Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSTAV IH ZANEMARIO

Potresno pismo zlostavljane žene premijeru Plenkoviću: Zamislite o kakvom se ocu radi...

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
22.09.2021.
u 17:34

Pismo je uručeno kako bi se istaknula važnost ispitivanja okolnosti ovog slučaja zlostavljanja kojeg je anonimna žena opisala

Uoči današnje konferencije 'Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji' predstavnice udruge B.a.B.e okupile su se ispred hotela Westin te pročitale pismo jedne zlostavljane žene koje je kasnije na konferenciji premijeru Plenkoviću uručila predsjednica Udruge Petra Kontić.

Kako su objasnile, pismo je uručeno kako bi se istaknula važnost ispitivanja okolnosti ovog slučaja zlostavljanja kojeg je anonimna žena opisala. 

- Smatramo da je u interesu javnosti da se o eventualnim propustima u postupanju bilo koje ustanove, pa tako i Poliklinike govori javno jer i to je jedan od  način da građani kojima je Poliklinika u najtežim životnim trenucima često puta jedina opcija, mogu s povjerenjem tražiti pomoć od navedene zdravstvene ustanove, napisale su u priopćenju. 

Potresno pismo žene koja je zajedno sa svoje dvije kćeri pobjegla od supruga zlostavljača možete pročitati u cijelosti: 

''Poštovani premijeru Plenković,

i ja sam jedna od Laura, žrtva hrvatskog obiteljsko-pravnog sustava, u čijim rukama se moja djeca i ja nalazimo gotovo tri godine. Razvod od bivšeg nasilnog supruga našoj djeci i meni nije donio ni mir niti olakšanje, a niti pomoć.

Ne želim Vas zamarati sa strašnim stvarima koje je suprug radio meni, ali otac ste i razuman čovjek pa zamislite o kakvom se ocu radi kada je seksualno zlostavljao naše dvije kćeri. Svu vjeru i nadu u pomoć dala sam hrvatskim stručnjacima, obraćajući im se s punim povjerenjem. Naša djeca su prolazila nebrojene stručne procjene.

Višekratno propitivane, pregledavane i ocjenjivane lažu li ili ne. Radi očevog zlostavljanja djevojčicama od 8 i 11 je utvrđen PTSP. Različiti su stručni i pametni ljudi pregledavali našu djecu i gotovo svi su zaključili da su zlostavljana. Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba zlostavljanje nije potvrdila. Za jedno moje dijete u Poliklinici nisu nađeni elementi zlostavljanja. Drugo ovdje nije pregledavano.

Kasnije je utvrđena ista dijagnoza za obje. Međutim, Centar za socijalnu skrb Zagreb, podružnica Susedgrad izdvaja i uvažava samo nalaz Poliklinike kao istinit. Ostali nalazi i stručnjaci – kao da ne postoje.

Centar se do danas oslanja isključivo na nalaz Poliklinike. Ovoga trenutka teče rok za povratak djece u Bosnu i Hercegovinu pod prijetnjom ovrhe gdje nas čeka otac zlostavljač. Zamolila sam ovu mladu ženu iz Udruge B.a.B.e. da pročita moje pismo. Časni premijeru Plenković – to je sustav obiteljsko pravne zaštite u Hrvatskoj.

Želim da primite na znanje da se nastavljam boriti za bolji svijet za svoju i drugu djecu'', napisala je žena u svom pismu premijeru. 

>> VIDEO Stiže novi zakon koji će stati na kraj radu na crno!

Komentara 9

Avatar Idler
Idler
18:11 22.09.2021.

Pitanje sustavu - kaj policija nema stručnog vještaka budući se ovdje spomina malke teže djelo od bračnog maltretiranja ?

PE
PetiElement
18:43 22.09.2021.

"povratak djece u BiH".. Dakle, došlo se ovdje tražiti pomoć, a onda se pljuje... što se tamo nije obratila za pomoć? Osim toga, anonimna žena.. pa kad već optužuješ, potpiši se imenom i prezimenom, ovako može biti i lažnjak... I na kraju, ako je istina, da kao majka shvatim što se događa, sama bih ga riješila.. uvijek ima načina, ne bih djecu dodatno mučila okolo.... nekako previše godina ti je trebalo, a ako je otac u BiH, što bi hrvatske institucije sad trebale učiniti? Sve skupa.. upitno....

BA
Barba56
21:05 23.09.2021.

Zaista je clanak nejasan , ali ako je zena Hrvatica a bila udata za nekog bosancerosa , onda je jasno zasto je u Hrvatskoj i trazi pomoc. Ako mogu pomoc dobivati oni iz Pakistana , Iraka , Sirije , Avganistana , zasto ona ne bi mogla dobiti pomoc .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije