Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potresi u HND-u: 'Netko mora otići. Ili oni ili ja'

Smatram da je to neodgovoran potez kojim je narušena propisana autonomnost Ocjenjivačkog suda, napisao je Leković.
09. svibnja 2018. u 08:39 45 komentara 6695 prikaza
Saša Leković
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik HND-a Saša Leković poručio je kako on ne može obavljati dužnost predsjednika HND-a dok su sadašnji potpredsjednici u Izvršnom odboru, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama HND-a.

Maja Sever Dodijeljene nagrade HND-a Maja Sever novinarka godine, Dora Kršul dobila dvije nagrade

Leković navodi kako će on podnijeti ostavku ako to ne učine Denis Romac i Slavica Lukić koji su potpisali priopćenje u kojem su ''kritizirali odluku Ocjenjivačkog suda HND-a da nagradu za TV novinarski prilog u 2017. godini dodjeli Ivani Petrović s Nove TV''.

– Smatram da je to neodgovoran potez kojim je narušena propisana autonomnost Ocjenjivačkog suda. Posljedično je nanesena nepopravljiva šteta HND-u poništavanjem nekih od temeljnih principa na kojima HND u tri godine moga predsjedničkog mandata gradi vjerodostojnost. Jedan od tih principa jest dosljednost.

Nedosljedno je držati se vlastitih pravila i odluka samo dok ti rezultat takvog ponašanja odgovara, a kršiti ih kada ti iz bilo kojeg razloga rezultat stvara neugodnost. Također je nedosljedno i neprofesionalno reagirati ne u skladu s usvojenim pravilima nego u zavisnosti od toga kakvi su pritisci na tebe i od koga dolaze.

To priopćenje ujedno je suprotno mojoj izjavi danoj novinarima u svojstvu legitimnog predstavnika HND-a kako bi bilo krajnje neetično i neprofesionalno da vodstvo HND-a komentira odluke o nagradama što ih je donio Ocjenjivački sud. U ovom priopćenju upravo to se jasno čini unatoč nevještom pokušaju da se namjera sakrije.

Na taj način natpolovična većina članova Izvršnog odbora iskazala mi je nepovjerenje uključujući i oboje potpredsjednika. Stoga ne mogu dalje obavljati dužnost predsjednika HND-a dok su i sadašnji potpredsjednici u Izvršnom odboru.

Izjavio sam također da svatko drugi ima pravo komentirati odluke o nagradama, pa i onu da se jedna od nagrada dodjeli Ivani Petrović, kao i demonstrirati svoje eventualno nezadovoljstvo na način koji smatra primjerenim.

To se, dakako, odnosi i na nekolicinu novinara koji su najavili vraćanje HND-ovih nagrada što su ih dobili prijašnjih godina. Međutim, ta njihova najava u nekim medijima i u dijelu komentara na društvenim mrežama izazvala je stvaranje moralne panike pomiješane s histerijom, licemjerstvom, emocionalnim ucjenama i samoreklamerstvom, a sve pod krinkom navodne brige za profesionalne kriterije i dobrobit HND-a. Samoproglašene moralne vertikale postali su čak i neki šampioni neprofesionalizma i beščašća.

Nažalost, tome je pritisku podlegla i natpolovična većina Izvršnog odbora HND-a pridružujući se na taj način, makar i nenamjerno, onima čiji postupci proizvode rezultat suprotan od onoga za što se navodno zalažu. Tako su u samo nekoliko dana ljudi koji bi trebali braniti interese novinarske udruge i profesije te koji tvrde da to i čine zapravo uspjeli napraviti neusporedivo više štete HND-u od svih onih koji ga orkestrirano i dugotrajno podmeću i napadaju ga.

Zbog svega toga, ako potpredsjednici HND-a ne daju ostavku, dat ću je ja. S obzirom na to da su u HND-u tijeku mnogi važni procesi, uključujući organizacijske promjene i nekoliko velikih projekata, ne želim da moja ostavka dodatno našteti HND-u.

Da bi se to izbjeglo, radit ću posao predsjednika do roka koji odredi nadležno tijelo HND-a sukladno Statutu, a za koji smatra da je potreban kako bi se osiguralo što bezbolnija primopredaja predsjedničke dužnosti – stoji u priopćenju koje je potpisao Saša Leković.

Ivana Petrović MARINKO JURASIĆ Podrijetlo proljeva novinarskog morala Saša Leković Konsolidacija HND donio nekoliko 'teških odluka', Novinar prestaje izlaziti u tiskanom izdanju internet otvoreno pismo Neprofitni mediji: U teškoj smo situaciji
IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.