Naslovnica Vijesti Hrvatska

HND donio nekoliko 'teških odluka', Novinar prestaje izlaziti u tiskanom izdanju

Prvi put u povijesti Društva usvojen je Strateški plan
17. ožujka 2018. u 23:23 15 komentara 791 prikaza
Saša Leković
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Skupština Hrvatskog novinarskog društva (HND), koja je održana danas u Zagrebu, donijela je niz odluka koje vode modernizaciji Društva, ali i nekoliko teških odluka u cilju financijske konsolidacije društva, priopćeno je iz HND-a.

Zagreb: Konferencija za medije o rezultatima istraživanja "Zašto mladi odlaze iz RH" Iseljavanje Zašto mladi odlaze iz Hrvatske? Ovo su glavni razlozi

Prvi put u povijesti Društva usvojen je Strateški plan kojim Društvo usmjerava na projekte korisne za novinare, medije i novinarstvo, gotovo u potpunosti financirane iz fondova Europske unije, kazao je predsjednik HND-a Saša Leković u svom izvješću.

On je kazao da je unazad desetak godina broj članova HND-a smanjen za trećinu, te da je u posljednje tri godine pad zaustavljen i sada iznosi oko 2300 članova. HND je u 2017. godini prvi put ostvario više od četiri milijuna kuna prihoda, ali su troškovi održavanja zgrade Novinarskog doma i smanjenje prihoda od najma te financijske pomoći članovima i druge obveze financijski opteretile HND, kazao je Leković.

Saša Leković
1 / 10
Sprovod novinara u Slovačkoj

Zbog toga je Skupština donijela odluku o prestanku izlaženja glasila Novinar u tiskanom izdanju, čiji je prvi broj izašao 1946. godine, te se zauzela za još intenzivniji rad internetskog portala hnd.hr, koji svakodnevno pruža brojne informacije o novinarskim i medijskim temama, priopćeno je.

Zbog financijske konsolidacije, ali i visokog oporezivanja posmrtnina po novom zakonu, Skupština je ukinula tu vrstu pomoći obiteljima umrlih članova, ali je istaknula da će HND i dalje socijalno brinuti o svojim članovima, kaže se u priopćenju sa sjednice koja predstavlja nastavak zasjedanje Skupštine iz prosinca prošle godine.

Navodeći novopokrenute projekte, predsjednik HND-a istaknuo je da je kroz Centar za zaštitu slobode izražavanja, koji okuplja odvjetnike iz cijele Hrvatske, ostvareno 120 intervencija kojima je pružena besplatna pravna zaštita novinarima u Hrvatskoj.

Također, izdvojio je Centar za razvoj medija, putem kojeg je održano šezdesetak savjetodavnih susreta sa subjektima koji žele razviti medijske programe, zajednički projekt s Gongom "Faktograf" kojem je posao provjera činjenica u medijima, projekte protiv govora mržnje, protiv nasilja nad ženama i slične.

internet otvoreno pismo Neprofitni mediji: U teškoj smo situaciji Komemoracija za novinara Predraga Lucića održana u Novinarskom domu KOMEMORACIJA 'Lucić je uvijek bio samo svoj, cijeli je život odbijao biti dijelom čopora' Milorad Šikanjić HND osudio otkaz 'Vodstvo HRT-a zastrašuje vlastite novinare i ruga se građanima Hrvatske'
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • rimac444:

    HND sigurno nije hrvatsko društvo, jer su mu uglavnom na čelu srbi i jugo smradovi. Previše je takvih ostataka iz komunističkog zločinačkog režima koji i danas teroriziraju narod i ruše našu domovinu.

  • bakulušić:

    ¸Trideset godina nakon propasti komunističkog režima, društveno-politički radnici polako odlaze u povijest gdje im je i mjesto.

  • Mlach:

    korumpirana banda u službi neprijatelja....