Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potresi zatresli šibensko područje: 'Odsjekle su mi se noge, kao da mi je epicentar ispod kreveta'

Prvi potres jakosti 3.0 po Richteru zatresao je u 1,48 sati s epicentrom 10 kilometara od Šibenika, između Zatona i Vodica, dok je novi, jači potres magnitude 4.0 po Richteru zabilježen u 5,09 sati.
15. rujna 2018. u 07:35 23 komentara 11764 prikaza
Potres
Foto: EMSC

Dva snažna potresa s epicentrom između Zatona i Vodica pogodila su u subotu tijekom noći šibensko područje - prvi potres jakosti 3.0 po Richteru zabilježen je u 1,48 sati s epicentrom deset kilometara od Šibenika, a jači potres magnitude 4.0 po Richteru zabilježen je u 5,09 sati, ali nema materijalne štete.

rijeka Vrljika JOZO PAVKOVIĆ Tko je kriv što je potres u Hercegovini progutao rijeku u RH

Nakon dvaju snažnih potresa, slijedio je niz naknadnih znatno slabijih potresa, izvijestio je u subotu ujutro Županijski centar 112 koji u priopćenju ističe da su, zbog potresa, primili pozive mnogih građana iz cijele županije, ali da nema zabilježene materijalne štete.

"Primili smo više od 30 poziva s područja Šibenika, Vodica, Tribunja, Zatona, Rasline, Lozovca, a nitko od građana nije rekao da je došlo do ikakve štete ili oštećenja objekta" izvijestili su iz Županijskoga centra 112.

- Majko mila, probudila sam se od tutnjave i straha! Imala sam osjećaj da mi je epicentar ispod kreveta. Tresli su mi se zidovi, prozor, odsjekle su mi se noge, trajalo je par sekundi ali djelovalo je kao da su minute u pitanju. Cijela obitelj mi se probudila i susjedi, ljudi su počeli izlaziti na balkone i gledati što se dešava. Potresi su se zaredali u zadnje vrijeme, ovo nije normalno, rekla je jedna stanovnica Vodica za ŠibenikIN.

rijeka Vrljika VODOOPSKRBA NIJE UGROŽENA Nastavlja rasti vodostaj Vrljike, odustalo se od usmjeravanja Ričice

Prvi potres dogodio se u 1 sat i 48 minuta s epicentrom deset kilometara zapadno-sjeverozapadno od Šibenika, odnosno između Vodica i Zatona Magnituda potresa iznosila je 3.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širemu šibenskom području i u cijeloj Dalmaciji, a nakon toga je u 5,09 sati uslijedio jači potres jačine 4.0 prema Richteru.

Seizmografi Seizmološke službe Hrvatske također su izvijestili da su zabilježili u subotu ujutro 5 sati i 9 minuta jak potres s epicentrom deset kilometara sjeverozapadno od Šibenika kod Zatona. Magnituda  potresa iznosila je  4.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio V-VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Ringo:

    Tektonske ploče se ionako moraju namjestiti, pa bolje više manjih potresa nego jedan veliki. Ovo je dobra vijest.

  • Deleted user:

    Nije normalno sta nam HDZ radi. Jos jedan potres i odo ja u Irsku! Sramota. Dolje vlada! I Bandić!!!

  • DarkLord:

    Nogogaz, mogo seres.