Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na konferenciji u varšavi

Papa pozvao katolike da se posvete žrtvama zlostavljanja koja su počinili svećenici, a ne ugledu crkve

Pope Francis speaks to the media on board an Alitalia aircraft
POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
19.09.2021.
u 17:23

Priznati greške i propuste može ljude učiniti ranjivima i slabima, ali može voditi milosti te unutarnjem pročišćenju i pružiti nove prilike da volimo i služimo drugome,  poručio je papa Franjo.

Umjesto da se brinu za ugled crkve katolici su pozvani da u središte procesa stave žrtve zlostavljanja koje su počinili svećenici, poručio je papa Franjo u videoporuci za konferenciju o zaštiti djece u Varšavi. 

Snimljenom viideoporuke Papa se obratio predstavnicima biskupā, redovničkih zajednica i laicima, koji će se 19. rujna okupiti u Varšavi na međunarodnoj konferenciji o zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba u Crkvama Srednje i Istočne Europe, pa tako i Hrvatske, prenosi Vatican News. 

"Jedino suočavanjem s istinom o tim okrutnim ponašanjima, i poniznim traženjem oprosta od žrtava i preživjelih, Crkva će moći pronaći svoj put kako bi ju ponovno s pouzdanjem smatrali mjestom prihvata i sigurnosti za one koji su u potrebi", poručuje Sveti Otac.

Kriza zbog seksualnoga zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve vrlo je težak poremećaj za koji se traže primjereni odgovori, počevši od poniznoga slušanja žrtava do traženja istine i traženja oprosta, navodi papa Franjo u poruci sudionicima Konferencije.

Priznati greške i propuste može ljude učiniti ranjivima i slabima, ali može voditi milosti te unutarnjem pročišćenju i pružiti nove prilike da volimo i služimo drugome,  poručio je papa Franjo.

Komentara 6

Avatar Gordan NJONJO
Gordan NJONJO
18:22 19.09.2021.

A gluhi poslusase!

DU
Deleted user
21:34 19.09.2021.

Problem je što je crkva to znala, a ništa nije činila. Tj. je, samo bi premjestila zlostavljača u neku drugu župu pa čak i drugu državu. Što je onda to? Zapravo, nikada nisam skužila kakvi su to crkveni zakoni koji su iznad zakona države. I kako to može biti? Nemam pojma, znam samo da su se zlostavljači temeljem toga isto izvlačili. Pisalo bi to povremeno i po novinama. Ako je to i sada tako, što se je onda promijenilo? Priča se jedno, a zakonski se ništa nije promijenilo.

BR
BrigitaM
05:10 21.09.2021.

To je mislio na zločine Porfirija, Joanikija i bratije nad crnogorcima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije