Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREČAVANJE ZARAZE

Koronavirus na plastici može preživjeti 9 dana, uz pravi dezinficijens nestaje za minutu

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
02.03.2020.
u 20:42

Virus se može učinkovito neutralizirati dezinfekcijom površina sa 62 do 71-postotnom otopinom etanola, 0,5-postotnim vodikovim peroksidom ili 0,1-postotnim natrijevim hipokloritom

Nova istraživanja pokazala su koliko dugo koronavirus može preživjeti na određenim materijalima. Njemački znanstvenici sa Sveučilišta Greifswald dokazali su da virus “najkraće živi” na aluminiju, gdje prestaje biti zarazan nakon 2 do 8 sati, na metalnim površinama preživljava pet dana, a “najgora” je plastika s koje se zaraza može prenijeti i nakon devet dana.

Riječ je o važnoj studiji koju je objavio The Journal of Hospital Infection, a koja pokazuje da se COVID-19 može prenijeti i ako se dođe u kontakt s predmetom na kojem se nalazi virus, odnosno koji je dirala zaražena osoba.

Profesor Günter Kampf sa Sveučilišta Greifswald u Njemačkoj, čiji je tim objavio studiju o koronavirusu, objasnio je kolika je važnost dezinfekcije i redovite higijene u borbi protiv COVID-19.

VIDEO Intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom o koronavirusu

– Virus se može učinkovito neutralizirati dezinfekcijom površina sa 62 do 71-postotnom otopinom etanola, 0,5-postotnim vodikovim peroksidom ili 0,1-postotnim natrijevim hipokloritom. U toj situaciji virus umire za manje od jedne minute dok inače može preživjeti i do devet dana – rekao je profesor Kampf.

>> Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 1

PL
Playmaker
01:59 03.03.2020.

Bijeli Luk najbolje za Ljude!!!! Sigurno pomaže !!!😎😎😎 A i nitko se neće približavati tako brzo !!!! 😎😎😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije