Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjena zakona

Povećana dobra granica za prijem u vojnu službu

vojnici
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
20.03.2018.
u 11:55

Ministarstvo obrane priopćilo je kako je temeljni cilj ovih zakonskih prijedloga povećanje funkcionalnosti i spremnosti Hrvatske vojske te podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika

Saborski odbori za zakonodavstvo i obranu u utorak su dali jednoglasno pozitivno mišljenje na konačne prijedloge izmjena zakona o obrani te o službi u Oružanim snagama RH.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako je temeljni cilj ovih zakonskih prijedloga povećanje funkcionalnosti i spremnosti Hrvatske vojske te podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika.

Izmjenama i dopunama Zakona o obrani proširuju se zakonske osnove za operativnije i učinkovitije djelovanje obrambenog resora, kako bi u potpunosti mogao preuzeti jednu od ključnih uloga u sustavu domovinske sigurnosti, sukladno zahtjevima Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Oružane snage RH postaju Hrvatska vojska

Dodatno se uređuje definiranje pojmova i predlaže da se za Oružane snage RH koristi i naziv Hrvatska vojska, a da se naziv Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana promijeni u  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Jasnije se utvrđuju prava i obveza pričuvnog sastava, mogućnost pokretanja dodatnih sadržaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja za potrebe obrane i nacionalne sigurnosti, unaprjeđivanje obrazovanja i znanstvene djelatnosti za potrebe obrane, uporabu i korištenje Oružanim snagama.

vojnici
1/11

Izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama RH predložene su promjene koje podrazumijevaju vraćanje plaćanja rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti, te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Također, pripadnicima Oružanih snaga omogućit će se bolji profesionalni razvoj što će ujedno, kažu u MORH-u, doprinijeti većem interesu za pristup u Oružane snage te pridonijeti povećanju sigurnosti i zaštite države i njezinih građana, kroz promicanje vojnog poziva i vrijednosti Domovinskog rata.

Dobna granica za prijem u vojnu službu ujednačena na 30 godina

U tom kontekstu, pomaknuta je najviša dob za različite oblike prijema u vojnu službu, pa je tako predloženo da dobna granica bude ujednačena na 30 godina (postojeća granica je za vojnike 27 godina, za dragovoljne ročnike 29 godina, za dočasnike 29 godina, za časnike 30 godina), s ciljem povećanja broja kandidata.

Ovim zakonom predlaže se i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života, čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na četiri, pet i šest godina). Predloženo je i da tijekom trajanja zadnjeg ugovora, a ne samo tijekom zadnje godine kao sada, vojnik može biti premješten u drugo državno tijelo u statusu službenika ili namještenika.

Izmjenama i dopunama Zakona o službi u OSRH postiže se sigurnost zaposlenja i mogućnost životnog i financijskog planiranja, uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi. Cilj je da se znanja i sposobnosti pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske vrednuju i koriste i izvan obrambenog sustava, navode u MORH-u.

Komentara 4

Avatar rubinet
rubinet
14:39 20.03.2018.

neka se dežurna"BABE" ne naljute,ali mislim da vojska nije mjesto za žene..barem onaj pucački dio... ima puno mjesta gdje se žene mogu dokazati pače i pokazati supremaciju...

Avatar 123456
123456
13:28 20.03.2018.

pa mogli bi tu granicu diči na 67 godina kao i za mirovinu. To bi bil pun pogodak!

NO
nogogaz
12:38 20.03.2018.

Fino vidit kako zenska i muška dica voli da se ju dresira rame uz rame! Mozda bi bilo bolje, da njihove komplekse lijećimo tabletama umisto alatom za ubijanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije