Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus

Objavljene najnovije brojke iz Italije: Zaraženo 2263 osoba, a umrlo 79 osoba

Foto: Pixsell/Reuters
1/13
03.03.2020.
u 18:52

Zaraženi muškarac iz Varaždina od prvog dana je u kontaktu s dežurnim epidemiologom. Prvo je bio u kućnoj izolaciji, kazao je Robert Vugrin, načelnik stožera Civilne zaštite Varaždinske županije

Potvrđen je novi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o pacijentu iz Varaždina i to je deveta zaražena osoba u Hrvatskoj.

18:40 Italija je objavila najnovije brojke. Kako je izjavio povjerenik Angelo Borrelli, u Italiji ima 2263 oboljelih od koronavirusa, što je porast za 428 osoba u odnosu na jučer i 79 mrtvih.  

Od koronavirusa oporavilo se 160 osoba, javlja Ansa. 

16:00 Na redovitoj konferenciji za medije kriznog stožera za koronavirus javnosti se obratio ministar Beroš. 

- Deveta osoba je mlada osoba koja je došla iz Italije. Došlo je do pogreške, vozaču nije potvrđen koronavirus - kazao je ministar i naveo kako nije bilo drugih slučajeva. 

- Mislim da je to dobar rezultat naših nastojanja. Dokaz opsega našeg rada. I dalje pratimo situaciju u Italiju. Brojevi u Italiji pozivaju na oprez. Pozivamo građane da se sami brinu o svojem zdravlju. Jer na taj način čuvamo i javno zdravlje. Posebnu pažnju vam ukazujem na mjere koje smo objavili na mrežnim stranicama Ministarstva. Danas sam bio u Varaždinu. Varaždinska bolnica se promptno pripremila - istaknuo je ministar Beroš. 

1/5

- Redovito i često pranje ruku. Jučer sam rekao da je pranje ruke spasilo više života nego bilo koji antibiotik. I to je povijesna činjenica. Mi redovito izdajemo upute koje sadrže i dodatne mjere. Danas smo objavili mjere i za osjetljive skupine. Ako oni obole, kod njih je veći rizik. Objavili smo mjere i za one koji prevoze teret na područje sjeverne Italije. Oni će biti stavljeni pod nadzor, no neće njima biti ograničeno kretanje. Upozoravamo njihove poslodavce da im omoguće zaštitnu opremu. Situacija u Italiji je ozbiljna - naveo je Krunoslav Capak. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da su bolesnici dobro.

- Od njih devet, dva imaju temperaturu. Svi imaju blage simptome ili ih uopće nemaju - kazala je ravnateljica Klinike i dodala kako je za sutra dogovoren sastanak u Klinici za infektivne bolesti.

15:20 - U Primorsko-goranskoj županiji oko 400 osoba je pod nadzorom epidemiologa i u 14-dnevnoj samoizolaciji zbog moguće infekcije koronavirusom, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare županijskog Stožera za zarazne bolesti.

14:07 - Britanska vlada donijela je akcijski plan za borbu protiv širenja koronavirusa u utorak, uključujući moguće mjere za zatvaranje škola, rad od kuće i otkazivanje velikih skupova. Osim glavnih mjera, u slučaju da se virus proširi među stanovnicima Velike Britanije, u planu se navode i dodatne mjere. Hitne službe, uključujući policiju, vatrogasce i spasilačke službe, aktivirat će planove kako bi se osiguralo da su sposobne djelovati u krizi.

S ozbiljnim gubitkom policajaca i osoblja, policija bi se usredotočila na rješavanje ozbiljnih zlodjela i održavanje javnog reda. Poslovanje suočeno s problemima toka novca, primjerice kao rezultat smanjene potražnje, može koristiti postojeće smanjenje za 'Time to Pay' sustav.

Neka medicinska skrb koja nije hitna mogla bi se odgoditi radi prioritetnih usluga. Mogle bi biti nužne promjene u rasporedu, pa bi se moglo pozvati osoblje u mirovini. Zahtjevi za lijekovima mogli bi se početi povećavati, s potrebom da se povuku postojeće zalihe najvažnijih lijekova, medicinskih aparata i kliničkog potrošnog materijala.

Video: Alemka Markotić u studiju Večernjeg lista odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

Vlada će savjetovati lokalne vlasti o načinu borbe s povećanjem broja smrti  nakon zaraze. Britanska vojska spremna je podržati policiju u održanju javnog reda u sklopu vladina plana za slučaj najgoreg scenarija širenja koronavirusa, rekao je premijer Boris Johnson u utorak.

Na pitanje postavljeno na konferenciji za novinare o mogućnosti plana u vojsci bude li policija pogođena nestašicom osoblja, Johnson je rekao: "Vojska je naravno uvijek spremna popuniti redove, no to je u slučaju najgoreg scenarija".

12:40 – "Od samog prelaska granice osoba je bila kod nas. Od prvog dana u kontaktu je s dežurnim epidemiologom. Prvo je bila u kućnoj izolaciji", kazao je Robert Vugrin, načelnik stožera Civilne zaštite Varaždinske županije.

"Mi od prvog trenutka imamo kontrolu, svi koji komuniciraju s Italijom pod kontrolom su, ima ih više", kazao je župan Radimir Čačić.

"Žao mi je što smo došli u situaciju da moramo biti spremni. Imali smo situaciju da smo se u jednom trenutku našli s tri potencijalna kandidata za testiranje, to nije običan scenarij. Reagiralo se na vrlo organiziran način. Predvidjeli smo mogućnost već u startu za do 20 ljudi. Sljedeći korak je više od sto, a sljedeća stepenica 300. Scenariji su maksimalno razrađeni prema mogućnostima koje imamo i pripremljeni smo", kazao je Čačić.

12:30 – "U ovom trenutku imamo samo devet pozitivnih osoba, mišljenja smo da naše mjere daju rezultate. Zdravstveno stanje svih oboljelih je dobro, mladić u Varaždinu čak nema temperaturu, to je ohrabrujuće", kazao je ministar Vili Beroš ispred varaždinske bolnice. "Ono što je potrebno i zašto sam tu jest da vidim postupa li se točno prema uputama i to je tako", dodao je.

"Lociranje kontakata u tijeku je, dosadašnje postupanje smatram adekvatnim. Osoba je dobila rješenje o zdravstvenom nalazu", dodao je. "Želim napomenuti, s obzirom na kliničku sliku u svijetu, da ćemo tijekom današnjeg dana izići s posebnim preporukama za populaciju starijih i kroničnih bolesnika", kazao je Beroš. Dosad se 1430 ljudi nalazi u samoizolaciji u RH.

12:25 – Iz Stožera Primorsko-goranske županije zamolili su građane koji su bili u Italiji da to prijave kako bi se suzbio kontakt s drugim osobama u slučaju zaraze.

11:50 – Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok, zajedno sa svojim zamjenicima i nadležnim pročelnicima, danas ujutro obišao je osnovne škole kako bi se uvjerio da su poduzete sve preventivne mjere zdravstvene zaštite.

– Sve škole imaju dovoljno sredstava za pranje ruku i dezinfekcijskih sredstava te se učionice i sve popratne prostorije redovito provjetravaju, održavaju i čiste. Grad Varaždin poduzeo je još i dodatne mjere održavanja higijene, o čemu će se na dnevnoj bazi voditi računa – kažu u Gradu.

Video: Sastanak u bolnici u Varaždinu

11:11 – Ukrajina je u utorak prijavila prvi slučaj zaraze koronavirusom u zemlji, a riječ je o muškarcu koji se nedavno vratio iz Italije. Muškarac je smješten u medicinsku ustanovu u zapadnoj regiji Černivci, objavilo je ministarstvo zdravstva. Ta se regija nalazi uz granicu s Rumunjskoj i Moldovom. "On je letio iz Italije za Rumunjsku, a u Ukrajinu se vratio automobilom", kazao je zamjenik ministra zdravstva Viktor Liaško na konferenciji za novinare. "Njegova se supruga nalazi u karanteni", dodao je.

10:14 – Na novi slučaj zaraze koronavirusom reagirao je i sindikat vozača budući da je zaraženi Varaždinac profesionalni vozač koji je u Italiju išao po robu.

"Jedino mogu kazati da se tek sad vidi koliko su vozači izloženi zarazi. Trebalo bi se voditi računa i omogućiti im sva sredstva zaštite. Zatvaranje granica nije moguće pa će roba iz Italije svakako doći do Hrvatske. Ako je neće moći dovest naši vozači, to će onda napraviti vozači neke druge zemlje", izjavio je za Večernji list Miljenko Gočin, predsjednik sindikata vozača.

9:58 – U ponedjeljak navečer na Kliniku za infektologiju splitske bolnice primljene su još dvije osobe pod sumnjom u zarazu koronavirusom, javlja Slobodna Dalmacija. Obje osobe smještene su u izolaciju, odvojene su od svih drugih pacijenata i pod posebnim nadzorom. Uzorci krvi i brisevi ždrijela i nosa bit će upućeni na Kliniku ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu te će se nakon laboratorijskih pretraga znati jesu li zaraženi koronavirusom.

9:39 – "Epidemiološka situacija pod kontrolom je u Hrvatskoj, zabrinjava me situacija u Italiji", kazao je Beroš. Beroš je rekao da se razmatraju nove mjere. Više pročitajte OVDJE.

Kako doznajemo, zaraženi muškarac vozač je koji je odlazio po robu u Italiju. 

Video: Opća bolnica Varaždin

"Moram reći da sam jako zabrinut zbog dnevnog tranzita s Italijom s obzirom na epidemiološku situaciju u toj zemlji. Morat ćemo dalje razgovarati što učiniti da bismo zadržali situaciju pod kontrolom", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je odmah otišao u varaždinsku bolnicu. 

Pogledajte i galeriju: Hotel u srcu Medvednice prenamjenjuju u karantenu za koronavirus

1/16

Dosad je pet slučajeva zaraze potvrđeno u Rijeci, a tri u Zagrebu.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske jučer je zbog trenutačne epidemiološke situacije u Italiji, gdje je u odnosu na nedjelju bilo novih pet smrtnih slučajeva te 566 novooboljelih, apelirao na sve građane da se strogo pridržavaju preporučenih mjera prevencije kao pranja ruku i mjera samoizolacije.

– Ako se bolest nastavi širiti brzom progresijom, bit ćemo prisiljeni uvesti strože mjere – rečeno je na konferenciji.

>> Tema: Koronavirus

Pogledajte i video: Intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom o koronavirusu

Ključne riječi

Komentara 42

ZE
Zeton
08:05 03.03.2020.

Ovo sa širenjem epidemije ne izgleda baš dobro. Malo po malo virus se širi, a bez radikalne mjere potpune izolacije mislim da neće biti rezultata. Još uvijek ne znam kako je virus dospio u Lombardiju praktično srce razvijene Europe odod kuda se tranzitom prenosi u ostale dijelove Europe. Talijani zabrane Venecijanski maskenbal a u Rijeci veselje i gluparenje na sve strane na čelu sa masnim Vojkom.

Avatar southman
southman
07:23 03.03.2020.

Nevjerojatno da je poslije Njemačke najbogatiji dio trenutne EU ( nez GB ) talijanski sjever tako loše odreagirao na epidemiju Korone. Sa druge strane sve pohvale HR službama.

SV
sveznam1
07:33 03.03.2020.

samo se nadam da nece nitko umrijeti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije