do 300 tisuća fiktivnih građana

– Odgovorio sam na pitanje novinara hoće li poskupjeti dopunsko, nisam ga najavio – kaže nam ministar. Od početka mandata ponavlja: prihodna strana zdravstva nacionalno je pitanje i tu je nužan konsenzus. Lokalni su izbori prošli, a Gospodarsko-socijalno vijeće predlaže Ministarstvu zdravstva osnivanje radne skupine za reformu. Što će ona iznjedriti, vidjet ćemo, no ne smije se dogoditi greška kakvu je počinio Kujundžićev prethodnik, koji je kao mesarskom sjekirom odrezao: “Dopunsko će poskupjeti 19 kuna!” i izazvao gnjev građana. Srećom, to nije prošlo.

– Niz je preduvjeta za poskupljenje dopunskog, koje treba doći na red tek na kraju. Bio bih neozbiljan da licitiram brojkama, ali provedu li se te mjere, moguće poskupljenje dopunskog trebalo bi biti daleko manje od Nakićevih 19 kuna – govori dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu. Koliko – ovisilo bi o rezultatima koje bi mjere dale. Nužno je prije svega osigurati milijardu kuna likvidnih sredstava godišnje, koliko nedostaje jer država ne poštuje svoju zakonsku obavezu i ne plaća zdravstvene doprinose za zaštićene skupine, za skoro 900.000 ljudi. Zdravstveni bi proračun trebao iznositi 23 milijarde.

Bez promjene sustava participacije osnovnog zdravstvenog osiguranja ne može se ići u promjenu premije, ističe Jurković. Jedna je opcija tog modela delimitiranje participacije – da najveći mogući iznos doplate od pacijenta ne bude više 2000 kuna, već stvarnih 20% troška medicinske usluge. S jedne bi strane to nagnalo mnoge koji nemaju dopunsko, da ga uplaćuju. S druge bi strane osiguravatelji imali više troškova (sada i za medicinsku uslugu koja košta 100 tisuća kuna, plaćaju 2000) pa bi i privatni osiguravatelji bili prisiljeni dići cijenu police. Tako ne bi došlo do odljeva iz HZZO-a, naime, država može propisati poskupljenje nacionalnom osiguravatelju, ali ne i privatnima. Drugi bi model izmjene participacije bio da se u sustav participiranja uključe sve djelatnosti, pa i onkološke.

Postoji još tri modela koja prethode podizanju premije dopunskog. Jedan je uvođenje Zdravog fonda, što je svojevrsni porez na rizično ponašanje jer se izravno od cijene svake kutije cigareta izdvaja u HZZO. Za tri bi se godine moglo uprihodovati milijardu kuna.

Drugi je model dodatno zdravstveno osiguranje – da se odredi (nad)standard ugradbenih materijala, pa preko dodatnog osiguranja biraju, npr., kvalitetniji stentovi ili kukovi. Treći je model uvođenje propisivanja najjeftinijih generika, što se, doduše, ne bi dobro reflektiralo na domaće farmaceutske kuće.

Dospjeli dug od 3,5 milijarde kuna (od 8 mlrd. ukupnog) bolje je riješiti novim zaduženjem uz 5-6% kamate, umjesto 12-15% koliko dospjele dugove plaćamo farmaceutskoj industriji, drži Jurković. – Samo na razlici kamata možemo uštedjeti 500 milijuna kuna. Vratimo dug, spustimo rokove plaćanja na zakonskih 60 umjesto 900 dana i plaćamo dalje manju kamatu. To bi bila temeljita financijska konsolidacija, koja bi se morala provesti do kraja godine – kaže.

Novi model Država i Grad Zagreb zajedno će graditi novi Imunološki zavod 16.07.2016., Split - Drugi dan Ultra Europe festivala poceo u 12 sati, prvi dan festivala otkazan zbog bure i kise. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL, Projekcije do 2030. godine Živjet ćemo četiri godine dulje. Može li zdravstvo to izdržati? Milan Kujundžić MINISTAR ZDRAVSTVA 'Daj Bože da su drugi sustavi u Hrvatskoj na razini na kojoj je zdravstvo'
SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • marijaqwer:

  Država ne plaća svoje obveze, pa ministar traži da to plate građani kroz poskupljenje dopunskog osiguranja - vjerodostojno.

 • Avatar maxist
  maxist:

  tzv sustav podsjeća na komad drveta koji pluta rijekom -pa kaj bu-bu ! Kao korisnika zanima me kako se dolazi do cijena lijekova koji istovrsni koštaju različito u hr-bh-rs-srbiji -i slo., da usporedim samo to što znamo i relativno lako ... prikaži još! usporedimo pa dođemo do toga da je hr..-rekorder a razlika od najpovoljnije do naše cijene i 500% razlike za identičan lijek po trgovačkom nazivu i učinku . Pa se pitam kako ostati živ a i kako da sustav ne klekne .Cjepiva koja sada sva uvozimo i 1000% su skuplja u odnosu na namjerno ukinutu domaću (imunološki) proizvodnju++++dodatni rizici zbog porijekla ! Ministar ne radi -ništa osim što i dalje podupire superprofite farmaceuta i privatnika ! Pitanja gomila a jedini izlaz vidi se u cijeđenju osiguranika ....a nije isključeno ni podupiranje mortaliteta.......!?

 • sdpesticid:

  bravo plenkoviću. prije smo imali sdp s hns-om koji nam je uvalio razdjelnike pa ste isti prigrlili a sada imate svog čovjeka koji ima u vidu ''podizanje poreza'' na dopunsko. nego, koje nove namete nama građanima kanite još priskrbiti ? ... prikaži još! da pakiramo i mi kofere pa put pod noge ili..