Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na mjesec dana

Milanovićev ured: Brigadir Ante Kujundžić privremeno će, s ograničenim ovlastima, upravljati VSOA-om

Zagreb: Bilateralni sastanak Denisa Bećirovića i predsjednika Zorana Milanovića
Luka Stanzl/PIXSELL
10.07.2023.
u 14:10

Usuglašena je Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga VSOA-e i predsjednik Milanović potpisat će Odluku čim mu bude dostavljena, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

"Usuglašena je Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i predsjednik Republike Zoran Milanović potpisat će tu Odluku tijekom dana, čim mu bude dostavljena. Prema usuglašenoj Odluci, do imenovanja ravnatelja VSOA-e – a najdulje mjesec dana – koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije obavljat će brigadir Ante Kujundžić. Osoba koja će privremeno idućih mjesec dana koordinirati poslove i potpisivati akte VSOA-e, imat će ograničene ovlasti te nije, između ostaloga, ovlaštena podnositi pisane prijedloge za primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka. Odluka stupa na snagu 11. srpnja 2023.", objavljeno je iz Ureda predsjednika danas nakon izjave Andreja Plenkovića u Dubrovniku kojom je potvrdio da je proteklog vikenda usuglašeno tko će idućih mjesec dana voditi VSOA-u.

"S obzirom na to da je predsjednik Vlade konačno pristao na Ustavom propisanu proceduru imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih agencija te budući da se radi o privremenom rješenju u slučaju VSOA-e, predsjednik Milanović poziva da se odmah započne s usuglašavanjem kandidata za novog ravnatelja VSOA-e u skladu s ustavnom procedurom. Jednako tako, predsjednik Milanović poziva Vladu da se žurno pristupi rješavanju i svih drugih otvorenih kadrovskih pitanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske i diplomaciji kod kojih je potrebno usuglašavanje predsjednika Republike i Vlade. Što se tiče predsjednika Milanovića, razgovori u cilju usuglašavanja mogu odmah početi", stoji u priopćenu Ureda predsjednika. 

VEZANI ČLANCI

VIDEO Milanovićevo obraćanje

 

Komentara 17

Avatar votum
votum
15:59 10.07.2023.

Znači Zokain je pokušavao do zadnjeg trena zaposliti svoj kartel... poput onog Preosta, koji je dobio nečasni otpust ... Sad ima mjesec dana da smisli novu ucjenu.

BA
bacenheider
15:29 10.07.2023.

Ustav i zakon o VOS su jasni i ministar obrane predlaze ravnatelja VOS,a sa tim prijedlogom se moraju suglasiti predsjednik republike i predsjednik vlade.Zasto je predsjedniku republike bilo tesko od veljace do danas kazati da je taj kandidat i zast neprihvatljiv samo on znade.

DU
Deleted user
09:28 11.07.2023.

Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, članak 66. stavak 2,(2) Postupak imenovanja ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija pokreću Predsjednik Republike i predsjednik Vlade utvrđivanjem prijedloga kandidata i dostavljanjem prijedloga na prethodno mišljenje odboru Hrvatskoga sabora nadležnom za nacionalnu sigurnosti. Kandidata za ravnatelja VSOA-e Predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade predlaže ministar obrane. Odbor hrvatskog sabora nadležan za nacionalnu sigurnost može obaviti razgovor s kandidatom za čelnika sigurnosno-obavještajne agencije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije