Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR ZDRAVSTVA

'Daj Bože da su drugi sustavi u Hrvatskoj na razini na kojoj je zdravstvo'

Milan Kujundžić
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
28.01.2017.
u 22:38

'Cijeli svijet funkcionira na modelu stimulacije i u tome smislu mislim da ćemo morati ili pravilnikom ili zakonom naći način kako kvalitetne koji rade više nagraditi, jer zapravo oni značajno stabiliziraju sustav i oni zapravo daju tu jednu dodatnu kvalitetu', rekao je ministar zdravstva

Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Povod razgovoru bilo je teško stanje u zdravstvu, a na pitanje kako mili spasiti hrvatsko zdravstvo Kujundžić je rekao da misli da hrvatsko zdravstvo nije u situaciji u kojoj treba rabiti izričaj "spašavati". "Hrvatski zdravstveni sustav je stabilan i prema parametrima na vrlo visokoj kvaliteti. Ono što se sve radi u Hrvatskoj, brojne zemlje u svijetu samo sanjaju. Naravno, imamo i problema, organizacijskih i unutarnjih i nadasve financijskih, ali sustav je stabilan i ova Vlada će ga sigurno takvim sačuvati, a u određenim segmentima i popraviti", rekao je ministar.

Rekao je da dugovi postoje i da o tome treba otvoriti javni dijalog. "Ne smijemo i ne možemo skrivati činjenicu da smo svi odgovorni, svih četiri milijuna i dvjesto, tristo tisuća Hrvata s tim dijalogom se moraju suočiti, postići konsenzus i iznaći rješenje, otkriti način kako držati razinu medicine na visokom stupnju i kako sačuvati ljudske resurse u zemlji", rekao je.

"Rješenje je s jedne strane unutarnja racionalizacija i zaustavljanje potrošnje tamo gdje ne treba biti odnosno racionalizirati je provjerom što tko radi, jer brojni pričaju, a relativno malo rade, oni su nerijetko najglasniji. Sada radimo upravo kontrolu gdje ćemo imati izvješća po svim ustanovama, po svim timovima koliko tko radi, što će onda dati nama mjere koje ćemo poduzimati. Isto tako, u ovome trenutku radimo analizu svih ustanova, sve potrošnje i svih prihoda koje imaju. Vidjet ćemo u tome smislu što gdje moramo poduzeti. Nećemo selektivno ići", naglasio je Kujundžić dodavši da će sve biti gotovo u narednih mjesec dana.

Kupnja nove opreme, smjernice i izvršenost posla

Kujundžić je govorio i o listama čekanja i koji su planovi "Liste čekanja ne samo za magnetsku rezonancu već smo dijelom popravili i nastojat ćemo ih popravljati po modelu izvršenosti posla, maloprije sam rekao da ćemo zapravo kontrolom koliko tko radi vidjeti da neki rade više, neki manje i tražit ćemo od onih koji mogu napraviti više - da naprave više. S druge strane, napravit ćemo smjernice jer brojne su indikacije neopravdane, pravi pacijenti radi toga trpe, i treće, morat ćemo naravno tražiti rješenja kako kupiti dodatnu opremu tamo gdje je neophodna", kazao je.

Na pitanje hoće li biti dizanja cijena osiguranja, odgovorio je: "Rekao sam da treba otvoriti dijalog. Mi u Hrvatskoj, ako želimo zadržati visoke standarde, ako želimo zadržati sve postupke, ako želimo uvoditi nove lijekove koji se pojavljuju na svjetskom tržištu, morat ćemo razmišljati kako iznaći novac za to. I od toga ne smijemo bježati, tu ne smije političari ni stranke imati drugačija mišljenja, a ni narod ne može u tome ne sudjelovati. Dakle, o tome moramo svi zajedno postići konsenzus."

Govorio je i pojačanju kontrole rada svih liječnika. Na pitanje hoće li one koji rade više nagrađivati, a one koji rade manje, manje kvalitetno - kažnjavati na neki način.

"Ne volim rabiti riječ "kažnjavati", ali mislim da bez modela stimulacije neće ići. Cijeli svijet funkcionira na modelu stimulacije i u tome smislu mislim da ćemo morati ili pravilnikom ili zakonom naći način kako kvalitetne koji rade više nagraditi, jer zapravo oni značajno stabiliziraju sustav i oni zapravo daju tu jednu dodatnu kvalitetu. Progovorimo i o tome, mi nažalost u neimanju novca nerijetko ne govorimo o vrhunskim ljudima, koji mogu sada doći u bilo koju svjetsku bolnicu raditi i napraviti ono što može i najbolji ekspert. Mi o njima ne govorimo. Njih moramo sačuvati, njih moramo stimulirati", rekao je Kujundžić.

"Ljudi su uvijek odlazili iz Hrvatske i nažalost odlazit će. Na sreću, to nisu veliki brojevi, ali moramo činiti sve, sačuvati mlade ljude, i u tome smislu vodim dijalog s lokalnim vlastima kako bi dali dodatne beneficije mladim ljudima da bi ih zadržali u tim sredinama", rekao je.

Rješenje za gužve na hitnoj

Govorio je i o gužvama na hitnoj. Na konstataciju da je bivši ministar najavljivao naplaćivanje, odgovorio je na pitanje koje bi bilo njegovo rješenje.

"Rješenje će biti - ako to uspijemo u skorije vrijeme provesti, a nadam se da hoćemo - objedinjeni hitni prijemi i novi specijalisti hitne medicine, koji će moći napraviti veći obrtaj pacijenata, ali trebat će i poraditi na modelu da manje pacijenata dolazi u hitne bolničke prijeme, već da budu riješeni na razini svojih obiteljskih liječnika odnosno hitnih na razini grada", rekao je ministar.

Na konstataciju voditelja može li se reći iz svega ovoga da to na neki način tapkanje u mjestu, Kujundžić odgovara: "Možemo reći da je to tapkanje u mjestu, međutim hrvatsko tapkanje u mjestu kad je riječ o sustavu zdravstva je dobro tapkanje. Daj bože da su drugi sustavi u Hrvatskoj na razini na kojoj je zdravstvo. Time ne želim reći da nemamo bezbroj problema, imamo ih, međutim kad je riječ o hrvatskoj medicini, ona se može nositi s razvijenim zemljama".

"Hrvatska nažalost ima pojavnost karcinoma osjetno veću zadnjih 20-ak godina, mi ne znamo etiologiju što se to sve dogodilo što je doprinijelo tomu, ali u tome smislu se već poduzimaju mjere sa screeninzima, i nastavit će se u tome smislu. Okupljat će se svi oni koji mogu pomoći u tome smislu te pokušati osigurati sredstva da što prije otkrivamo, prvo da preveniramo pa da što prije otkrivamo i na vrijeme liječimo", rekao je ministar.

Na kraju je odgovorio i na pitanje koji bi bio konačni rok za ovu odluku hoće li zdravstvo poskupiti za hrvatske građane ili neće

"Pokazat će brojevi, mi ne možemo bježati od argumenata, dakle, moramo razgovarati brojevima, argumentima, s uvažavanjem, i uvažavati sve strane", rekao je ministar. 

Komentara 9

DU
dubravkai16
11:18 29.01.2017.

Ministar bi trebao doći u bolnicu u Dubravu gdje je i bio šef pa da vidi bezobrazluk bolničkog osoblja pa i liječnika. Na hodnicima te bolnice možete vidjeti u svako doba više liječnika i med. osoblja od pacijenata. Bezobrazluk jee njihov moto, nije jasno samo zašto se tako bezobrazno osoblje ne sankcionira, treba ih poslati u <Njemačku pa da vidim kako bi tamo radili i da li bi bili tako bezobrazni.

Avatar JMslbrod
JMslbrod
10:17 29.01.2017.

Demagogija!

BO
bolesnodrustvo
09:05 29.01.2017.

Kad bi drugi sustavi bili organizirani dobro kao zdravstvo onad bi nam djeca ,po uzoru na čekanje za preglede, gubila godine za prelazak u naredni razred i završavala osnovnu školu u najboljem slučaju s 18 godina. O količini utrošenog novca neću ni govoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije