Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA PRIČA BBC-a

Potresne ispovijesti palestinskih liječnika u bolnici u koju su upali Izraelci: 'Mislio sam da će me pogubiti'

Israeli army members operate in an area given as Hamad, in Khan Younis in the southern Gaza Strip
Foto: ISRAEL DEFENSE FORCES/REUTERS
1/5
12.03.2024.
u 08:49

IDF je još 15. veljače upao u bolnicu Khan Younis na samom jugu Gaze. Čak 49 liječnika i drugog medicinskog osoblja provelo je dane u toj bolnici nakon što su ih Izraelci zatočili, a sada su ispričali i strahote koje su tamo doživjeli

Medicinsko osoblje u Gazi tvrdi kako su ih izraelski vojnici mučili i zlostavljali tijekom opsade bolnice koja se odvijala prošlog tjedna. Jedan liječnik te bolnice odlučio je progovoriti o stvarima koje se odvijaju u ratu Hamasa i Izraela, tvrdeći kako je on tjedan dana proveo zarobljen u toj bolnici, a u to vrijeme mu je jedan vojnik čak i slomio ruku. Iako se ove priče ne mogu potvrditi, BBC navodi kako se priča liječnika Ahmeda Abu Sabhe uvelike podudara s pričama drugih djelatnika te bolnice koji su željeli ostati anonimni.

Ispričali su tako da su ih vojnici ponižavali, tukli, polijevali hladnom vodom i prisiljavali da satima klečaju. Ova kalvarija je, prema njihovim riječima, trajala danima prije nego što su bili pušteni. Iako izraelska vojska (IDF) na upit BBC nije izravno odgovorila na ove tvrdnje, nisu niti zanijekali da je do maltretiranja došlo. 

Inače, IDF je još 15. veljače upao u bolnicu Khan Younis na samom jugu Gaze, nakon što su duže vrijeme tvrdili da su tamo zatočeni neki izraelski taoci, ali i da se tamo odvijaju operacije Hamasa. BBC je objavio i potresnu snimku koja je nastala navodno 16. veljače na kojima se vidi red muškaraca koji su skinuti do donjeg rublja kako kleče ispred zgrade hitne pomoći i drže ruke iza glave. 

- Svatko tko je pokušao pomaknuti glavu ili napraviti bilo kakav pokret bio je udaren. Ostavili su ih oko dva sata u ovom sramotnom položaju - ispričao je direktor bolnice dr. Atef Al-Hout. IDF pak tvrdi kako je svako zlostavljanje ''strogo zabranjeno'', no tvrde kako je moguće da su vojnici liječnike skinuli kako bi se moglo osigurati da ne skrivaju prsluke s eksplozivom ili drugo oružje.

POVEZANI ČLANCI:

- Uhićenicima se odjeća ne vraća odmah zbog sumnje da kriju sredstva koja se mogu koristiti u neprijateljske svrhe, poput noževa. Uhićenicima se osjeća vraća kada je to moguće - objasnila je vojska. 

Od drugih uznemirujućih detalja koje su djelatnici ispričali, 26-godišnji liječnik i dobrovoljni bolničar u Nasseru Abu Sabha kazao je kako su ih vojnici tjerali da satima stoje bez pauze te im nisu davali obroke duže vrijeme. BBC je ove navode provjeravao tjednima, objavio je medije, kada su otkrili 49 članova osoblja koji tvrde da su bili zatočeni. Osim ovakvog tretmana, navodi se kako su i deseci članova obitelji i medicinara iz Nassera nestali nakon upada vojske u bolnicu. 

- Bili smo goli, imali smo samo bokserice. Natrpali su nas jedne na druge i izveli nas iz Gaze. Cijelim putem su nas udarali i psovali i ponižavali, i polijevali hladnom vodom - ispričao je drugi anonimni liječnik. Prema njihovim navodima, u nekim trenucima su i imali liječničke preglede, no nitko im nije davao lijekove.

>> GALERIJA Izraelci pucali na civile u Gazi

Israeli army members operate in an area given as Hamad, in Khan Younis in the southern Gaza Strip
1/11

- Posjeli su me na stolicu i čuo sam zvukove užadi pa sam mislio da ću biti pogubljen. Razbili su staklenu bocu o moju nogu i porezali je pa je pustili da krvari. Onda su počeli dovoditi liječnike - objasnio je Sabha, navodeći kako su Izraelci jednu zgradu za rodilje Mubarak pretvorili su svojevrsnu ''mučionicu'', što je IDF odbacio.

- U jednom trenutku mi se povez za oči malo spustio i ruke su mi bile vezane lisicama odostraga pa to nisam mogao poptaviti. Izveli su me za kaznu. Tri sata sam stajao s rukama podignutima iznad glave i licem okrenutim prema dolje. Onda me vojnik zamolio da mu priđem. Kad sam to učinio, počeo me udarati po ruci dok se nije slomila - ispričao je pak liječnik Sabha pa dodao kako su kasnije na njega natjerali i pse sa brnjicom. Naposljetku su mu stavili gips na tu ruku, ispričao je, no na nju su nacrtali Davidovu zvijezdu. 

Komentara 2

MA
Matija100
11:33 12.03.2024.

Palestinci se žale da su ih izraelski vojnici maltretirali. Pa što su očekivali? Možda su trebali imati tretman kakav je imao Hamas prema izraelskim civilima kad su upali na festival, u kibuce i ostala židovska naselja. U odnosu na onaj masakr ovo je prilično humano postupanje izraelske vosjke. Treba napomenuti da su palestinci u Gazi doveli Hamas na vlast i da ih velikom većinom podupiru (vidi se iz snimaka slavlja kad su paradirali s otetim izraelcima i još gore izraelkama po ulicama Gaze).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije